ANWKLO 發表於 2015-5-8 21:41

itoy2008 發表於 2015-5-8 20:42 static/image/common/back.gif
Thanks ANWKLO Ching , vertical Bi-amp 就係咪stereo 當mono block 咁將,只不過一對喇叭缐推H ...

vertical Bi-amp 係講緊 mono block, 如上圖#8接法,如果stereo power amp 有bridge 功能, 可以當mono block 咁接法, 如Atoll AM200.

至於你講那些接法, 小弟唔係好明白同唔識{:1_342:}, 最好是根據說明書的接辦方法. 看到Jason 兄的接辦方法先知道有這樣接辦方法{:1_351:}不過唔知道有無好像stereo power amp 有bridge 功能提升power呢{:1_342:}

上圖Standard bi-amp 即係horizaontal bi-amp.

根據以下圖表, 不同喇叭的分頻點, 看看是否推低音的power要求多過推高音的,如果是, 推高音的那一部比較推低音那一部無咁吃力.

http://sound.westhost.com/bi-amp.htm

itoy2008 發表於 2015-5-9 00:23

咁討論到bi-amp, 請問ching典解kef manual好似唔recommend TRI-amp?
(唔理音色及銀彈先)

ANWKLO 發表於 2015-5-9 09:05

itoy2008 發表於 2015-5-9 00:23 static/image/common/back.gif
咁討論到bi-amp, 請問ching典解kef manual好似唔recommend TRI-amp?
(唔理音色及銀彈先) ...

KEF 都無話唔建議 Tri-amp{:1_342:}

jason1969 發表於 2015-5-9 09:09

itoy2008 發表於 2015-5-9 00:23 static/image/common/back.gif
(唔理音色及銀彈先) ...

bi-amp/tri-amp 最好用同一個俾子"power amp"同一樣火力, 其實KEF Reference 可以玩trip-amp/tri-wiring
小弟冇$所以冇玩{:9_431:}

jason1969 發表於 2015-5-9 09:19

ANWKLO 發表於 2015-5-9 09:05 static/image/common/back.gif
KEF 都無話唔建議 Tri-amp

其實我都想玩tri-amp /tri-wiring, 但廠線冇d條1開3 訊號線, 要DIY先得

ANWKLO 發表於 2015-5-9 10:01

jason1969 發表於 2015-5-9 09:19 static/image/common/back.gif
其實我都想玩tri-amp /tri-wiring, 但廠線冇d條1開3 訊號線, 要DIY先得

Yamaha CX-A 5000 要有2個 balance / unbalance pre-out

jason1969 發表於 2015-5-9 10:05

ANWKLO 發表於 2015-5-9 10:01 static/image/common/back.gif
Yamaha CX-A 5000 不是有 balance / unbalance pre-out 嗎 不可以同時使用...

我都有諗過d個方法, 但冇試過, 是否可以真唔知?有冇師兄用過(Balace /Unbalance pre-out 同時使用)

ANWKLO 發表於 2015-5-9 10:22

jason1969 發表於 2015-5-9 10:05 static/image/common/back.gif
我都有諗過d個方法, 但冇試過, 是否可以真唔知?有冇師兄用過(Balace /Unbalance pre-out 同時使用)...

同時使用 Balance / Unbalance pre-out 個 out level 2.0V vs 1.0V 有分別 {:1_352:}

jason1969 發表於 2015-5-9 10:28

ANWKLO 發表於 2015-5-9 10:22 static/image/common/back.gif
同時使用 Balance / Unbalance pre-out 個 out level 2.0V vs 1.0V 有分別

太大分別2.0v vs 1.0v{:1_336:}

ANWKLO 發表於 2015-5-9 10:38

jason1969 發表於 2015-5-9 10:28 static/image/common/back.gif
太大分別2.0v vs 1.0v

好像幾多下, 可惜Lexicon ZX7沒有 daisy chain (signal input and output).

頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: Stereo power amp -> mono block power amp

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。