chanherry 發表於 2015-4-19 13:01

3840x2160的表現,avamp upscale既定義?

就用我啲廢鐵黎講,最初上4K貪平兼無知入手48hu5900,及後才知輸出只能逹3840x2160@30hz
相信睇過而有要求既都接受唔到寧願睇番fhd…so換左圖中55ub8500,4K可出30,60,24hz了終於!再睇睇5010spec
upscale 4K@60hz enable…但事實…
我試過睇iso定ps4真係up到上60hz…好似係ps4隻1886,farcry4,但原生bluray disc我從未試過睇過1秒@60hz…
相信這是因某條件信源下只能upscale到30hz..
我想問…要逹到咩條件先可自升頻到4K@60hz呢?而除了download原生4K clip,upscale外,仲有邊度有4K野睇呢?

我覺得這個頗重要,因為“相信睇過而有要求既都接受唔到寧願睇番fhd而唔睇4K@30hz”

nannan 發表於 2015-4-19 13:20

用avamp 去up4K 根本就係冇要求!!

chanherry 發表於 2015-4-19 13:23

nannan 發表於 2015-4-19 13:20 static/image/common/back.gif
用avamp 去up4K 根本就係冇要求!!

55.....so請教緊仲有邊度有4K野睇丫
只可講,睇緊既係4K@30hz/4K@60hz/1080p@60hz唔洗osd一秒已睇得出,這應該頗毒的至少我在追求中…
4K@30hz其實精細度不減的但估唔到會流暢度偷野…以前既1080i不是這樣的

better2014hk 發表於 2015-4-19 13:33

18p2p 有4K 四仔 即上30hz

chanherry 發表於 2015-4-19 13:43

better2014hk 發表於 2015-4-19 13:33 static/image/common/back.gif
18p2p 有4K 四仔 即上30hz

有啲咁既事?仲有皇法嗎?想睇4K ff7有冇聲陰招整古您,竟然咁多架妹任上任下…不過都只係原生30hz....
我靜雞雞黎同堆廢鐵影番張遺照咋喎…又俾您發現我既{:6_154:}

better2014hk 發表於 2015-4-19 14:02

因為我每次見到部銀色安記就卦住你了{:1_338:}

lamfafa 發表於 2015-4-24 18:00

我新手, 唔明也想問問 :

BDP 有 4K UPSCALE
AV RECEIVER 又有 4K UPSCALE

功能咪重覆左??

應該點SETUP?

BDP 1080 BLUE-RAY片 --->4K UP SCALE--->HDMI線---> 1) 直出4K TV?? OR 2) AV RECEIVER 再 ->HDMI->4K TV???

如BDP 粒 QDEO 晶片效果又會明顯D 嗎?
咁RECEIVER 個功能會有什麼作為?

chanherry 發表於 2015-4-24 19:17

lamfafa 發表於 2015-4-24 18:00 static/image/common/back.gif
我新手, 唔明也想問問 :

BDP 有 4K UPSCALE

這個我真的不太清楚…很久以前我已視作bluray player係一個純騙財既工具…而家我只用LG bd970因為靚仔,denon dvd3800bdci因為好平執二首兼只當係transport出2ch 192/24…我知好多高階bdp有得up上4K但冇研究過,onkyo從09系已支援上4K,連309都好似可以…但有條件的,只有幾個format既解像度可以,只有色差和hdmi可以,只能在hdmi1輸出而upsacle enable後hdmi2,3都只能闗閉不工作…只能up上3840*2160@30hz…這個頗搵笨,30hz既話我諗呢度大部份人會唔睇,睇番fhd算了…

我估,oppo應該做到啲非平常既野出黎的,否則我就真係唔明憑咩賣咁貴了…我真係連掂都未掂過103,105所以對此係零識認…

MSZ 發表於 2015-4-26 02:59

無論係BD機, 電視/AV receiver內置嘅scaler現時嚟講都係唔入流. 簡單啲講, 家用器材暫時都冇邊隻scaler/晶片可以做到令人滿意嘅效果.

現時可以做到4k@60hz嘅外置scaler好似得一部, 但係冇乜人見過同用過實物. 效果好唔好我就唔知.

chanherry 發表於 2015-4-26 03:04

MSZ 發表於 2015-4-26 02:59 static/image/common/back.gif
無論係BD機, 電視/AV receiver內置嘅scaler現時嚟講都係唔入流. 簡單啲講, 家用器材暫時都冇邊隻scaler/晶 ...

師兄玩過gt6既upscale後包您媽聲四起,唔up冇咁嬲
頁: [1] 2
查看完整版本: 3840x2160的表現,avamp upscale既定義?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。