wadee 發表於 2015-6-14 20:31

contach 發表於 2015-6-14 20:13 static/image/common/back.gif
長方型, 大約18呎X12呎, 前置JBL L890, 中置JBL LC2, 後置/SUR HSU HB-1 MK2 Horn

你個廳甘大甘闊
如是我會先一隻15吋
日後再加

contach 發表於 2015-6-14 20:59

多謝咁多位師兄意見, 不過真係鹹魚青菜各有喜好.真係各有各道理.我E家重簡緊用JBL, HSU定JL, 又簡緊2隻12定1隻15.真係人生交叉點{:6_125:}

wadee 發表於 2015-6-14 21:39

contach 發表於 2015-6-14 20:59 static/image/common/back.gif
多謝咁多位師兄意見, 不過真係鹹魚青菜各有喜好.真係各有各道理.我E家重簡緊用JBL, HSU定JL, 又簡緊2隻 ...

不如整隻JBL 18吋啦
JL唔係唔好
但個價我真係唔捨得

YYSKY 發表於 2015-6-14 21:41

contach 發表於 2015-6-14 20:59 static/image/common/back.gif
多謝咁多位師兄意見, 不過真係鹹魚青菜各有喜好.真係各有各道理.我E家重簡緊用JBL, HSU定JL, 又簡緊2隻 ...

玩雙十12吋,可以有好多玩法,變化大靈活,setup好一定無後悔,
我會墊前置下邊,當成前置低音單元,由喇叭端T訊號入,廢除AV Amp十仔置定,如此低頻身歷聲兩邊走,睇演唱會一定正,
當然係直覺想像出來,未經驗證,睇戲未必啱?

tam_kk 發表於 2015-6-14 23:58

M&K Sound 啦,用一對

ballgor 發表於 2015-6-15 00:06

一隻底浸,一隻punch! 兩隻不同長處的十仔再設定滆合為一至高境界!

HenryYuan 發表於 2015-6-15 12:13

我由1隻 sunfire HRS 10 去 2隻 HRS 10, 再跟Q 姐建議較啱十仔 phase, 由原本0度轉去180度, 效果非常理想, 我推介用双十

Explorer 發表於 2015-6-19 19:15

qq1122yq 發表於 2015-6-14 03:06 static/image/common/back.gif
單1隻15寸與 不同特性的双十12寸 比,不計質感層次情况下,因大多與金錢掛鈎
15一般可突岀深潛、量感
不同 ...

3D低頻移動,真係想下都興奮!{:6_157:} 唔知幾時才練成?

bigair 發表於 2015-6-19 19:55

我個人就覺得兩隻正過一隻,睇點玩法

想問下依家仲有邊隻十仔可以punch? MX250已停產了{:6_187:}

jj3380 發表於 2015-6-19 20:39

bigair 發表於 2015-6-19 19:55 static/image/common/back.gif
我個人就覺得兩隻正過一隻,睇點玩法

想問下依家仲有邊隻十仔可以punch? MX250已停產了 ...

建議去九展一號院睇埋侏儸紀聽真d低頻應該係點樣,然後先再定自己方向。
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: 單十定雙十好?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。