wrigley 發表於 2015-8-28 12:34

想換AMP,請畀意見,謝謝

現在用onkyo 607
想換 以下幾款

Denon AVR-X4200W

Marantz SR7009

Onkyo TX-RZ900

70%睇演唱會,聽歌,30%睇戲

心想買 onkyo ,唔知好唔好。

謝謝

~嘉輝~ 發表於 2015-8-28 12:44

呢幾部我會揀 Marantz SR7009 ~~ 9.2~~其他都係 7.2~~必要時仲可以加後級慢慢升上去
7009 = X5200W 同級~~無理由同4200 比
不過睇你要唔要 DTS:X ~~要就 4200 或 R900
但~~7.2 CHANNEL 真係夠玩DTS:X ?{:6_141:}
ATMOS 都係行得 5.1.2~~{:6_136:}

Szelong 發表於 2015-8-28 13:13

要聽歌,馬仔一定走唔甩,佢有M-DAX 功能,可以將音樂聲還原力提高,高音同低音動態範圍拉闊左好多,
我之前用onkyo,一換左馬仔6009 ,已經有好大改變,我都後悔當初唔直接買7009,功率大d 唔洗再加後級,
不過7010 就出,如果唔急就等多一陣

~嘉輝~ 發表於 2015-8-28 13:17

Szelong 發表於 2015-8-28 13:13 static/image/common/back.gif
要聽歌,馬仔一定走唔甩,佢有M-DAX 功能,可以將音樂聲還原力提高,高音同低音動態範圍拉闊左好多,
我之 ...

7010 幾時出? 同 7702 MK2一樣10月?{:6_139:}

Szelong 發表於 2015-8-28 13:20

~嘉輝~ 發表於 2015-8-28 13:17 static/image/common/back.gif
7010 幾時出? 同 7702 MK2一樣10月?

應該就快,6010 都出左,話係2015 product,以前都係9-10月出

What's new in the 2015 model compared to previous model (SR-7009)?
32-bit DAC (AK4458VN) for all channels - advised by jdsmoothie in post number 212.
DTS:X with Neural:X upmixer (via firmware update fall 2015)
HDCP 2.2
HDMI 2.0a (HDR)
WiFi - 802.11n
Additional speakers that can be used to expand from 5.2.4 --> 7.2.4: SB or HT1
New iOS/Android Marantz Remote app (avail fall 2015)

wrigley 發表於 2015-8-28 13:29

我都有留意馬仔xx10就出,會唔會出左後,7009會平啲呢?

~嘉輝~ 發表於 2015-8-28 13:32

wrigley 發表於 2015-8-28 13:29 static/image/common/back.gif
我都有留意馬仔xx10就出,會唔會出左後,7009會平啲呢?

如果有陳列品或二手一定會平~~新貨應該唔會訂到{:6_136:}

Szelong 發表於 2015-8-28 13:33

唔係老點,本來我都想加返部50A 聽歌,因為搬左屋之後setup好哂d 野,
聽真D覺得麻麻,但原來係條二手RCA 線有問題,換返之前用緊個條d 聲就好返哂 ,

依家又打消左加50A 既稔頭,係power 唔夠,所以要買就買部大功率

Szelong 發表於 2015-8-28 13:35

wrigley 發表於 2015-8-28 13:29 static/image/common/back.gif

咁要留意下,因為唔係好多人keep 貨,當有7010時,代理都會清左d 舊貨先

~嘉輝~ 發表於 2015-8-28 13:38

Szelong 發表於 2015-8-28 13:33 static/image/common/back.gif
唔係老點,本來我都想加返部50A 聽歌,因為搬左屋之後setup好哂d 野,
聽真D覺得麻麻,但原來係條二手RCA...

加後級~~行 BI-AMP{:6_138:}
慳啲就~~聽歌就用ZONE 2 加2CHANNEL後級行 BI-AMP{:6_134:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 想換AMP,請畀意見,謝謝

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。