michael 發表於 2015-6-27 22:38

需電源的hdmi比不用電源的一定靚嗎?

純理性討論一下,今天被迫看了很多魚魚hdmi帖子, 所以留意了一下,看官網好奇怪,首頁有4K支援,但點入去就只說1080p,究竟是支援不支援?

還有其實要插電的Hdmi在長距離中贏沒電的是理所當然的事呀,信號走這樣長,有電幫助輸送可令信號得以完整保存,但一般用電的hdmi都已支援4k或內置升頻功能(好像Philip早前的hdmi都有usb取電,內置升頻到4k),所以其怪為何rainbow不能呢?不過以這個價錢來說如果不用再投訴太多玩長程1080p的話,都是可以接受呢,但如果再需要投資在電源上的話,市場上仲有其他選擇呢。

shadam 發表於 2015-6-27 23:48

有其他選擇?C兄,可唔可以介紹下?條魚+LPS摩改牛4仟唔洗,用呢嗰價仲有乜高質選擇(聲同畫)?分享下,我都好想知{:6_139:}

michael 發表於 2015-6-28 08:02

就簡單找來二至三樣同樣的產品供大家了解一下

celeritytek CT Fiber Optic HDMI 香港都有代理, 都是光纖輸送, USB取電, 又是可以支援4K@60HZ, 即是可以 4K 3D運行的, 香港什麼價就不清楚. 但網上價就不太貴.
http://shop.celeritytek.com/p/ct-fiber-optic-hdmi-35#
http://mediacdn.shopatron.com/media/mfg/15560/product_image/thm/t355_fd45e101e806151224fc2b18a1898f2f.jpg?1397626975
第二個就係二年前已經在 AVSFORUM 有帖的 Kordz NEO-S3 4K Ultra HD HDMI upgrade system 這個不是光纖, 但只需要用原有的HDMI線就可升級到4K, 再穿線都不需要, 價錢同樣3K多.
https://www.avforums.com/news/kordz-neo-s3-4k-ultra-hd-hdmi-upgrade-system-now-available.9594

https://static.avforums.com/styles/avf/editorial/block/ad0bbd96506304bbb8e38168eafc2365_3x3.jpg

gikifk 發表於 2015-6-28 08:29

我覺得現在的光纖hdmi可能係過度產品,唔好買著,直至有大廠推出行貨才係成熟時期

Marble 發表於 2015-6-28 09:10

其實光Optical HDMI嘅特点係高頻清晰度高,中频有点生硬,低頻比市面上貴缐鬆容度差少少,要解決以上問題—定要用靚LPS 配合先能夠發輝

你可以當LPS係—個可以提供靚電嘅調聲合,高低頻濶可以用不同口味嘅電容黎調教,想高音嬌柔及擴散度高D可以用Jensen, 想三頻都中性D及高音冇

Marble 發表於 2015-6-28 09:50

其實光Optical HDMI嘅特点係高頻清晰度高,中频有点生硬,低頻比市面上貴缐鬆容度差少少,要解決以上問題—定要用靚LPS 配合先能夠發輝{:6_183:}

你可以當LPS係—個可以提供靚電嘅調聲合,高低頻濶可以用不同口味嘅電容黎調教,想高音嬌柔及擴散度高D可以用Jensen, 想三頻都中性D及高音冇咁標嘅可以用BC, 想高低频濶都去得盡嘅可以用BHC

另外LPS內嘅二極管及IEC座亦好重要,質素直接影响供電嘅純度及聲畫嘅雜訊,用Rodium 物料嘅IEC座就冇走雞

最后嘅調聲位就係LPS內嘅Fuse 及接LPS嘅電源線,Fuse 要揀中性及清晰度高嘅e.g. Hifitunning Supreme, 電源線要揀D有金及銀成份嘅,因為用纯銅會有低冇高,用纯银嘅會有高冇低,加埋對古河Rodium IEC座就Fit 晒

综合以上各点,要供電Optical HDMI絶對比全統HDMI 及不需要供電嘅Optical HDMI 有優勢,市面上平靓正嘅暫時應該係Rainbow Fish, 睇下其它品只有人吹一次半次就收左工(都係小菜一碟),仲冇用家正面comment.

小第新仔一名,咩都吾識,希望師兄們指教指教{:6_195:}

shadam 發表於 2015-6-28 10:31

michael 發表於 2015-6-28 08:02 static/image/common/back.gif
就簡單找來二至三樣同樣的產品供大家了解一下

celeritytek CT Fiber Optic HDMI 香港都有代理, 都是光纖輸 ...

多謝C兄分享,閣下提供兩條線相信應該都係4仟內亦需用電!唔講價錢住先講表現,曾目擊冼柯啦T同彩虹魚AB比較畫面,淨綫大家都無Lps牛輔助,出嚟畫面緻细度3维感力感都係條彩虹鱼贏,你可能覺得我幫RF,但物主睇完比較後將條C牌放回二手市場,而購入RF仲有錢袋!致於第二條C兄提供嘅,相信都有質素,但都要3K幾,我呢類AV窮玩家,又無錢又想玩有質素嘅器材或線材,而RF嘅出現,就造福我呢類人,仟幾蚊香港買到仲有保養,你想要咩先,洗唔洗送埋义燒飯添呢…!但始於唔明有咁好質素又平嘅綫材出現咗,有咁多用家用後出嚟分享下後就見到好多針對條綫式晋人身攻擊!點解呢度搞成咁,請理繼續性討論!

mistaleung 發表於 2015-6-28 10:39

digital 都係101010, 條線功用只需傳送signal. 我唔明點解會光左,聲又好左. 純討論
(Post76 Android 手機版送出)

michael 發表於 2015-6-28 16:23

mistaleung 發表於 2015-6-28 10:39
digital 都係101010, 條線功用只需傳送signal. 我唔明點解會光左,聲又好左. 純討論
(Post76 Android 手機 ...

因為數碼都會有流失,邊個流失得小即係防干擾做得效好。有電幫助就可將數據保保存更完整。

mistaleung 發表於 2015-6-28 18:10

michael 發表於 2015-6-28 16:23 static/image/common/back.gif
因為數碼都會有流失,邊個流失得小即係防干擾做得效好。有電幫助就可將數據保保存更完整。 ...

咁如果唔係用勁長距離,其實都無必要用optic fiber hdmi?
(Post76 Android 手機版送出)
頁: [1] 2
查看完整版本: 需電源的hdmi比不用電源的一定靚嗎?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。