qaz11 發表於 2015-9-2 00:20

想加後置同中置

想趁住裝修, 搞set 5.1,本身只有 pionner 平Amp+ 一對QUAD 11L classic, 如果要加後置同中置, 有咩好選擇?

matt88p 發表於 2015-9-2 14:05

用番同一牌子!

qaz11 發表於 2015-9-5 01:13

matt88p 發表於 2015-9-2 14:05 static/image/common/back.gif
用番同一牌子!

有冇啲細隻既?地方有限

matt88p 發表於 2015-9-5 02:29

qaz11 發表於 2015-9-5 01:13 static/image/common/back.gif
有冇啲細隻既?地方有限

c 兄,同你分享小小,我是過來人,一開始我都係想隻中置細D薄D,因為擺TV下面位置有限,所以想盡細,但問題出現了,無論换咗部AMP,换埋前後置,音場的確係正,但一到講嘢位D聲就完全錯晒,跟住前前後後總共換了五次中置, 但係都係用細隻, 聲音總是不平衡,最後聽好多c兄講,因為一開始方向完全錯晒,一套系統它的中置喇叭是非常非常重要的,因為一套戲他大部分最重要的聲音也是由中置喇叭輸出,其實應該有幾大隻得幾大隻,情願整高個電視都要,如果真係要選擇,寧願所有前後置喇叭用細隻,但中置一定要大隻,千祈唔好調轉,最後我一换大隻嘅中置,成件事即刻唔同晒,信我c兄,我當時諗嘅同你依家係一樣嘅,但只係小分享,希望幫到c兄你!!

toybidder2008 發表於 2015-9-5 09:56

matt88p 發表於 2015-9-5 02:29
c 兄,同你分享小小,我是過來人,一開始我都係想隻中置細D薄D,因為擺TV下面位置有限,所以想盡細,但問 ...

借問聲中前置是否同一品牌?如不是,會否有大影響?即師兄所述錯聲位/不平衡的問題?

matt88p 發表於 2015-9-6 05:44

toybidder2008 發表於 2015-9-5 09:56 static/image/common/back.gif
借問聲中前置是否同一品牌?如不是,會否有大影響?即師兄所述錯聲位/不平衡的問題? ...

因為其實每一個不同品牌的喇叭也有自己的特性,例如如果中置用小弟用緊嘅klipsch為例,佢特性係聲非常快及高音很明顯亦比較偏薄少少嘅聲,如果配一D例如特性較柔較慢的喇叭做前置,會非常明顯地聽到聲音不平衡,或者聽出來會怪怪地,如果喇叭特性比較接近的話差異會較少,可能有D人會覺得冇乜分別,但其實如果很細心聽還是會分辨到得出來,當然也有很多用唔同牌子但也配搭得非常好的高手們,但先要條件是一定要清楚了解特性才能好好配置,所以如果比較沒經驗的一般選擇同一品牌多數比較簡單一點點!!小弟也知識有限,一點小分享而已!!

qaz11 發表於 2015-9-6 17:57

matt88p 發表於 2015-9-5 02:29 static/image/common/back.gif
c 兄,同你分享小小,我是過來人,一開始我都係想隻中置細D薄D,因為擺TV下面位置有限,所以想盡細,但問 ...

唔該晒, 答得好詳細.
中置可以大啲冇問題, 係想後置細啲, 因為地方有限, 梳化後就係牆, 左右兩邊都唔係太多位.

gikifk 發表於 2015-9-6 18:09

買OM5 或 OS3喇
頁: [1]
查看完整版本: 想加後置同中置

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。