lung811 發表於 2015-5-8 17:19

K3003想問有無邊種PLAYER同耳擴適合使用呢?

新買AKG K3003
想問有無邊種PLAYER同耳擴適合使用呢?

Andykong 發表於 2015-5-8 20:32

Budget?

係 Post76 問器材,不設 budget 上限,真係可大可小喎! {:6_174:}

斯路 發表於 2015-5-9 03:07

AKG K3003靈敏度唔算低,加上非常低阻設計,而大部分耳擴主要都係加強電壓擺幅,令到為K3003配耳擴有唔少既難度。先唔討論聲壓,只係聲音會變得過衝已經唔容易解決。我以前用AKG K3003既時侯,試過夾唔同耳擴,但最後都係一部Apple iPod Classic走天下。聲音質素非最好,但兩者有妙絕化學作用,好聽得黎高貴舒服,出街亦相當方便。

HeadFi以及Portaphile官方網站有唔少用家指出AKG K3003與Portaphile 627耳擴非當搭配。我自己試過Portaphile 627,自己都幾鐘意部機既聲音,認為佢同Sennheiser IE800或者其他動圈耳塞都有唔錯既相融性,只可惜續航垃圾,不過係Portaphile 627定係其電量加強版627X對我而言價格亦虛高。可惜當時自己對K3003已經賣走。無記錯同場有師兄朋友試過627+K3003既組合,但當天試完佢好似相當唔鐘意Portaphile 627。

不過老老實實,對於Portaphile 627/AKG K3003組合,自己主觀認為Portaphile 627(X)本身Low Gain數值上加幅唔算細,音染方面兩者好似亦未算相融,而且HeadFi上Portaphile 627擁有者數量之低,相信對其討論可信度打打折扣會比較妥當,而最理想就唔好盲衝啦。

lung811 發表於 2015-5-9 17:43

我預計希望兩樣加埋一萬蚊內

CHING講果部Portaphile 627我會特別留意一下{:1_351:}

lung811 發表於 2015-5-9 17:45

另外見到呢部PLAYER Calyx M好似口啤唔錯,定係等其他FIIO 新機呢?

Andykong 發表於 2015-5-9 20:21

即係 K3003 + DAP/Amp 要 1 萬之內?但 K3003 新貨好似仲要 6K,即係 DAP 或 DAP+Amp 要 4K有找 便有難度了!

lung811 發表於 2015-5-9 21:12

K3003已有...係個PLAYER,同埋手提擴既選擇

bcy007 發表於 2015-5-10 00:25

K3003相比推力... 更加需要的是控制力吧?? 小弟新手純粹個人意見{:6_228:}

whitefang 發表於 2015-5-10 01:06

Personal favorite: iQube v5
頁: [1]
查看完整版本: K3003想問有無邊種PLAYER同耳擴適合使用呢?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。