Cogor 發表於 2015-6-9 22:29

Himedia Q16 (eMMC版) 出5.1

想請教下呢部Android TV Box 用 同軸 出 飛利蒲 HTB 5520,在android 系統上,音效及 HDMI 點樣設置?
(Post76 Android 手機版送出)

Cogor 發表於 2015-6-10 10:16

有冇師兄指教下小弟呀{:6_143:},新手一名!

電磁波 發表於 2015-6-10 18:54

Q16 5.1, 7.1 都出到, 但部飛仔好似冇HDMI input咁唯有用同軸輸入。

問題是你部飛記有冇得解碼?

在Q16 上選 SPDFI 經同軸線 --> HT5520解碼

說明書上第8頁有講, 區別是將你部Q16當成說明書中的電視。

http://download.p4c.philips.com/files/h/hts5520_94/hts5520_94_dfu_aen.pdf

Cogor 發表於 2015-10-5 19:31

電磁波 發表於 2015-6-10 18:54 static/image/common/back.gif
Q16 5.1, 7.1 都出到, 但部飛仔好似冇HDMI input咁唯有用同軸輸入。

問題是你部飛記有冇得解碼?

咁就出到次世代音效?

hkttf 發表於 2015-10-5 19:43

MDLP 發表於 2015-10-5 19:51

Cogor 發表於 2015-10-5 19:31 static/image/common/back.gif
咁就出到次世代音效?

唔好太認真
比你收到HD
HTB5520都會聽唔出

http://the-sun.on.cc/cnt/lifestyle/20140711/00490_001.html

Philips HTB5520 $2,999
整套HTB5520由主機、五組衞星喇叭及超低音喇叭構成,聲畫播放功能全面,售價相當經濟。

http://the-sun.on.cc/cnt/lifestyle/20140711/photo/0711-00490-001b1.jpg

MDLP 發表於 2015-10-5 19:53

Cogor 發表於 2015-10-5 19:31 static/image/common/back.gif
咁就出到次世代音效?

其實我房有套Sony5.1比你套philips高級少少
我都唔介意睇File時用播放器駁光纖入

Cogor 發表於 2015-10-5 22:51

MDLP 發表於 2015-10-5 19:53 static/image/common/back.gif
其實我房有套Sony5.1比你套philips高級少少
我都唔介意睇File時用播放器駁光纖入
...

原來我部電視冇同軸接口{:6_194:}
咁我就用 Himedia Q16 直接用 HDMI 駁電視,然後用光纖由電視去我部 Philips HTB5520 5.1作擴音,再由5.1套裝喇叭輸出,咁樣是否可出次世代音效?{:6_195:}

MDLP 發表於 2015-10-5 23:02

Cogor 發表於 2015-10-5 22:51
原來我部電視冇同軸接口
咁我就用 Himedia Q16 直接用 HDMI 駁電視,然後用光纖由電視去我部 Ph ...

一經過光纤就唔會係

Cogor 發表於 2015-10-5 23:07

MDLP 發表於 2015-10-5 23:02 static/image/common/back.gif
一經過光纤就唔會係

咁光纖好定同軸好?
頁: [1] 2 3
查看完整版本: Himedia Q16 (eMMC版) 出5.1

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。