rx79g 發表於 2015-6-21 23:33

Pioneer SC-LX88同 Denon AVR-X5200W選擇

我想換呢兩部是旦一部,聽歌同睇戲一半半,之前用開751R,對兩部機有乜意見可以比比我呀,thanks!

chanherry 發表於 2015-6-22 01:07

我覺得揀邊部,已經唔係從你聽歌多定睇戲多黎定…我唔知自己既睇法别人啱唔啱用,
我從5010換入eric兄的x5200,其實從好多方面都係唔換好過,外觀5010靚好多因為我部係銀色的,
操控5010好好多,而且完全冇bug!聲音還原力就denon進步了好多,和5010大家auddssey都沒太大差距。
總之冇point支持我換係正確…除了auro3d,這亦係我換既原因,而到了今日這原因亦能包容下所有缺失
用得很開心!
唔知明唔明我嗡乜…意思係你覺得ca有咩不足嘛?或者88/5200有沒有啲你很想很想要既野,例如鴨毛,auro...
而你這2個option都差不多價位,不用擔心能力問題…
客觀意見我可提供既,係x5200還原力已經好過4520/3313好多!力量,暖和味,xt32,aadc呢啲舊denon先搵到既都
番左黎!但亦有敗筆,os好唔穏定,firmware好多好低級既bugs,network比4520更落幾層樓!
不止我獨判,至少我問過上左7200既eric兄,全部除左network分唇外一致認同,佢話佢唔用network喎…
至於先鋒,我掂過最後既係LX56,自從75起自主開發soundchip不再俾nuforce帶住行,LX88已經係第四代自家機種
唔關icepower事了!sorry和真係連實物都未掂過何況聽,但猜測上認為技術應該已相當成熟!當時LX75入手後越聽越驚…
及後三個即賣因為肯定冇人會要,到今日LX83比LX85二首價仲高一二千…LX?5係失敗的!但lx56已經不再完全乏力,音場
都準確多了…只係一切都依書直説,聲音沒有icepower stereoing好似冇哂格調咁所以我用56時只聽direct,mutlichstereo
到了88…我諗你要自己找答案了!我也講得太多要沖涼了{:6_176:}

rx79g 發表於 2015-6-22 01:43

chanherry 發表於 2015-6-22 01:07 static/image/common/back.gif
我覺得揀邊部,已經唔係從你聽歌多定睇戲多黎定…我唔知自己既睇法别人啱唔啱用,
我從5010換入eric兄的x52 ...

一流,多謝師兄

gikifk 發表於 2015-6-22 08:33

暫時未係換機時間

wilfield1978 發表於 2015-6-22 09:42

chanherry 發表於 2015-6-22 01:07 static/image/common/back.gif

其實network有咩問題?

yuppi 發表於 2015-6-22 10:11

我又不如講正接d,好多人買 pioneer 心態係因為佢定價高,賣價平,佢地 marketing 做得好好,因為大部分香港人(包裝我自己)都鐘意買一d抵玩既野.....

不過佢既相位技術概念又真係抵讚。

pwong888 發表於 2015-6-22 10:17

師兄忍一忍,好多新機好快出,重有埋DTS:X.

rx79g 發表於 2015-6-22 11:58

yuppi 發表於 2015-6-22 10:11 static/image/common/back.gif
我又不如講正接d,好多人買 pioneer 心態係因為佢定價高,賣價平,佢地 marketing 做得好好,因為大部分 ...

其實我都係咁諗, 平成半
(Post76 Android 手機版送出)

rx79g 發表於 2015-6-22 12:01

pwong888 發表於 2015-6-22 10:17 static/image/common/back.gif
師兄忍一忍,好多新機好快出,重有埋DTS:X.

好似冇乜消息咁, 岩岩放咗機冇機用。。。

rx79g 發表於 2015-6-22 12:02

wilfield1978 發表於 2015-6-22 09:42 static/image/common/back.gif
其實network有咩問題?

我都想知
頁: [1] 2
查看完整版本: Pioneer SC-LX88同 Denon AVR-X5200W選擇

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。