ronaldo217 發表於 2015-5-13 23:32

屋企多左兩箱鴨毛!!!!!(加X7200WA報告)

等左咁耐原來只係多左張貼紙⋯⋯

14-May-2015
攪左兩日同經過無數測試終於攪掂,音效大勝5010但力水就⋯⋯ 好在我前置PREOUT, CENTER BI-AMP 如果唔係都幾難攪,同以前D DENON (3808年代)都差幾遠,BASS 無左打心口換來概就係快,狠,準,仲有audyssey xt32超勁一定要用,試左ATMOS DEMO 2014 落雨個段成個天花都係雨聲超正!!!!!
梳化貼牆效果真係差好遠,CHING們真係要注意同以家ATMOS碟真係太少,

15-May-2015
最後都係決定唔用ENABLE住換成Rear Height先,將原本頭項Surround改成Rear Height再加一對Ear Level Surround,效果出其地好完全Feel到兩過Sound Field一上一下不過唔知係米正常

攪左咁耐發覺Enable Speaker 好難用到⋯⋯梳化貼牆係最致命,因為無論你點放都係射唔到皇帝位,放Ear Level Speaker上面重難攪前置都好少少,後面就煩啦 D聲未射到天花經以係你耳邊爆令到後面D聲好亂,

請問有冇Ching試過相同情況?

16-May-2015
今日有CHING幫助借出KEF R50再試,終於試到ENABLE SPEAKER真正威力,同FH最大分別就係你會FEEL到所有聲音好似係天花頂部出黎咁,唔同反射角度對聲效果會有好大分別,如果用ENABLE最好就係反射去皇帝位前少少,如果梳化貼牆的話就用5.1.2效果會最好,經過咁多測試我最後會用5.1.4 FH+RH(DIPOLE),原因有幾過

1. 試過好多碟其實RH都有特別處理(TMNT,TF4,American Sniper)
2. 買一對好既ENABLE實在係太貴,只做音效真係唔多值(其實Onkyo 個對只要加大DB其實唔差太遠{:1_352:} )
3. DTS:X,對Speaker既要求都未清楚,如果最係話唔岩洗就大鑊
4. 一套西裝始終好D

第一次寫報告希望幫到CHING們啦!{:1_352:}

blackcolor 發表於 2015-5-14 04:27

點解唔買 R50 呀?onkyo 呢隻親唔起你部 7200 喎!{:6_138:}

gikifk 發表於 2015-5-14 06:58

唔知校果如何?

wadee 發表於 2015-5-14 07:15

恭喜師兄

nippon 發表於 2015-5-14 08:55

恭喜師兄,有新玩具!可否pm7200wa價錢同那裡買!謝謝!
(Post76 Android 手機版送出)

Samson2011 發表於 2015-5-14 09:11

恭喜師兄{:6_195:} {:6_193:}

jason1969 發表於 2015-5-14 09:17

恭喜{:6_195:}

cwf12312123 發表於 2015-5-14 09:29

較果如何?

angelfish1025 發表於 2015-5-14 16:57

恭喜CHING! 但試左效果係如何?

Szelong 發表於 2015-5-14 17:01

7200正呀
(Post76 Android 手機版送出)
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 屋企多左兩箱鴨毛!!!!!(加X7200WA報告)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。