ustortoise 發表於 2015-6-3 14:57

chhanthony 發表於 2015-6-3 13:25 static/image/common/back.gif
http://www.audioquest.com/resource_tools/downloads/whitepapers/HDMI_over_fiber_overview_rev_1_00.pdf

....點解編野無講到Optical有noise isolation 俚個優點,又定係一個myth???

chhanthony 發表於 2015-6-3 16:14

ustortoise 發表於 2015-6-3 14:57 static/image/common/back.gif
....點解編野無講到Optical有noise isolation 俚個優點,又定係一個myth???

編嘢係由一間無optic fiber hdmi嘅商家出,
點都會有啲bias, 但有點要留意,HDMI個設計係雙向溝通,咁到底一面係transmit 一面係receive嘅fiber hdmi喺呢方面點處理,會唔會係呢個原因而影響穩定性呢。

ustortoise 發表於 2015-6-3 16:55

chhanthony 發表於 2015-6-3 16:14 static/image/common/back.gif
點都會有啲bias, 但有點要留意,HDMI個設計係雙向溝通,咁到 ...

ching, 小弟玩開2 channels/CAS, optical 聲音方面表現係點,我一插條 optical 落去唔洗10秒已經有結論。

傳統wire cable vs optical 重點唔係 size/2-way transmission/distance blablaablaa...對於我黎講,重點係 noise isolation。成寸 playback stream 有幾多additional noise 係每一個環節產生? 最後點影響聲畫? 係成秋咁noisy 環境下,optical 可以幫到D乜?我理得你鑽石好,白金又好,俚D傳統 wire cable 係 upstream noise isolation 方面表現又點呢?

講乜都假,結果最實際,我就唔會再買D乜乜 金/銀/銅/白金/鑽 cable 啦{:6_143:}

chhanthony 發表於 2015-6-3 18:43

ustortoise 發表於 2015-6-3 16:55 static/image/common/back.gif
ching, 小弟玩開2 channels/CAS, optical 聲音方面表現係點,我一插條 optical 落去唔洗10秒已經有結論。 ...

我用呢類產品主要因為平,
但佢嘅穩定性同兼容性有代改進。
對我嚟講穩定性最重要。

lut 發表於 2015-6-3 21:45

chhanthony 發表於 2015-6-3 18:43 static/image/common/back.gif
我用呢類產品主要因為平,
但佢嘅穩定性同兼容性有代改進。
對我嚟講穩定性最重要。

咁你仲唔換走佢?{:6_138:}

MarkMak 發表於 2015-6-3 23:43

chhanthony 發表於 2015-6-3 13:36 static/image/common/back.gif
主要係香港嘅賣家唔係一間鋪頭,佢係喺另一個AV Forum比較活躍,我唔知佢有無喺76 register,
起初都係喺 ...

想請教下如何知道有signal drop?

pwong888 發表於 2015-6-4 04:29

chhanthony 發表於 2015-6-3 13:36 static/image/common/back.gif
主要係香港嘅賣家唔係一間鋪頭,佢係喺另一個AV Forum比較活躍,我唔知佢有無喺76 register,
起初都係喺 ...

Handshake problem 好多時候都係oppo的deep colour出事,off左佢好多時都可解決。

yuppi 發表於 2015-6-4 09:25

chhanthony 發表於 2015-6-3 16:14 static/image/common/back.gif
點都會有啲bias, 但有點要留意,HDMI個設計係雙向溝通,咁到 ...

冇擁有呢條線,不過吾可以倒轉插不等於係單向。

chhanthony 發表於 2015-6-4 09:52

pwong888 發表於 2015-6-4 04:29 static/image/common/back.gif
Handshake problem 好多時候都係oppo的deep colour出事,off左佢好多時都可解決。

Thanks for pwong hing's reply,
signal drop problem solved by resetting oppo and turn off the deep color space, no idea what happen as I was still using that without problem last week.

Will try this method to see whether can apply on celerity or not.

chhanthony 發表於 2015-6-4 09:54

MarkMak 發表於 2015-6-3 23:43 static/image/common/back.gif
想請教下如何知道有signal drop?

個畫面會無端端黑一黑,
而我部三菱有時會因為signal時有時無而自動熄機。
頁: 1 [2] 3 4 5 6
查看完整版本: 中国制造光纤HDMI传输线获CES获巨大好评

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。