tamarwander 發表於 2015-5-27 20:59

Goldmund Telos Headphone Amp

5皮幾訂價, 有冇師兄玩過?

amp既質數, 同dac既質數, 分別有咩評價呢?

同價位有冇對手? 甚至分開兩件(amp + dac)買又如何?

Thanks!

Budget-fi 發表於 2015-5-27 21:05

Goldmund的聲音,喜歡的就會買,這不是質素的問題而是偏好

lp24nelnel 發表於 2015-5-27 21:10

Budget-fi 發表於 2015-5-27 21:05 static/image/common/back.gif
Goldmund的聲音,喜歡的就會買,這不是質素的問題而是偏好

{:6_127:} HiFi一向係咁~
最想Jadis刀出返部{:6_143:}

t1174 發表於 2015-5-28 01:43

我有朋友玩.....我自己聽感覺是 goldmund 但又未夠甜.... 而且力量唔大,demo 用 he6 我又用 he6 試,推得唔好,還是推 800 好d. 不過推得至好是 grado fg1.

moliu 發表於 2015-5-28 11:03

我都有「朋友」使用,又見到有「朋友」「代朋友」放!咁多「朋友」,真係好「朋友」{:6_158:}

Andykong 發表於 2015-5-28 11:49

t1174 發表於 2015-5-28 01:43 static/image/common/back.gif
我有朋友玩.....我自己聽感覺是 goldmund 但又未夠甜.... 而且力量唔大,demo 用 he6 我又用 he6 試,推得 ...

咦,Goldmund 本身都用 HE6 來貼牌,但做部機皇出來唔夠推 HE6?唔係啊嘛!

有時真係唔好迷想大牌玩 HiFi 都掂,做 headfi 應該手到拿來!

t1174 發表於 2015-5-28 12:03

其實 hpa 雖是金牌 goldmund. 但同goldmund 說是50k就機皇真是笑話了一點囉.

至於樓主問題,好二樓ching說, 其實可以去聽下 demo. 喜歡的話就方便了. 一件兩件其他 choice 也是多餘.

當然,5個 plus budget選擇應該重有一些也真。

Andykong 發表於 2015-5-28 12:26

t1174 發表於 2015-5-28 12:03 static/image/common/back.gif
其實 hpa 雖是金牌 goldmund. 但同goldmund 說是50k就機皇真是笑話了一點囉.

至於樓主問題,好二樓ching ...

都啱,等出 Mimesis Headphone Amp 先見真章!{:6_136:}

tamarwander 發表於 2015-5-28 16:16

t1174 發表於 2015-5-28 12:03 static/image/common/back.gif

至於樓主問題,好二樓ching ...

Demo 當然會去聽, 想搵多二部同級既比較下姐.

我冇玩過DAC, 唔知Goldmund既DAC(我指呢部HDA既內置)掂唔掂.先前留意緊Chord 2Qute.

唔該晒咁多位師兄意見.

t1174 發表於 2015-5-28 16:40

HDA 至大問題是它沒有 ANALOG LINE OUTPUT, 就是說, HEADPHONE OUT 是只一 ANALOG OUTPUT. 想用 HPA 當DAC 真是SORRY, 唔太可以了.
頁: [1] 2
查看完整版本: Goldmund Telos Headphone Amp

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。