HKTOP1 發表於 2015-8-15 23:15

[急問] Onkyo TX NR646、Denon X2200 or others amp

各位師兄
我有些問題想請教下大家

我現在正在用 Onkyo 的 TX-NR515
其實一開始買回家用時已經覺得佢神神地
因為會特然有聲無畫
打到 Onkyo 又話試過無問題
如果唔係就要自己拎部機去維修中心
幾個星期後先有得拎返

好彩後尾摸清部 Amp 的脾性
不過一兩個月前已經壞了一個 HDMI main out
好彩有 hdmi out sub 頂住
捱到今日到壞第二樣了
個面版 display 無晒顯示
我已經覺得這部野應該都差唔多打柴
所以想盡快換 (基於我所以 device 都係經 amp 出,所以壞 amp 等於乜都無得用)

因為小弟唔係有錢人
所以玩唔起太貴
上網見到有隻 NR646 合我的用途
但唔知什麼價位
唔知師兄們對這部有什麼評價呢

首先我講講我的用途吧
我只得兩對喇叭
平時會用書架喇叭聽歌(電腦的) (Zone 1)
然後邊用衛星喇叭聽收音機 (Zone 2)

我用 HDMI 將機頂盒、PS3、電腦駁了落 Amp
然後 HDMI out 了去電腦 mon 用(沒有喇叭的 mon)

唔知師兄們除了 tx nr646 之外仲唔會有其他更平靚正的推介呢?

===================================
Upadte
近期上網睇資料
Denon 的 x2200 都好似唔錯
唔知師兄們有什麼 comments?

siukeung 發表於 2015-8-15 23:53

可考慮天龍或馬仔入門機,Denon AVR-X2200W 或 Marantz NR1606,兩部同樣 HK$5,580 有 Dolby Atmos & DTS:X ready。看戲為主天龍較理想,馬仔識合聽歌看演唱會。

HKTOP1 發表於 2015-8-16 00:00

siukeung 發表於 2015-8-15 23:53 static/image/common/back.gif
可考慮天龍或馬仔入門機,Denon AVR-X2200W 或 Marantz NR1606,兩部同樣 HK$5,580 有 Dolby Atmos & DTS:X ...

多謝師兄的回答

Denon 之前用過 1707
都可以用到好多年

馬蘭士未用過,
請問好用嗎?

Atom 那些玩意我沒有玩
只為我只有一對書架喇叭和一對衛星喇叭

siukeung 發表於 2015-8-16 00:04

HKTOP1 發表於 2015-8-16 00:00 static/image/common/back.gif
多謝師兄的回答

Denon 之前用過 1707

馬仔個人感覺很好,用了多年也正常運作無誤,選擇那個品牌看自己口味!!

fatgun 發表於 2015-8-16 00:31

646用家,用了一段時間感覺良好{:6_149:}
(Post76 Android 手機版送出)

hero 發表於 2015-8-16 01:07

fatgun 發表於 2015-8-16 00:31 static/image/common/back.gif
646用家,用了一段時間感覺良好

646用家,買了27日有15日在維修部,已經壞了兩次

fatgun 發表於 2015-8-16 01:16

hero 發表於 2015-8-16 01:07 static/image/common/back.gif

師兄壞什麼?

~嘉輝~ 發表於 2015-8-16 01:17

hero 發表於 2015-8-16 01:07 static/image/common/back.gif

ON 仔呢期真係~~{:6_129:}

hero 發表於 2015-8-16 01:33

fatgun 發表於 2015-8-16 01:16 static/image/common/back.gif
師兄壞什麼?

板面燈無反應,有時唔着,修完回家2日又返廠{:6_124:}

hero 發表於 2015-8-16 01:44

hero 發表於 2015-8-16 01:33 static/image/common/back.gif
板面燈無反應,有時唔着,修完回家2日又返廠

有圖不是空口說
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: [急問] Onkyo TX NR646、Denon X2200 or others amp

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。