關大爺 發表於 2015-7-3 22:09

請教師兄

代朋友問,我朋友剛買部2手p記87amp,請問amp入面把風扇乜情況先會旭{:6_141:}

fm31331 發表於 2015-7-3 22:46

師兄,好似Amp裡面D風扇温度高先會轉,正常温度唔會轉。
如果有請更正!{:6_136:}

samyiu 發表於 2015-7-3 22:50

keytai214 發表於 2015-7-3 22:54

一般都是溫度高才 自動開動 ... ... 因 除了 Class A amp 外,溫度高 ... 代表輸出大 ... 即開得大聲 ... 就算 風扇開動 都不會咁易聽到 風扇聲 ... ... 當然 金耳朵 例外 ... ... 所以 好多高級機都選用超大散熱而不用風扇

fm31331 發表於 2015-7-3 23:09

samyiu 發表於 2015-7-3 22:50 static/image/common/back.gif
同安記 838 一樣 , 要等好熱個風扇先會著 ! 我而家諗緊加個開關自己改把風扇 ! ...

Onkyo 838都唔算熱,我開五六個鐘温度可以接受既熱,{:6_207:} 若機櫃封密就可能要加!

關大爺 發表於 2015-7-4 09:31

fm31331 發表於 2015-7-3 22:46 static/image/common/back.gif
師兄,好似Amp裡面D風扇温度高先會轉,正常温度唔會轉。
如果有請更正!...

但係佢一開機就轉,即是代表咩{:6_141:}

samyiu 發表於 2015-7-4 10:53

關大爺 發表於 2015-7-4 11:01

samyiu 發表於 2015-7-4 10:53 static/image/common/back.gif
已經唔熱 ?!? 我覺得辣手喎 !!

我想搭單問埋 ! 即係越大聲就越熱 ?!?

我都想知,大聲同熱乜有關連嘅咩{:6_141:}

MDLP 發表於 2015-7-4 11:08

關大爺 發表於 2015-7-4 09:31 static/image/common/back.gif
但係佢一開機就轉,即是代表咩

散熱把風扇都唔係恆速
唔熱就唔轉
熱就轉得快d
加上新機風扇
一般都係45-50dB
風扇行緊你都聽唔到

另外無得用onkyo同pioneer比較
Pioneer行classD是高效率低發熱
後級部份在機底
用手摩熱唔熱
係要摩機底先知
機頂微溫是機頭VideoPart發出

早一兩代之前Onkyo高溫是來自hdmi底板............下刪一百字唔敢講啦

http://www.evmag.fr/images_audio/Pioneer-LX87/Pioneer-SC-LX87-interne.png

http://120club.ge3.jp/uploads/kcfinder/images/Audio/AV%20AMP/SC-LX87/1260024855_toNf7AZP_p4.jpg

better2014hk 發表於 2015-7-4 17:50

安記 838 一樣
頁: [1]
查看完整版本: 請教師兄

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。