神風怪盜kid 發表於 2015-6-25 11:28

小弟真的咁木耳?

小弟一向鐘意睇concert bluray,方法係preout前置出兩聲道後級。小弟睇concert唔開surround,因為覺得太多雜聲,唔可以集中聽歌。

但小弟聽時,試過用二千蚊級既marantz薄機,又試過用七八千蚊級既onkyo,真係聽唔出分別喎,到底係concert本身音質限制,定係小弟真係木耳成咁{:6_223:} ?請指教

tam_kk 發表於 2015-6-25 14:12

咁咪好囉,慳番唔少,唔使心思思諗住換機

TYLEEDON 發表於 2015-6-25 14:25

咁咪好囉,慳番唔少 X 2

wadee 發表於 2015-6-25 14:52

真係冇乜可能
同一部機5.1包圍感氣氛一定會較好
會唔會師兄設定同擺位有問題

chanherry 發表於 2015-6-25 21:39

wadee 發表於 2015-6-25 14:52 static/image/common/back.gif
真係冇乜可能
同一部機5.1包圍感氣氛一定會較好
會唔會師兄設定同擺位有問題 ...

dee哥,佢話會avbypass落2ch合併後只開stereo…
咁出法咩codec都係向前置出哂冇音場可言!
除非佢拉錯其他ch preout出落部2ch吧!
另外二千元級馬仔我知佢話pm6003,6004…
七八千既安橋2ch??行貨冇呢個level,美水有部a9070埃住一萬港紙,我用緊a9030咪又係粗聲粗氣…係夠力過avamp因為成份供電只招呼兩條聲道

chanherry 發表於 2015-6-25 21:42

未必係木耳,有可能係雲耳…嚴重啲就會變靈芝…總之肯定唔係雪耳

wadee 發表於 2015-6-25 22:25

chanherry 發表於 2015-6-25 21:39 static/image/common/back.gif
dee哥,佢話會avbypass落2ch合併後只開stereo…
除非佢拉錯其 ...

我其實都唔係太明樓主個玩法
佢說只用前置睇演唱會唔用環繞
甘即係所有聲都前置出?
甘其實個d觀眾聲都會是前置出

但佢又話唔想聽到d觀眾雜聲
甘如關左環繞或環繞冇訊號就會冇個d聲
即是原本5.1但就只開前置?

甘隻中置又點?

kenjilai916 發表於 2015-6-25 22:52

wadee 發表於 2015-6-25 22:25 static/image/common/back.gif
甘即係所有聲都前置出?

我相信樓主所講的 交換 AMP -(馬仔 / ONKYO).....來試聲....會沒差別.....
應該是..
1)兩部AMP 的推力都差不多..(FOR 2CH)
2)個BLURAY CONCENT 2CH OUT ...聲的品質...好不好
3)個喇叭分析力..好不好....(或者試下用其他喇叭再試試)

神風怪盜kid 發表於 2015-6-26 07:31

chanherry 發表於 2015-6-25 21:39 static/image/common/back.gif
除非佢拉錯其 ...

可能ching有少少誤會,我意思係指換avamp,而都係preout去同一個2ch amp

神風怪盜kid 發表於 2015-6-26 07:38

wadee 發表於 2015-6-25 22:25 static/image/common/back.gif
甘即係所有聲都前置出?

ching,其實而家好多演唱會bd都有條2ch軌,咁我就會選條2ch軌。如果淨係得5.1既,我都寧願用avamp夾硬壓成2ch再preout去2ch amp(雖然呢個玩呿好少人玩),因為我D中置係平野,而個avamp又係超入門(marantz 1402),用黎聽演唱會既人聲會打好多折扣。我估唔到的係用1402同中價onkyo avamp preout我居然聽唔出咩分別
頁: [1] 2
查看完整版本: 小弟真的咁木耳?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。