alanchu 發表於 2015-9-7 18:02

手機加AMP好定係DAP好

宜家用緊DX50, 開始嫌分析力唔太夠,
發現宜家D手機播歌能力都好好 又有AMP/DAC用(OTG出)

想問如果手機加JVC SU-AX7音質上同DX50比 邊個好D?定係直接UPGRADE去DX90好

THX

FatCow 發表於 2015-9-7 19:15

CHING什麼耳機??

小寶老豆 發表於 2015-9-7 19:19

{:6_146:}... 我由 Sony Z3 轉 Fiio X3 DAP...
真心覺得 DAP 好啲...

大食怪 發表於 2015-9-7 20:18

我記得有師兄曾經指出 ,因手機始終有其他零件會對播歌時做成多少影響或干擾,加amp 會張唔好嘅訊號同時都放大哩 。所以如果係着重音質 ,都係 DAP 會好D !

t1174 發表於 2015-9-7 21:14

單聽 file dap 當然好,但時代不同,月租聽歌apps 慢慢吸引下,智能手機的確有新優勢。

但可以咁,新的 dap 開始有 usb digital in 呢,可能不是台台有或夾到你手機,但就咁睇,找有 usb in 夾到你手機的 dap, 不就是出奇蛋到手嗎?

alanchu 發表於 2015-9-7 23:05

我用IM70

alanchu 發表於 2015-9-7 23:06

t1174 發表於 2015-9-7 21:14 static/image/common/back.gif
單聽 file dap 當然好,但時代不同,月租聽歌apps 慢慢吸引下,智能手機的確有新優勢。

但可以咁,新的 da ...

我就係咁諗{:1_338:}
但唔知可唔可行

小瑟 發表於 2015-9-8 07:56

小寶老豆 發表於 2015-9-7 19:19 static/image/common/back.gif
... 我由 Sony Z3 轉 Fiio X3 DAP...
真心覺得 DAP 好啲...

如果正常來講, 一定DAP好好多, 始終電話內真係好多干擾, 不過如果真係唔想一件二件, 有時手機聽歌頂下引就冇所謂既~~{:6_191:}

WallerHomie 發表於 2015-9-8 08:37

係加DAC/AMP就最好用冇通話功能既訊源,同手機劃清界線比較理想。
不過上面有師兄提到串流依個大勢,其實我幾同意,因為近年儲存既趨勢已經走向雲端化,有時播Files下下都Lossless又真係幾食容量,加上市面開始有更多著重音質既音樂串流服務推出市面,所以手機加DAC/AMP可以算係一個直接改善音質又不失多元功能既方法,不過個人不太推薦。
(Post76 Android 手機版送出)

maxlo 發表於 2015-9-8 09:57

alanchu 發表於 2015-9-7 23:05 static/image/common/back.gif
我用IM70

ching

我都係用IM70

嘗試過 LG G4 + Onkyo HF Player (FLAC uncompress Lossless files) > USB Oppo HA2 = Stereo空間感{:1_253:} 好好,

本人比較喜歡手機加DAC/AMP, 因為手機可以改變music player app, 但DAP不能

我比較喜歡oppo ha2 因它係XMOS USB + ESS9018 chip.

但價錢....{:1_332:}

所以最後無買{:1_260:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 手機加AMP好定係DAP好

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。