Diazico 發表於 2015-9-15 16:53

tkrojam 發表於 2015-9-14 11:01 static/image/common/back.gif
請問PIONEER和YAMAHA睇戲和聽歌聲底分別如何? 環繞感來說邊個比較好?

如果聽歌,兩間公司都好好,畢竟佢地都擅長音樂,至於睇戲,而家用緊Y記3050,DSP3D 果然名不虛傳,高空效果好正,我之前用過pioneer LX73,感覺係實在冇花巧,定位好好,比我之後買嘅安仔3010仲要好,當然力水不及安仔。環繞聲我會話Y記好D因為有DSP, 而P記就穩陣,如你用P記碟機,兩部夾埋聽歌仲正,LX88而家唔係好貴,或等LX89

tkrojam 發表於 2015-9-17 21:39

Diazico 發表於 2015-9-15 16:53 static/image/common/back.gif
如果聽歌,兩間公司都好好,畢竟佢地都擅長音樂,至於睇戲,而家用緊Y記3050,DSP3D 果然名不虛傳,高空 ...

再問師兄, 咁如果Y記唔開DSP, 環繞感來說又邊個比較好?

我試過部rx-a1050, 可能佢開咗virtual front height功能, 的確好有高空感覺, 不過我見p記有大量自家技術又好似正d, 我宜家都1516...

我本身用開佢部bdp-440, 好似支援佢個pqls, 請問師兄有冇試過呢個功能? 係咪有明顯分別定只係gimmick來?

另外因為我本身有部兩道前級推對座地前置, 所以打算買rx-a1050或p記部sc-lx59算了

請師兄解答比意見, thanks

Diazico 發表於 2015-9-18 15:24

tkrojam 發表於 2015-9-17 21:39
再問師兄, 咁如果Y記唔開DSP, 環繞感來說又邊個比較好?

我試過部rx-a1050, 可能佢開咗virtual front hei ...

如果用開P記碟機,咁就可以考慮LX59,其實Y記如果唔用DSP,定位都好好,當然呢個係佢賣點,如果你唔計較高空效果,LX59就足夠,PQLS聽歌係有幫助,你睇吓有冇試聽,因為我覺得兩部都唔錯

tkrojam 發表於 2015-9-26 10:55

Diazico 發表於 2015-9-18 15:24 static/image/common/back.gif
如果用開P記碟機,咁就可以考慮LX59,其實Y記如果唔用DSP,定位都好好,當然呢個係佢賣點,如果你唔計較 ...

感謝師兄~

MDLP 發表於 2015-9-28 15:06

Yamaha RX-A3050睇復仇者2 炸機包圍感一流

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/lifestyle/20150927/bkn-20150927121128790-0927_00982_001.html?section=tech

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/lifestyle/20150927/photo/bkn-20150927121128790-0927_00982_001_01b.jpg

~嘉輝~ 發表於 2015-9-28 15:08

MDLP 發表於 2015-9-28 15:06 static/image/common/back.gif
Yamaha RX-A3050睇復仇者2 炸機包圍感一流

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/lifestyle/20150927/bkn-20150927 ...

用dsp hd3睇?咁快試埋?入咗?{:6_128:}

liujiajian 發表於 2015-11-15 04:00

请教ching一个白痴问题,我用用pure direct的时候hi-res enhancer用唔用到嘎?如果air play或者HDMI播flac嘅歌仔,hi-res enhancer会唔会有用?

Diazico 發表於 2015-11-21 09:59

liujiajian 發表於 2015-11-15 04:00 static/image/common/back.gif
请教ching一个白痴问题,我用用pure direct的时候hi-res enhancer用唔用到嘎?如果air play或者HDMI播flac ...

用PureDirect係唔可以加任何嘢,如果揀stereo 或direct 就可以
頁: 1 2 3 4 5 [6]
查看完整版本: Yamaha RX-A3050 Open Box

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。