ah_D 發表於 2015-4-23 00:16

我嘅方法係,由駁牆腳天線到拉多條電線落個三腳插嘅E到,
N同L隻腳就拆走佢(預防唔好有電),然後plug 入拖板到。咁就減到50%。
再唔夠就由另一端,即駁電視或者其他接收訊號嘅天線位(我就係now TV )
再拉多條電線入合併amp 個GND到,咁又減多30% noise.
我要開到80-90% volumn, 係個spk 旁先至聽到少少wu wu聲。
當然我試過部合併飛走水線係最乾淨, 但都係覺得唔咁安全。

smokeyduck 發表於 2015-4-23 12:45

其實所謂"飛水",如果係指將水線earthing抽走,會否有用?

我記憶中我已前部入門yamaha 6xx,中楷onkyo 8xx都條無水線的,大家可睇睇網站圖片為例

http://asia.yamaha.com/en/products/audio-visual/av-receivers-amps/rx-a3040_g/?mode=model

http://www.eu.onkyo.com/en/products/pr-sc5530-117878.html

圖中個IEC係無水(地earthing)線的。而現在部anthem亦都無earthing。

ww1338 發表於 2015-4-23 14:00

每個人的家居電器設置方式不同,始終要自己跟進,但要有基本少少電學常識,如果連插蘇三條線都未分得清楚,找朋友幫手,有事可大可少的。

wadee 發表於 2015-4-23 14:06

ms_driller 發表於 2015-4-22 18:00 static/image/common/back.gif
我都有,但要烏個頭埋去先聽到,而家rca去rca, 轉rca 去 xlr 有冇用呢?
(Post76 Android 手機版送出) ...

其實甘細聲可以唔理
Xlr有冇效真係要試

wadee 發表於 2015-4-23 14:08

ww1338 發表於 2015-4-23 14:00 static/image/common/back.gif
每個人的家居電器設置方式不同,始終要自己跟進,但要有基本少少電學常識,如果連插蘇三條線都未分得清楚, ...

安全至上
家有小孩更加要小心

ww1338 發表於 2015-4-23 14:24

我自已就試過裝好AV前級後,有好大電流声,當時好自然順手拔走超底音插蘇,結果全部静曬,於是想起超底音插蘇个' 地 ' (我个超底設計是三腳有'地'的),動手將地線離開包膠先試吓,真的全没有電流声,但始終超底音的設計是三脚有' 地 '的,於是想起以前有師兄試過離''TV天線 '',我用另外三脚電線試,插電開机有電流声,再拔TV天線,無曬電流声,於是覺得最安全有效,是買零件分隔TV天線'地',超底音照用三脚電源線。{:6_166:}

wadee 發表於 2015-4-23 15:55

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=32725&highlight=loop
大家又可參考這方法

wadee 發表於 2015-4-23 15:57

ww1338 發表於 2015-4-23 14:24 static/image/common/back.gif
我自已就試過裝好AV前級後,有好大電流声,當時好自然順手拔走超底音插蘇,結果全部静曬,於是想起超底音插 ...

我個次是av amp pre out去int amp對rca出事
換左xlr就解決
有朋友試過是同軸線引起

ww1338 發表於 2015-4-23 16:05

{:6_136:} 大家分享

smokeyduck 發表於 2015-4-23 16:32

ww1338 發表於 2015-4-23 14:00 static/image/common/back.gif
每個人的家居電器設置方式不同,始終要自己跟進,但要有基本少少電學常識,如果連插蘇三條線都未分得清楚, ...

如果部av amp無水/地線,部av amp飛水就完全無作用了。

我由anthem經rca-din去naim pre-amp,電流聲都唔算太大但深夜就好易聽到。

每條天線/訊號線/電源線都逐一試過,電源插位分配亦試過(因有四組獨立線所以試唔同配搭),唯一喺subwoofer的電源線會有少許分別。

最終係地庫Ray話av-amp多數無水線,佢教我喺av-amp機身螺絲位走條好幼電線去插頭的水/地線位。BINGO{:1_340:}

從始 - 靜晒。

如果要試飛水,倒不如睇吓原本有無水先啦,我個case反而係"加水"解決了。
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: 電流聲

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。