orochicy 發表於 2015-6-16 17:12

wadee 發表於 2015-6-16 12:36
師兄意思是掛牆定掛上天花板?

係呀,全部上天花,唔係掛牆

orochicy 發表於 2015-6-16 17:14

kenji00543 發表於 2015-6-16 14:08
全部上天花@@玩到咁大
一定唔會好聲囉-.-
用SONY個9.1耳機好過啦

「一定唔好聲」咁大鍋?⋯⋯但係唔地方擺落地喇叭了

orochicy 發表於 2015-6-16 17:15

everbzr 發表於 2015-6-16 17:02
樓主用哩個方法好好。。。
第時只需要加地面咧叭就做到真正天空聲道

以後女王大人肯俾我擺個落地左中右,我都好滿足了T.T

orochicy 發表於 2015-6-16 17:17

everbzr 發表於 2015-6-16 17:02
樓主用哩個方法好好。。。
第時只需要加地面咧叭就做到真正天空聲道

Yamaha好似話D料用得無Marantz貢靚。聽代理講其實D牌子都差唔多同一個OEM廠出黎,睇邊個D料靚就買邊個咁話喔~

orochicy 發表於 2015-6-16 17:20

everbzr 發表於 2015-6-16 17:04
不過既然都入線係天花 點解唔整係正常位置 如果廳超級大都可以入地下者。。。 ...

地方唔夠大,仲有就係書櫃面前頂吊投影幕落黎,其實平時唔用唔睇戲,收起個幕就係一個大大書櫃。所以先全部用吊頂喇叭。

話說B&W隻M1同Dali Fazon Sat對比,邊個會好D啊?

mdo 發表於 2015-6-16 17:59

吊上天花又唔係鴨毛,我諗唔到會有乜方法好聲,想像畫面響你正前面(例如汽車由遠而近),但聲音卻是從高而下,衞星喇叭仔有冇位放呀?

wadee 發表於 2015-6-16 22:09

orochicy 發表於 2015-6-16 17:12 static/image/common/back.gif
係呀,全部上天花,唔係掛牆

唔係嚇你
你講個D都唔得
一黎單元細
雖唔知你屋幾大
但應該好吃力
你天花個位置係點?
近牆嗎?

orochicy 發表於 2015-6-16 22:34

回覆 wadee,mdo 兩位師兄:

考慮全部吊天花,係因為之前係間XX影音室度試聽過全部吊天花方案,效果還可以接受, 同埋實際屋企係用客廳位造Hometheatre,其實地方真係好有限(香港普通百姓之苦{:1_255:} )。當然質素肯定無可能去得到幾高,只求睇戲接受到,聽歌過得去,打機爽D就得。

鴨毛就要等以後換大d單位再打算了, 現時都係全部聲音由添花出,樓底唔算高,同時喇叭仲會吊落黎D,效果應該未至於話好誇張。

請教各位師兄:3萬蚊樓下穩最合適之組合(喇叭+sub+Amp,D走線已經裝修時藏曬天花fix曬,唔會再改)。

16/6 update:剛剛去舖頭聽過KEF E305 5.1組合睇片,感覺中置同Sub實在唔掂,需要穩KEF R200加L架上天花;Sub仔決定用KEF R400;其他6個喇叭用KEF E301。

差唔多體積喇叭可吊上天花,會唔會仲有其他更加好之選擇?

Amp有無D獨立單元200W以上型號可供選擇?(1萬蚊樓下最好)

小弟謝過各位師兄先~{:1_254:}

rlwk2009 發表於 2015-6-16 22:46

http://www.jamo.com/speaker-types/home-cinema-systems/

orochicy 發表於 2015-6-17 10:00

rlwk2009 發表於 2015-6-16 22:46
http://www.jamo.com/speaker-types/home-cinema-systems/

哇~ Jamo D500 LCR 正啊!有埋THX認證!今日去舖頭睇下點上天花先~ Yeah~

多謝師兄指點迷津!
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 選擇:KEF E305+E301轉400R or Dali fazon sat *7+E12

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。