jj3380 發表於 2015-5-24 22:57

胡彬 發表於 2015-5-24 22:10 static/image/common/back.gif
的確有好多戲院設置專業到可聽到外面走廊及隔離院嘅聲音,所用嘅professional 影院級號角喇叭所出來嘅效果 ...

係你話拆聲姐,或者係你個人口味就另計,又唔見有戲院用旺角牌喇叭,係就look pen lu!

{:6_238:}

MDLP 發表於 2015-5-24 23:01

其實要睇邊間戲院同邊個屋企比較
記得之有個師兄都開post投訴太古站某戲院
甚至剛摺咗小甜甜間院都真係嘛嘛

嗰d話....professional 影院級號角喇叭所出來嘅效果係聲柝、無細緻、定位蒙,場景氣氛完全做唔到。畫面夠大但啲Sharp 位光暗位質感一律欠奉!

可能係去親戲院都係去80蚊全日任睇先有咁嘅印象

大家不仿去返的正經如九展星影匯1/2號院見識吓

胡彬 發表於 2015-5-24 23:08

jj3380 發表於 2015-5-24 22:57 static/image/common/back.gif
係你話拆聲姐,或者係你個人口味就另計,又唔見有戲院用旺角牌喇叭,係就look pen lu!

...

所以那些自誇專業級影院號角喇叭要每天羣起吹噓

胡彬 發表於 2015-5-24 23:09

MDLP 發表於 2015-5-24 23:01 static/image/common/back.gif
甚至剛摺咗小甜甜間院都真係嘛嘛 ...

以及要踐踏其他牌子才可生存

MDLP 發表於 2015-5-24 23:13

所謂踐踏就正如話.....professional 影院級號角喇叭所出來嘅效果係聲柝、無細緻、定位蒙,場景氣氛完全做唔到。畫面夠大但啲Sharp 位光暗位質感一律欠奉!

我都想知邊係咪全香港所有戲院都係咁?

fatboy88 發表於 2015-5-24 23:15

呢個網咪又係一味吹噓K牌同M牌,自己吹就得,人哋吹就唔得,仲巴閉個689{:6_188:}

胡彬 發表於 2015-5-24 23:38

又被羣起做嘢,進取成咁呢個牌子近排應賺唔少

ctscts888 發表於 2015-5-24 23:40

MDLP 發表於 2015-5-24 23:01 static/image/common/back.gif
甚至剛摺咗小甜甜間院都真係嘛嘛 ...

果位C兄都好識簡野⋯⋯特別簡到果D「級」數既戲院⋯⋯

MDLP 發表於 2015-5-24 23:43

ctscts888 發表於 2015-5-24 19:17 static/image/common/back.gif
其實香港有好多戲院都未達至要求⋯⋯!
數埋真係達標 7.1 只得廿間咁上下⋯⋯
而 Atmos 好似得 6 間咁上下 ...

其實中十幾廿年前
海運同美麗華等大院當時真係無得頂
依家仲回味緊當時睇TureLie同豬籮記嗰種效果
連觀塘戲院老式銀都亦有THX
之後低質翻版興起
好多戲院都比唔起錢
去續THX保養同拉臣
後來惡化到大院變細院
以至連個Screen同音響都縮水
先比D以假家訪真廣告巴士站洗到腦
近最年電影制作質素又高返
有咗imax/4K/3D/Atmos同埋大院又返翻嚟
大家真係要從新認識過

fatboy88 發表於 2015-5-24 23:48

ctscts888 發表於 2015-5-24 23:40 static/image/common/back.gif
果位C兄都好識簡野⋯⋯特別簡到果D「級」數既戲院⋯⋯

算啦師兄,呢仔友擺明挑釁啦,再同佢講都晒氣啦,咪淨係一味屈人哋打手,同香港jingcha一樣{:6_121:}
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9
查看完整版本: 家庭影院vs戲院

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。