ronan 發表於 2015-5-12 21:31

Philips 9700 比得上幾多錢的cd player?

今日起某書局,有個地方賣headphone , 個headphone 賣$1490 ,用部馬蘭士cd player 播

第一個感覺係分析力好,非常有層次感,立體感好強,但唔會係headphone 問題,因為果種感覺就好似用一部fm 收音機去聽電台播歌,個歌手唱歌,好似DJ 即時唱果種真實感,連口水聽同抖氣聲都聽到

我本身用philips 9700 ,如果真係要換cd player ,要換幾多錢的cd player 先會有明顯的分別?

THANKS!

gikifk 發表於 2015-5-12 22:06

部馬蘭士CD機幾錢?

wadee 發表於 2015-5-12 22:29

你換部3,4千都會好過佢

ronan 發表於 2015-5-12 22:46

gikifk 發表於 2015-5-12 22:06 static/image/common/back.gif
部馬蘭士CD機幾錢?

唔知呀,部cd player 連咩model 都無留意,當時部cd player 貼張紙話可以試聽,但去攪部cd player 時,個promotor 立即走過黎問有咩野可以幫我,或者可能部機好貴呱, 怕我整壞部機

個headphone 雖然要$1490, 但效果好一般,低音肥同濛,人聲唔甜唔清....

因為以前用walkman 聽FM 收音機,個效果係同聽disman/md/mp3 唔同,聽STEREO 收音機立體感好強,音樂有音樂自已奏,人有人唱,音樂聲同人聲唔會"那"埋一齊,而歌手的人聲同DJ 的人聲好似,所以好似係個DJ 即時唱咁

大件事,有少少仲CD PLAYER 毒

ronan 發表於 2015-5-12 22:47

wadee 發表於 2015-5-12 22:29 static/image/common/back.gif
你換部3,4千都會好過佢

我見馬籣士有D CDPLAYER 賣$3500 左右

請問同PHILIPS 9700 分別大嗎?

又或者同OPPO 105D 比,有冇得比?

因為如果部PHILIPS 9700 壞左,就入OPPO 105D

wadee 發表於 2015-5-12 22:57

ronan 發表於 2015-5-12 22:47 static/image/common/back.gif
我見馬籣士有D CDPLAYER 賣$3500 左右

請問同PHILIPS 9700 分別大嗎?

105,105d,9700我都有用過
105同105d會好過9700指用rca聽歌
點玩就睇師兄自己取向
你多唔多聽cd先?
如聽file多就唔好買cd機了

ronan 發表於 2015-5-12 23:08

wadee 發表於 2015-5-12 22:57 static/image/common/back.gif
105,105d,9700我都有用過
105同105d會好過9700指用rca聽歌
點玩就睇師兄自己取向

請問師兄如果聽file ,係指wav or mp3?

用咩器材聽好?

wadee 發表於 2015-5-13 07:13

ronan 發表於 2015-5-12 23:08 static/image/common/back.gif
請問師兄如果聽file ,係指wav or mp3?

用咩器材聽好?

Mp3算罷
我主要wav,亦有dsf,dff
擺落ssd插入105d
但都是直接播cd好聲D

玩file你請教其他師兄
我是電腦白痴

cwmmike 發表於 2015-5-13 10:48

未用9700之前我有部Marantz SACD player, 唔記得型號啦, 大約係SA500?咁上下, 幾年前一手買都要成4千.
因為要買9700, 唔夠位擺, 又發現9700 play cd 都ok, 又可以做簡單cas, 所以放賣部Marantz.
兩者比較, 聲分別唔大, 似係風格唔同多過高低之分, 簡單講, 9700清d, Marantz柔d, 聽感差唔多.但功能上就差得遠啦
所以話9700真係好底用, 要贏佢, 我諗要接近1萬既high end 級player先得

heven 發表於 2015-5-17 01:29

cwmmike 發表於 2015-5-13 10:48 static/image/common/back.gif
未用9700之前我有部Marantz SACD player, 唔記得型號啦, 大約係SA500?咁上下, 幾年前一手買都要成4千.
因 ...

咁, 可能係9700脾氣問題, 所以咁平?
頁: [1] 2
查看完整版本: Philips 9700 比得上幾多錢的cd player?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。