大食怪 發表於 2015-6-22 14:23

耳擴左右大細聲問題 , 求教 !

各位師兄 , 我部 fostex hp v1 膽擴 , 最近開機時發覺最初右邊先有聲 , 當音量開始加大小小時 , 左邊才開始有聲 , 一路加大音量 , 發覺左右音量差距會跟隨縮小 , 直至去到 5 分 1 音量時 , 就好像平衡了 。

請問師兄 ,這個情況是否係膽擴嘅特色 或者已經發生問題呢 , 懇請各位指教 , 謝謝 {:1_245:}
'

chowyeung 發表於 2015-6-22 14:24

volume掣質量唔好,冇計。

大食怪 發表於 2015-6-22 14:31

chowyeung 發表於 2015-6-22 14:24 static/image/common/back.gif
volume掣質量唔好,冇計。

吓 ! 乜原來 Vol 制會獨立影響左右聲道 {:1_329:} n

chowyeung 發表於 2015-6-22 14:37

volume要做得好一d都唔易/唔平,平價volume掣左右唔平衡(尤其音量小時)見慣不怪。
你話開返大聲就唔覺,咁咪ok繼續用。

大食怪 發表於 2015-6-22 14:45

chowyeung 發表於 2015-6-22 14:37 static/image/common/back.gif
volume要做得好一d都唔易/唔平,平價volume掣左右唔平衡(尤其音量小時)見慣不怪。
你話開返大聲就唔覺, ...

清楚 , 感謝師兄指點 !

chowyeung 發表於 2015-6-22 14:55

唔洗客氣 {:1_259:}

我衣家買親amp,最在意係佢用的volume control方案,volume唔平衡、有noise,會直接摧毀音場、定位。
Headfi amp 出 headphone 可能影響還不大,Hifi amp 出 speakers 就真係可以死得好慘。

kellybusy 發表於 2015-6-22 23:46

chowyeung 發表於 2015-6-22 14:55 static/image/common/back.gif
唔洗客氣

我衣家買親amp,最在意係佢用的volume control方案,volume唔平衡、有noise,會直接摧 ...

Volume 製,用電阻砌volum 製,又好聲,又平衡!
頁: [1]
查看完整版本: 耳擴左右大細聲問題 , 求教 !

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。