bickyxd 發表於 2015-5-22 02:55

請教一下喇叭推篤

小弟新手, 好多野都唔知 想請教下如果組一SET 7.1
AV RECEIVER 應該會用ONKYO 3030
BUDGET 5萬左右(RECEIVER 既錢唔計) SPEAKER 連SUB
有咩推篤 主睇戲多

THANKS{:6_128:}

gikifk 發表於 2015-5-22 06:50

出去友成大厦行一次就買到

wadee 發表於 2015-5-22 07:31

如果只是睇戲
我推介JBL STUDIO 530 520C 580
這5隻前中置萬7,8左右
雖然樓主有5萬彈藥
但如其他喇叭3030合併機又未必推得掂

kenji00543 發表於 2015-5-22 09:19

睇戲就一套MK950水貨囉又唔難推又爆得又唔大隻唔難搵位

ykluk 發表於 2015-5-22 10:29

先問問樓主, 你聆聽空間幾大?? {:9_419:}

玩唔玩鴨毛同投投~~?? {:9_419:}

胡彬 發表於 2015-5-22 12:39

可放到喇叭size有幾大?要越大越圾還是小巧好爆?音色有否偏好等?

samyiu 發表於 2015-5-22 13:14

wadee 發表於 2015-5-22 14:41

samyiu 發表於 2015-5-22 13:14 static/image/common/back.gif
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=215463&extra=page%3D2

師兄 !! 呢個師兄的 post ...

衣個post好毒

ctscts888 發表於 2015-5-22 14:53

樓主有成5蚊筆值⋯⋯實在太多選擇了!
不過要有幾點要比多D資料先得⋯⋯
1)stereo & AV 幾比幾?還是純 AV 組合?
2)平時stereo & AV 聽乜多?
3)聆聽空間幾大?寛 x 長幾多?
4)皇帝位是否貼後檣?還是有一段距離?有幾遠?
(畫張圖或相片睇下分析下)
5)可以接受各ch喇叭大細(前置可否座地或書架、中置、後置)
6)打算7.1組合⋯⋯咁樣唔打算Atmos?唔玩 atmos天花喇叭?
7)現時有無乜玩具玩梗?可以留低?還是全部換晒?

samyiu 發表於 2015-5-22 15:24

頁: [1]
查看完整版本: 請教一下喇叭推篤

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。