goldberg0083 發表於 2015-5-20 18:19

dstfull 發表於 2015-5-20 17:01 static/image/common/back.gif
我的朋友中有類似的問題~他轉售回賣家,並買不同的品牌...
賣家應該提醒...這可能是LCD的弱點...

你朋友都是買了8200有問題嗎但我又覺得係一件好事!
因為我有藉口換個枝新幕,我自己os 都用左五六年了,換左部8200畫面更出色更靚!(同埋我都係換枝大陸幕)係o s電幕的五分一價錢{:6_174:}
我dlp機同埋lcd機都用過好多部,我又唔覺得lcd有什麼不好的地方各有長短!有好多個師兄都話dlp機係最黑,但係我覺得8200 LCD機即黑位是多麼黑!好可能係我唔識看{:6_136:}

cth516 發表於 2015-5-20 20:35

咁大鑊,唔知用GV幕有無呢個問題

mantam121 發表於 2015-5-20 21:22

quntinchan 發表於 2015-5-20 11:57 static/image/common/back.gif
科技日新月異, 電子產品新舊, 機五夾可接受. 正如幾年前買部NR809用HDMI出部更舊形號的LCD電視, 有畫無聲 ...

其他討論區睇到{:6_193:}

"這各問題 應該是莫爾紋現象!
通常是在透聲布幕 比較容易出現,
投影機是 1920X1080的像素

當點 打在剛好打在 透聲布幕的透聲點(穿透的)
就會產生!

若一般的布幕 出現這各情況 也有可能是剛好布幕的顆粒 與投影機 點對點 也會產生類似的狀況!

這時候 改變一下 投影機的投影距離
拉一下Zoom 與角度 不要對到點 可以改善此狀況! 或是換張布幕就可以"

quntinchan 發表於 2015-5-20 21:31

mantam121 發表於 2015-5-20 21:22 static/image/common/back.gif
其他討論區睇到

師兄,點解要換個新幕去對應部投影?
我之前都系用LCD投影AE2000,幕都換過三次。又5見Panasonic有問題?

quntinchan 發表於 2015-5-20 21:35

dstfull 發表於 2015-5-20 17:03 static/image/common/back.gif
我同意你的看法

多謝師兄認同。

mantam121 發表於 2015-5-20 21:40

quntinchan 發表於 2015-5-20 21:31 static/image/common/back.gif
師兄,點解要換個新幕去對應部投影?
我之前都系用LCD投影AE2000,幕都換過三次。又5見Panasonic有問題? ...

師兄,吾好唔會,其實係想叫你試下方法Work吾Work姐

通常是在透聲布幕 比較容易出現,
投影機是 1920X1080的像素

當點 打在剛好打在 透聲布幕的透聲點(穿透的)
就會產生!

若一般的布幕 出現這各情況 也有可能是剛好布幕的顆粒 與投影機 點對點 也會產生類似的狀況!

這時候 改變一下 投影機的投影距離
拉一下Zoom 與角度 不要對到點 可以改善此狀況! 或是換張布幕就可以"

quntinchan 發表於 2015-5-20 21:45

請左半天假,招呼了師傅個多小時,用遙控左㩒右又㩒。最後拿出他的8寸平板接駁在8200⋯⋯一樣有直紋,然後再拍照。
最後他說回公司看看有沒有解決方案,會在這兩天回復,簽名,88。
唉,唉,早知教個工人開比佢試咪得。5使浪費了半天假!

quntinchan 發表於 2015-5-20 21:51

mantam121 發表於 2015-5-20 21:40 static/image/common/back.gif
師兄,吾好唔會,其實係想叫你試下方法Work吾Work姐

如果系摩爾紋5一定系最Sharp的位置才出現的,而我的案例是當Focus調到最Sharp時才出現直紋。

dtshd-ddhd 發表於 2015-5-20 22:02

我就係透聲幕+tw8200!就奶野!
重冧住買部tw8200做4K過度期
早知忍痛一Q買部500ES好過

quntinchan 發表於 2015-5-20 22:03

dtshd-ddhd 發表於 2015-5-20 22:02 static/image/common/back.gif
我就係透聲幕+tw8200!就奶野!
重冧住買部tw8200做4K過度期
早知忍痛一Q買部500ES好過 ...

我5系透聲都乃野。
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 無奈TW8200開箱貼

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。