mike384 發表於 2015-8-20 14:18

gashapon 發表於 2015-8-20 14:07 static/image/common/back.gif
仲有之前alice拔走Jill手口舊"蜘蛛", game明明要攪一大輪先得, 但電影中alice一下就攪掂~...

其實game同電影係兩樣野, 唔需要跟足, 但電影入面因為有alice呢個神一樣的角色, 令到好多野太過簡單化, 冇了趣味性.

而本來複雜的歐州大家族, 就變左做skynet~{:8_390:}

可見寫劇本的人係比較hea`~~

alleelarry 發表於 2015-8-20 20:11

mike384 發表於 2015-8-20 14:18 static/image/common/back.gif
其實game同電影係兩樣野, 唔需要跟足, 但電影入面因為有alice呢個神一樣的角色, 令到好多野太過簡單化,...

寫劇本既唔通無打過機?

victor_wong 發表於 2015-8-27 20:10

希望下一套完是 underworld {:1_351:}

alleelarry 發表於 2015-8-27 20:45

victor_wong 發表於 2015-8-27 20:10 static/image/common/back.gif
希望下一套完是 underworld

真的不要再拖拉!

so0072002 發表於 2015-8-28 01:25

一個咁好既故事拍到咁,俾佢浪費晒

作為一個biohazard迷,每一集我都有追,但每一集睇完我都會小

alleelarry 發表於 2015-8-28 08:39

so0072002 發表於 2015-8-28 01:25 static/image/common/back.gif

作為一個biohazard迷,每一集我都有追,但每一集睇完我都會小 ...

我無打機所以只著眼故事同畫面處理而已,但點都好要有個完結!

mike384 發表於 2015-8-28 12:21

so0072002 發表於 2015-8-28 01:25 static/image/common/back.gif

作為一個biohazard迷,每一集我都有追,但每一集睇完我都會小 ...

其實自己作為一個鍾意BIOHZARD的人, 睇完第一套電影就已經失望左.

而係毫無期待下睇第二集, 反而重有D驚喜.

GAME/卡通改編的電影, 基於成本, 對象年齡層等等, 商業考量太多, 所以都顧及唔到咁多原唔原作了.

尤其係GAME改的, 稍為好DD的會諗到TOMB RAIDER 1, 但爛片就大把.

海盜 發表於 2015-8-28 13:10

一早應該完啦,自第二集之後睇完都唔會考慮再買碟
(Post76 Android 手機版送出)

alleelarry 發表於 2015-8-28 13:25

海盜 發表於 2015-8-28 13:10 static/image/common/back.gif
一早應該完啦,自第二集之後睇完都唔會考慮再買碟
(Post76 Android 手機版送出) ...

第二集有回彈,第三集就必定開拍,但又無處理好個故事……輾轉就去到最終章!

gashapon 發表於 2015-8-28 14:18

我自己覺得既然用得game個名去拍電影, 所以幾原創都好, 唔多唔少都要跟返game內的大方向/設定先可以. 因為睇到game個名的人點都會有一定的"合理期望". 例如: 如果有套電影叫"Bruce Wayne"先算, 咁大家一定會諗是否同"Bruce 點樣成為batman"有關係? 點知原來電影係好似"love actually"果種愛情故事, 講Bruce大學時想認識某個女仔, 點樣追求佢, 之後大家發展...提都唔提佢訓練成為batman的事, 咁又有點兒那個.... 所以我覺得電影加返game內的角色入去都係好事, 只不過故事越講越唔合理, 太過誇張又埋唔到尾咁, 所以我都寧願佢快d完o左佢好過. SAW是另一個我睇足咁多集的電影, 雖然集集都差不多, 不過佢每集都講多少少成個故事係點, 好似解謎咁, 所以我每次都心急追落去, 一上映就睇~
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9
查看完整版本: 《生化危機:終極屍殺》Resident Evil: The Final Chapter (最終章)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。