garfieldpoon 發表於 2015-6-23 10:07

超新手,請教洗錢步驟

小弟雖然聽歌聽左廿幾年,一直都係有聲就算,近排先至投入玩音響,但覺得屋企套野唔係好好,想請教下,以入門黎講,我仲可以升級d咩?或者最首要升D咩?

bluray : oppo 105D
amp : cayin mt35
喇叭: Cambridge s30
線材: 師兄送,應該全部是純銀線,聽講幾貴,人地送,唔敢問。
(Post76 Android 手機版送出)

ykluk 發表於 2015-6-23 11:15

唔係好明樓主係想升級玩AV睇戲定HIFI聽歌?? {:9_419:}

同埋你宜家覺得欠啲咩唔得啲咩? 聆聽空間幾大??

the_1 發表於 2015-6-23 11:15

全部純銀會影響晒低頻喎

garfieldpoon 發表於 2015-6-23 11:31

ykluk 發表於 2015-6-23 11:15 static/image/common/back.gif
唔係好明樓主係想升級玩AV睇戲定HIFI聽歌??

同埋你宜家覺得欠啲咩唔得啲咩? 聆聽空間幾大?? ...

其實貪心,兩樣都想玩,不過都係聽歌兩聲道為主,依家都係覺得d聲唔真實,高音有拆,我另外有部surround amp, onkyo sr508,用來睇戲,不過只有一對喇叭,要插來插去。

garfieldpoon 發表於 2015-6-23 11:33

the_1 發表於 2015-6-23 11:15 static/image/common/back.gif
全部純銀會影響晒低頻喎

小弟不才,我曾聽人講,導銀線遍向高音,但純銀線就全聲向,唔知是否正確?

ykluk 發表於 2015-6-23 13:10

garfieldpoon 發表於 2015-6-23 11:31 static/image/common/back.gif
其實貪心,兩樣都想玩,不過都係聽歌兩聲道為主,依家都係覺得d聲唔真實,高音有拆,我另外有部surround...

以樓主你現有架生去諗, 如果你想玩AV就要最少起碼入多隻中置同一對後置仲有隻十仔, 508雖然只係入門級, 但起碼要"齊架生"先叫做有得出到surround架~~!! 一部2CH amp同前置幾勁都好, 你就算用105D出HD都無可能同入門AV AMP+5.1喇叭既效果去對比, 當然做唔做呢樣你要考慮啦~~!! {:9_423:}

小弟未聽過Cambridge s30唔知聲底如何, 但你用cayin mt35膽機出d聲唔真實同高音有拆, 小弟估有2個可改善地方, 1. 換喇叭, 當然呢個要睇你心水試口味而cayin mt35又推到既; 2. 雖然105D聽歌已經幾好, 但可能滿足唔到你, 如果換返同樣係cayin既17a mk2我諗會少咗啲數碼聲(唔真實), 又或者玩膠膠, 包無數碼聲~~!! {:9_407:}

ctscts888 發表於 2015-6-23 13:12

garfieldpoon 發表於 2015-6-23 11:33 static/image/common/back.gif
小弟不才,我曾聽人講,導銀線遍向高音,但純銀線就全聲向,唔知是否正確?
(Post76 Android 手機版送出) ...

{:6_193:}

garfieldpoon 發表於 2015-6-23 14:31

ykluk 發表於 2015-6-23 13:10 static/image/common/back.gif
以樓主你現有架生去諗, 如果你想玩AV就要最少起碼入多隻中置同一對後置仲有隻十仔, 508雖然只係入門級,...

多謝師兄意見,我已有中置同後置,只是雞到無倫,所以無提起。

聽你分析,我估換喇叭都會係唯一出路,又因為屋細,只可以換細喇叭,隻PROAC ANNIVERSERY 個 SIZE 就剛剛好,再大D都唔得,你認為呢隻野得唔得。。。

我現時對 S30 ,出男聲會好過出女聲。男的帶少許立體感,女的好似播緊收音機咁,唔知個女仔係邊樹。

ykluk 發表於 2015-6-23 14:52

garfieldpoon 發表於 2015-6-23 14:31 static/image/common/back.gif
多謝師兄意見,我已有中置同後置,只是雞到無倫,所以無提起。

聽你分析,我估換喇叭都會係唯一出路,又 ...

ProAc書架小弟都用過一排, 好嘢嚟, 算中性少少甜, 係C/P唔算太高~~!! {:9_423:}

如果你聽人聲多, 可以推介你去試吓focus audio既prestige series, 聽人聲有種特別吸引人既味道~~!! {:9_423:}
http://www.focusaudio.com/index1.htm

不過唔敢肯定你隻cayin係咪推到, 所以更加唔敢推介ATC比你, 雖然小弟最鍾意ATC既鏝頭中音~~!! {:9_407:}

garfieldpoon 發表於 2015-6-23 15:29

ykluk 發表於 2015-6-23 14:52 static/image/common/back.gif
ProAc書架小弟都用過一排, 好嘢嚟, 算中性少少甜, 係C/P唔算太高~~!!

如果你聽人聲多, 可以 ...

請問c/p值係咩解?
頁: [1] 2
查看完整版本: 超新手,請教洗錢步驟

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。