sugimoto 發表於 2015-6-17 12:08

屋企裝修拉電線問題

c兄們,因為我好快屋企會裝條,睇過舊post好多c兄都推介Pirelli同AEI.請問邊隻會好D,我之前問過鋪頭,佢問我要單支定3蕊,請問係咪應該買3蕊,4MM定2.5MM?

同埋係咪可以同屋企其他電位既MCB共用一個電箱?我見有C兄話用HAGER RCBO,呢隻OK嗎?一個面板一個MCB定係可以一個MCB拖2,3個面板?

thank you

ykluk 發表於 2015-6-17 14:15

宜家應該無咩舊Pirelli賣, 如果係新Pirelli, 咁就買AEI, 4mm係散芯(多芯), 2.5mm係單支, 唔知鋪頭係咪問你3芯即係L, N, E三條芯, 因為無論散芯單支咩MM你都要拉L, N, E~~!! {:8_395:} 單支好力水啲, 散芯容易扭入喉, 你可以同電工師傅傾傾先~~!!

至於拉幾多MCB或者係咪用hager rcbo其實問題唔大, 最大問題係咪真係"獨立電", 即係你由入屋既電去拉一箱電比HIFI用, 完全無分過比其他電器, 咁先係獨立電, 如果唔係只係共用電拉多一組出嚟用獨立rcbo或者電箱, 干擾都係大咗~~ {:9_423:}

sugimoto 發表於 2015-6-18 09:17

ykluk 發表於 2015-6-17 14:15 static/image/common/back.gif
宜家應該無咩舊Pirelli賣, 如果係新Pirelli, 咁就買AEI, 4mm係散芯(多芯), 2.5mm係單支, 唔知鋪頭係咪問你3 ...

多謝c兄指教,請問AEI 4mm單支係咪砵蘭街買到,大約幾左右呢

請問電視天線入牆果part同個面板有冇特別要注意,或者推介呢?

ykluk 發表於 2015-6-18 09:50

sugimoto 發表於 2015-6-18 09:17 static/image/common/back.gif
多謝c兄指教,請問AEI 4mm單支係咪砵蘭街買到,大約幾左右呢

請問電視天線入牆果part同個面板有冇特別要注 ...

幾錢真係唔知, 我估3-4百一卷啩, 你去上海街應該都會搵到~~!! {:9_423:}

電視天線面板我又無咩留意過有咩特別要做, 其實換條鍍銀天線同電源線, 部電視已經好好, 除非要部電視喇叭聲離晒相或者識飛, 睇電視真係平靚正算數~~!! {:9_407:}

sugimoto 發表於 2015-6-18 10:09

ykluk 發表於 2015-6-18 09:50 static/image/common/back.gif
幾錢真係唔知, 我估3-4百一卷啩, 你去上海街應該都會搵到~~!!

電視天線面板我又無咩留意過有 ...

明白,謝謝c兄

samyiu 發表於 2015-6-18 10:25

avad 發表於 2015-6-18 15:28

sugimoto 發表於 2015-6-18 09:17 static/image/common/back.gif

請問電視天線入牆果part同個面板有冇特別要注 ...

AEI 應該還不難找,兩個月前幫老友入過,4舊一卷,好易認線身有凸字。{:6_176:}

YYSKY 發表於 2015-6-18 17:06

avad 發表於 2015-6-18 15:28 static/image/common/back.gif
AEI 應該還不難找,兩個月前幫老友入過,4舊一卷,好易認線身有凸字。...

買一轆啡色開三條一組,見光部分其他2色用膠布包轉顏色即可,不用買三色的,除非一轆唔夠用,咁買啡藍色各一。

YYSKY 發表於 2015-6-18 17:11

其實距離不遠的話,負擔得起,直接上秋記買正宗HiFi線入喉最好,所謂獨辣線。
頁: [1]
查看完整版本: 屋企裝修拉電線問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。