HiRO84 發表於 2015-5-1 01:32

1964ADEL A12半開箱文

由上年12月中等左咁耐, 我人生第一隻CM終於到手, 可惜今個星期一收到後一直有D失望
P.S. 新手純分享

我既原本Design:

Original design sent to 1964EARS

實物:

臨時嘅收藏袋,1964EARS預計真正嘅收藏盒要到5月先設計完成+運送

左耳耳機design: black (solid) shell + carbon fiber (premium) faceplate + gold & dual line logo

右耳耳機design: clear (translucent) shell + Sterling (Glitter) faceplate + rhinestone (premium)

製成品 + 48" Graphite cord

1964EARS既手工確實一流
但點解我會失望?
第一, 我既右耳耳機既design仲未完成, 漏左Rhinestone未貼
第二, 左耳耳機戴得我唔係好舒服, 我唔知係唔係仲未戴慣, 我隻耳亦比較細
初時第一次戴, 兩隻耳都唔太適應, 不過而家覺得右耳耳機OK, 但左耳耳機有D頂住頂住
第三, 唔係好隔音
第四, 聲音方面我唔太識講, 請見諒! 不過我原本expect A12會比Sony XBA-30好好多, 但係...
確實分析力好好多, 但我希望比多d bass我, 可能我真係木耳...

而家可能要聯絡1964EARS問有關右耳耳機既design未完成既問題
另外, 唔知使唔使re-fit左耳耳機?
下次都係買JH Audio既universal fit算數

ml55 發表於 2015-5-1 03:58

首先恭喜師兄收到耳機,但是師兄嘅問題亦都係我到現在都唔敢落訂CM耳機嘅原因,所以到現在仲四圍睇緊有乜唔錯嘅UV耳機。(補充:開頭想話訂 Noble Kaiser 10 UV,但成日都話冇貨,現時我考慮緊 inear SD4s ,聽講話呢隻唔錯。)

hke3g2006 發表於 2015-5-1 11:39

The font plate is so "Fat" ??{:1_257:}

if you have enough budget, no need to go for 1964{:1_343:}
anyway give some time to have it burn in{:1_326:}

mister_k 發表於 2015-5-1 11:44

CM真係要少少時間適應,因為多數人之前用開in ear耳綿耳膠都係軟身物料,而CM整個物料都係硬身,耳道一下子適應唔到。漏音係多數帶得唔好,又有可能耳道有水氣、耳油或耳屎,試下洗潔下耳仔。隔音方面,好多人未戴過都誤解CM係完全隔絕外來聲音,其實點都有少少,至於漏音與否,真係好個人感覺,外人好難講俾你知,要自己感受。聲音方面,真係要俾啲時間耐性煲下佢,唔好咁快定結論住。
用過CM真係好難返轉頭,所以開心去享受下新玩具啦!

HiRO84 發表於 2015-5-1 15:06

ml55 發表於 2015-5-1 03:58 static/image/common/back.gif
首先恭喜師兄收到耳機,但是師兄嘅問題亦都係我到現在都唔敢落訂CM耳機嘅原因,所以到現在仲四圍睇緊有乜唔 ...

師兄, 其實我都係膽粗粗去試CM, 本身打算買SE846, 但見CM唔係貴好多
有諗過訂JH Roxanne CM, 不過個Universal fit demo太大太重, 嚇親
之後見到1964ADEL Kickstarter project, 見review話同V8 size相若, 聲音比V8好, 就訂左

HiRO84 發表於 2015-5-1 15:12

hke3g2006 發表於 2015-5-1 11:39 static/image/common/back.gif
The font plate is so "Fat" ??

if you have enough budget, no need to go for 1964

其實係小肥
未收到A12已經愛上layla
而家冇彈藥啦

HiRO84 發表於 2015-5-1 15:17

mister_k 發表於 2015-5-1 11:44 static/image/common/back.gif
CM真係要少少時間適應,因為多數人之前用開in ear耳綿耳膠都係軟身物料,而CM整個物料都係硬身,耳道一下子 ...

多謝師兄意見, 我而家諗緊使唔使re-fit, 本身第一次戴CM唔係太識, 但好明顯左面冇右面咁舒服...
其實我expect A12會比XBA-30隔音, 但原來差唔多, 可能XBA-30隔音做得好

johnny200717 發表於 2015-5-1 15:44

C兄,一隻CM無論造工有幾好或耳印做得幾FIT,都冇可能完全隔音的

HiRO84 發表於 2015-5-1 22:58

johnny200717 發表於 2015-5-1 15:44 static/image/common/back.gif
C兄,一隻CM無論造工有幾好或耳印做得幾FIT,都冇可能完全隔音的

Ching, 明白
咁請問我點先知道需唔需要re-fit?

*シロ* 發表於 2015-5-2 01:11

恭喜師兄有新毒物~~{:1_333:}
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 1964ADEL A12半開箱文

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。