lp24nelnel 發表於 2015-7-2 16:04

有缺点嘅AR-M2

小弟一向懶寫文,但真的要為AR-M2評一評。
一部8K嘅DAP以聲音、介面、外觀、推力、電量論,交足貨有餘。可惜佢出名時有時冇嘅電流雜音令一眾網友打到AR-M2一錢不值!但我真心覺AR-M2令我享受音樂!
我入器材很多,有質素嘅很少會放,AR-M2絕對可以留下!只要你係要揾一部令你享受音樂嘅DAP,認真去試AR-M2吧!

USA2010 發表於 2015-7-2 17:07

我都係用家...相信短期內都唔會賣...
因為以聲音黎講...好配合到我心中既要求
而樓主提到幾點"聲音、介面、外觀、推力、電量"亦都交足貨...唯讀是介面我就有啲否定

ARM2行android感覺上好緊貼時代
但坦白講DAP用android其實真係可有可無
我唔係指行andriod會有干擾,而係想講部機行android係廠商唔想晒資源係呢方面(當然只係我個人主觀)
點解我咁諗係部機真係將冇用既apps刪晒去...再裝個自家制既播放apps就算

但睇下ak系列既部份型號...如果唔係人地同我講都唔知都係行android

或者sony行android既dap未有ak咁吸引
但始終sony有大量開發電話既經驗...
用落既感覺係完整好多...

而國磚就有呢個好處...由一開始對界面唔會有太多既期望...只要正常運作..簡單易用就可以

既然ARM2要設計到咁智能既樣係咪應該考慮一下呢點呢??
如果只係求其搞...倒不如放棄篤mon,用番最原始既實體鍵再配個最簡單既操控界面,至少咁做比人個感覺係只專注聲音
而唔係好似而家咁唔上唔落

另外就係音量調較方面,明明係用"轉"去調較,但我真係唔太感受到當中既好處,用得轉既方式微調都比較精準...
雖然而家啲DAP就算用按鍵方式都有好多級比用家選擇,但我比較偏向"轉"呢個調較方式,
可能因為冇音量顯示所以係調較上難用??總係覺得音量好易過量或者過少
我之前一直都有駁amp,都係用"轉"黎調較,同樣冇顯示音量,但就冇我上面所講既問題...

或者ARM2聲音黎講係一部好機,但係最基本既野方面就有待加強.....

因為用手機關係...可能會有啲亂

goodabc2010 發表於 2015-7-2 18:19

對我黎講用android既話,操作冇問題
不過電流聲都未係最大問題
係音量掣同低頻控制力唔夠{:6_136:}
但個mon的確唔洗5吋咁大
其實4~4.5都ok

lp24nelnel 發表於 2015-7-2 18:30

USA2010 發表於 2015-7-2 17:07 static/image/common/back.gif
而樓主提到幾點"聲音、介面、 ...

{:6_137:} 可能係我要求低,对比我最愛嘅hf901,介面真係超晒班
主要係以8K計DAP,M2介面起碼吾會妖{:6_147:}

USA2010 發表於 2015-7-2 18:38

lp24nelnel 發表於 2015-7-2 18:30
可能係我要求低,对比我最愛嘅hf901,介面真係超晒班
主要係以8K計DAP,M2介面起碼吾會妖{:6_147: ...

我本身係用dx90再之前用sony f800
一有對比底下我對arm2呢個做法真係有啲無奈

lp24nelnel 發表於 2015-7-2 18:39

goodabc2010 發表於 2015-7-2 18:19 static/image/common/back.gif
對我黎講用android既話,操作冇問題
不過電流聲都未係最大問題
係音量掣同低頻控制力唔夠

音量控制係未夠細緻{:6_146:} 低頻控制力以單体机計,我覺得M2已經係好得{:6_143:}

lp24nelnel 發表於 2015-7-2 18:46

USA2010 發表於 2015-7-2 18:38 static/image/common/back.gif
我本身係用dx90再之前用sony f800
一有對比底下我對arm2呢個做法真係有啲無奈 ...

以介面計AK同Sony做得最好

goodabc2010 發表於 2015-7-2 19:00

lp24nelnel 發表於 2015-7-2 18:39 static/image/common/back.gif
音量控制係未夠細緻 低頻控制力以單体机計,我覺得M2已經係好得...

我口味重{:6_138:}
下潛唔得{:6_136:}

USA2010 發表於 2015-7-2 19:13

lp24nelnel 發表於 2015-7-2 18:39
音量控制係未夠細緻 低頻控制力以單体机計,我覺得M2已經係好得...

如果部機個bass旺再多啲就正...haha

WallerHomie 發表於 2015-7-2 20:08

USA2010 發表於 2015-7-2 17:07 static/image/common/back.gif
而樓主提到幾點"聲音、介面、 ...

以Display Quality同User Interface黎講,Calyx M暫時算係唯一一部我覺得最滿意既Android-based DAP。
ZX2同ARM2唔係唔好,個人覺得只係因為買得Player既多數只為Music Playback一個Function,
基本上播放界面(揀歌、Playlist、Library整理、搜尋)做得「靚」同順手就得,其他功能對我冇用,
將成個Android OS完整套落部DAP其實有咩意思?又唔會好聲左既{:6_180:}
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 有缺点嘅AR-M2

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。