Rakehell 發表於 2015-7-28 10:54

Emotiva XPA-5 GEN 2 後級開箱

Emotiva XPA-5 GEN 2 後級開箱

雖然 Emotiva XPA-5 已經有不少師兄用緊或已再upgrade , 但小弟第一次用後級 , 難免都想出個post分享下{:6_176:}

開箱 - 同之前無乜變 , 兩個紙箱 , 好厚既墊褥.
有埋個袋包住個真身.

見到真身, 由美國空運到港 , 好彩乜事都無 , 無花無爛.{:6_181:}

GEN-1 係銀邊 , 而GEN-2 本身係黑邊, 鍾意黑魂既師兄唔使再買條黑邊啦.

喇叭插用料幾好. RCA 用鍍金插.{:6_193:}

線材用上 Gotham 11001 + Canare F9 RCA頭 , 貪其高CP值又中性.{:6_193:}

點燈---五隻藍LED好 Sharp !{:6_193:}

玩左兩日 , 用後感 :
我前三係 Klipsch , 後四係 Mirage , Atmos 係 onkyo enable. 理應部 Yamaha 3040 夠力架啦.
但係之前睇 Atmos 戲用足九隻 speaker, 一去到大場面就會覺得散亂.
而家前三同surround用左 XPA-5 , 感覺好 punchy ! 低音明顯實淨左 .{:6_216:}
Surround (Mirage OS3) 離左箱埋左身.
成套 7.1.2 , 好明顯而家先覺得叫有"力".
試左殺神特工 Wanted, Dark Knight, Edge of Tomorrow, 老變4. 紊亂感一掃而空~

聽歌 , 其實我要求唔高, 但係 XPA-5 Gen 2 真係唔燥又靜.
我用黎聽 Sukie's 新碟 , 人聲清, 結像好. (當然唔係極好聲啦,聽樂器唔算分得清)

話時話 : Klipsch 聽歌麻麻地係人都知, 但係其實用條好少少既線 , 對佢幫助好大.
我用 Oyaide Tunami Nigo + Sine 白金蕉 , Jumper 都係用返 Nigo,
而家成日用對 Klipsch 黎聽歌 , 係有D位會尖左少少, 但都好滿意.我唔會因為 Klipsch 價錢平而定性佢係渣. 口味最重要.

最後可能有師兄想問價 : US$899 (Promo價) + US$269 Shipping.得官網有得賣.無其他代理.

多謝收看{:6_195:}

kuushun 發表於 2015-7-28 11:04

恭喜師兄   

SonSon 發表於 2015-7-28 11:09

最緊要價錢親民又啱自己口味{:6_139:}

ac388 發表於 2015-7-28 11:26

I also ordered directly from factory 6 months ago n still enjoy every minute of it. Originally using Pioneer 72 receiver n then upgrade to Marantz 7701. Huge sonic difference when using XLR input on the XPA5.

hangson 發表於 2015-7-28 11:54

正喎CHING,有冇試下用XLR 入後級,效果又會完全唔同. 音場更闊更有力!不過小弟唔知Y 3040有冇XLR PRE OUT. {:6_179:}

ykluk 發表於 2015-7-28 12:01

唔好話用Y記推咁多隻, 任何牌子都未必夠力, 加咗後級係"肯定"有好大提升啦~~!! {:8_368:}

Rakehell 發表於 2015-7-28 12:22

hangson 發表於 2015-7-28 11:54 static/image/common/back.gif
正喎CHING,有冇試下用XLR 入後級,效果又會完全唔同. 音場更闊更有力!不過小弟唔知Y 3040有冇XLR PRE...

Thanks ching.
yamaha 3040 無XLR 呀最可惜。
我又擔心 rca out轉去 xlr 電壓唔同會有問題...
(Post76 Android 手機版送出)

hangson 發表於 2015-7-28 12:29

Rakehell 發表於 2015-7-28 12:22 static/image/common/back.gif
Thanks ching.
yamaha 3040 無XLR 呀最可惜。
我又擔心 rca out轉去 xlr 電壓唔同會有問題...

OH...咁就真係可惜左D.唔緊要啦. 有後級同冇後級已經好大分別.   

有冇試下老變4 鋼索個段, 部戰機飛埋黎個下. 超爆!! 唔知真係以為有架戰機飛過.{:6_200:}

babuwa 發表於 2015-7-28 12:50

Nice power amp.{:6_193:}{:6_193:}

alanadc23 發表於 2015-7-28 13:00

頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: Emotiva XPA-5 GEN 2 後級開箱

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。