老五 發表於 2015-7-10 23:07

原來AURO 3D 已有幾多電影使用,但可惜重未有消息幾時有碟出,可惜.......................{:9_406:}

kan 發表於 2015-7-11 18:33

chanherry 發表於 2015-7-6 09:21 static/image/common/back.gif
開始明白點解師兄們會對呢套比dtsX強至少五倍既編碼依然抱觀望態度!原來都係驚缺乏支援媒體!
我諗龍哥 ...

模擬運算要睇你部機既運算能力,即係部部機都唔效果,我自己就對模擬運算冇乜信心,純粹討論
(Post76 Android 手機版送出)

chanherry 發表於 2015-7-14 14:22

kan 發表於 2015-7-11 18:33 static/image/common/back.gif
模擬運算要睇你部機既運算能力,即係部部機都唔效果,我自己就對模擬運算冇乜信心,純粹討論
(Post76 And ...

您對我既用詞有誤解姐,或者我用錯文字…所謂既模擬運算,其實只適合用於prologic,IIZ,dts neo,neo6,neox....
auro3D把其他格式轉為auro3D輸出呢個動作,叫auromatic,這是佢自創既字,但意思大概想表逹呢套format和其他的模擬dsp係有唔同的!最簡單解釋就係…您能否把普通2ch音軌用杜比轉換輸出為ddtrueHD/atmos?又或者轉做dts出dtshdma7.1?極其量都只能出模擬atmos既dobey surround…
但auromatic係能將所有音頻格式(除了mono)都轉為auro3D10.1輸出…跟住小弟用x5200時已試過只要原本音頻格式係多ch,auro10.1和現在的trueHD/dtsHD完全係兩個層次…從來未有過既體驗黎的!
現在我已放了5200,手痕抬左部lx86暫用…感覺係完全冇哂興趣!打鋪機都直情唔開amp就咁bypass靜靜玩算了……
就係咁……

chanherry 發表於 2015-7-14 14:36

老五 發表於 2015-7-10 23:07 static/image/common/back.gif
原來AURO 3D 已有幾多電影使用,但可惜重未有消息幾時有碟出,可惜..........................

auro係一間公司已經成立左超過十年…近年每年都至小有20套新上畫既電影向戲院有auro3D ver,而當某部電影有auro3D時,佢出bluray就會有auro3D codec…但codec都不是載入碟內,係需要客戶付年費,就能下載呢一年內auro3D codec.講緊既係已經買左auro processer13.1/14.1……
而家denon既10.1其實人地幾年前已玩緊……在我認為其實未必會有預裝auro聲軌既軟件推出的!因為從來都未有過,只係大家未接受到這套系統既能力吧……雖然我暫時放左5200…但肯定會入番會的…賣機係因為x5200部機套firmware好唔穏定…頂唔順。不過已留意緊8
月15日launch既x4200…如有改善或5200/7200固件有修改既…咪用番囉

老五 發表於 2015-7-16 13:36

chanherry 發表於 2015-7-14 14:36 static/image/common/back.gif
auro係一間公司已經成立左超過十年…近年每年都至小有20套新上畫既電影向戲院有auro3D ver,而當某部電影 ...

照師兄所講AURO 30會好快玩完,首先買只碟返嚟已經要錢,要另外再畀錢至聽到AURO 3D已經係好大問題,AuRO 3幾好聲都好,要比錢我不如去買張飛去戲院睇戲好過,戲院音響一定好過屋企套音響,你問十個人有九個都相信唔會畀錢,大不了聽返DTSHD或ATMOS,發燒友除外。

chanherry 發表於 2015-8-31 07:01

老五 發表於 2015-7-16 13:36 static/image/common/back.gif
照師兄所講AURO 30會好快玩完,首先買只碟返嚟已經要錢,要另外再畀錢至聽到AURO 3D已經係好大問題,AuRO ...

太耐冇上黎,太遲至見到!
照我咁講……我幾時話要買碟先玩到auro3d?
佢值錢在就算從其他格式模擬出黎既auromatic,
都可用標準auro3d mode播出…
atmos就真係要買碟先有喇…模擬atmos的dobey
surround…意料之內和prologic一樣亂哂籠……

auro3d可以將一切音軌格式釋出auro3d編碼再輸出
效果相對地接近完美!因為未有原生auro3d codec
比較…而相對地dtshd,ddtruehd就好似小孩用玩具程度一樣……

MDLP 發表於 2015-8-31 10:10

chanherry 發表於 2015-8-31 07:01 static/image/common/back.gif
佢值錢在就算從其他格式模擬出黎既 ...

一般atmos功能機種行dts/dd聲軌
一樣可以模擬到atmos音效
e+彷咁多atmos碟
無理由有原裝音效唔玩

ericchoicw 發表於 2015-8-31 10:33

chanherry 發表於 2015-8-31 07:01 static/image/common/back.gif
佢值錢在就算從其他格式模擬出黎既 ...

模擬Atmos未至於亂曬籠,Set得好一樣有效果。不過模擬始終是模擬,無可能會做到原音。

ericchoicw 發表於 2015-8-31 10:34

大家都好似離左題{:1_338:}

老五 發表於 2015-8-31 11:24

ericchoicw 發表於 2015-8-31 10:33 static/image/common/back.gif
模擬Atmos未至於亂曬籠,Set得好一樣有效果。不過模擬始終是模擬,無可能會做到原音。

師兄説得對,我在影音展都聽個AURO 3D,感覺不外如事,所以呢仟幾蚊可以慳返,再加上家中不能安裝到Auro 3d擺位,所以都係玩好ATMOS先再算。
頁: 1 2 3 [4] 5
查看完整版本: pioneer LX88 AV AMP

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。