Szelong 發表於 2015-6-2 15:35

oscarpclam 發表於 2015-6-2 15:32 static/image/common/back.gif
R300 唔會諗喇,太貴喇﹗ 如果入R300, 真係咩都唔洗買, 只可以當2.0 聽歌用..........

用得R300 ,都係聽歌多,同埋用佢都唔洗點開sub仔

oscarpclam 發表於 2015-6-2 15:36

Szelong 發表於 2015-6-2 15:35 static/image/common/back.gif
用得R300 ,都係聽歌多,同埋用佢都唔洗點開sub仔

但係前面有CHING 話838 搞唔掂LS50, 甘如果用R300, 未要選過另一部AMP?

Szelong 發表於 2015-6-2 15:41

oscarpclam 發表於 2015-6-2 15:36 static/image/common/back.gif
但係前面有CHING 話838 搞唔掂LS50, 甘如果用R300, 未要選過另一部AMP?

R300 唔會好難推,838 都唔少野架

carlford 發表於 2015-6-2 15:48

其實你唔一定要KEF,雖然我自己也是用KEF R700{:8_386:}
你可多聽其他牌子,有唔少低價位也不錯用,如JAMO ,ENERGY, 舊版台灣的USHER S520.....
買AV千萬不要人買我買...心急一定壞事...{:8_403:}

ykluk 發表於 2015-6-2 17:30

838+58之後剩返萬幾, 我就當你用一皮嘢買5.1喇叭......{:8_395:}

其實你聽歌咁緊要, 對前置會緊要啲, 第一你要考慮係價錢, 第二就係838推唔推到.....講真唔好淨係諗KEF, 蛋仔聽歌你只可當電腦喇叭咁; Q聽歌啱新手無追求嗰啲; LS50同R你真係無可能叫838去推.....

你會唔會諗吓二手嘢~~?? 例如Wharfedale Denton 80th anniversary二手三千幾聽人聲OK(但大掤嘢會唔係好得), 或者之前CHING講既Usher S520全新都好似係2千幾~~!! 比啲時間搵吓問吓聽吓, 其實一對二手2-3千既都可以比起5-6千新嘢, 之前我都介紹位新手入隻ProAc Studio Centre中置三千頭, 可惜佢又諗又慢又淨係掛住望KEF, 遲咗比人買咗, 隻ProAc Studio Centre中置絕對好過KEF Q可比得上R添~~!! {:9_423:}

但唔好貪心入啲難推既喇叭, 838雖然已經OK好力但要佢推晒5隻堅係痛苦....你仲要諗入HIFI櫃同喇叭腳架, 呢2樣都好緊要....

十仔望吓二手有啲地震牌/ENERGY/MIRAGE/mordaunt short等等都係平價抵玩既二手貨, 如果又拜牌子買太陽火威力登既入門十仔, 用咗5-6千都唔及我之前講嗰啲...又或者諗吓老秦隻入門好似2-3千...

後置用擴散mirage os3搞掂, 如果夠位用OMD5一定係會比OS3好3-4成~~!! {:9_425:}

另外, 你話闊得5.5呎, 其實唔係好明....真係咁窄聽歌個音場真係會好細......{:8_384:} 有無相睇~~?? {:9_419:}

oscarpclam 發表於 2015-6-2 17:42

ykluk 發表於 2015-6-2 17:30 static/image/common/back.gif
838+58之後剩返萬幾, 我就當你用一皮嘢買5.1喇叭......

其實你聽歌咁緊要, 對前置會緊要啲, 第 ...

其實有諗過二手, 不過真係唔識買, 怕做左水魚.........
之前未有批文, 所以買左個IKEA 電視几, 諗住放埋套音響入去......後置會想掛牆
依家屋企裝修緊, 週末可以上去影張相~

oscarpclam 發表於 2015-6-2 17:47

ykluk 發表於 2015-6-2 17:30 static/image/common/back.gif
838+58之後剩返萬幾, 我就當你用一皮嘢買5.1喇叭......

其實你聽歌咁緊要, 對前置會緊要啲, 第 ...

其實都唔係一定要838 同58
岩岩出去聽時, 都有考慮過3300 同7705, 不過真係接受唔到, 個感覺同用電腦配CREATIVE 5.1無咩分別..........

ykluk 發表於 2015-6-2 18:07

oscarpclam 發表於 2015-6-2 17:42 static/image/common/back.gif
其實有諗過二手, 不過真係唔識買, 怕做左水魚.........
之前未有批文, 所以買左個IKEA 電視几, 諗住放埋 ...

IKEA啲電視櫃........我唔敢講啲木......會唔會震到啲器材衰聲........不過你可以用住先, 遲啲再換.....{:8_395:}

用書架喇叭最好用腳架唔好放喺電視櫃上, 個低頻走地聽歌好好多~~!! {:9_423:}

其實HIFI/AV嘢做水魚機會係會少啲, 因為放二手既如果亂開價, 好多時都會比其他CHING炮轟~~ {:6_132:}{:6_133:} 當然你睇咗定咗目標再出post問吓會好啲~~!! 後置掛牆OK, 喺SSP買百幾蚊喇叭掛架就得~~!! {:8_400:}

如果你自己係對聲音有要求同第時會考慮升級, 堅唔推介買套裝機, 因為你之後唔係升級....係買過晒......{:8_366:}

wadee 發表於 2015-6-2 18:14

師兄
如聽歌多
真係要買對好d嘅前置
其他喇叭慢慢再買啦

cheungmeimei 發表於 2015-6-2 18:20

c-hing may try Quad lite speaker (small size and not expensive for song)
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 新手入門

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。