CDROMRW 發表於 2015-6-3 18:23

啱啱聽完呢隻福伯早期錄音,我就收貨嘞,因為我木耳同套稼生 .... 不用題嘞 {:6_238:}

格林美製作人同鴨脾露比,大家都係 78 轉碟做種 (應該係掛,日本仔果隻講明係),真係唔知邊個勁 D

http://wmg.jp/artist/wilhelmfurtwangler/WPCS000012904.html

不過,豬油渣同燒鵝脾價錢比、NAXOS 就贏硬嘞{:6_236:}

kl122002 發表於 2015-6-3 22:08

kongchai 發表於 2015-6-3 15:09 static/image/common/back.gif
唉!
接客呢間店
真係睇多個買

其實同一曲目, Warner Classic 都在出中平價版, 真是可以考慮入日本的Amazon入手.

今日我都去左MK, 本來打算由老鼠窩入手一張, 不過望左一陣, 都係唔想要.
記得之前 (大約上年的8月?) , 根本都無甘多俾我見到, 好多都已一早賣左, 只有好少量. 係今年突然又多翻. D貨都唔知邊度來出.
而且就是覺得唔Q值嘛! 當年11算12算也不上HK$300 ! (利申, 第一張就是來自那裡, 是Klemperer 的From the New World),家下咩事令佢地覺得可以升值先 ?
好多大店(好似旁邊果家)見到呢批野由12年出, 去到14年都仲有得賣時, 唔係打大折弄走佢, 就是退都退唔Q切了!
熟的老世話我知,呢批SACD係好聲, 至少是原廠自已出, 不是由人地細廠玩大廠的錄音.不過時勢出得唔好, 日買最強, 又剛好EMI破產前的時候出.
不少人都已一直有杷同的曲目錄音, 難聽D講, 唔係以前唱壞左D黑膠, 又或者一直無, 根本無人想要.

記得同一時候 UMG下的Decca, DGG都有出SACD. 都係一樣, 只有數張好賣, 其他的好似死蟹一樣.

kl122002 發表於 2015-6-3 22:13

cwyip 發表於 2015-6-3 14:40 static/image/common/back.gif
我都是91年做暑期工先買到一生第一部cd機 仲記得是sony 來 1999蚊

我在好耐耐...以前是用LD機聽. 因為LD機"食"碟, 所以買左一台馬仔機(忘了什麼model了) .
之後一直用馬仔, 後下馬轉用Arcam .

kongchai 發表於 2015-6-4 05:57

kl122002 發表於 2015-6-3 22:08 static/image/common/back.gif
其實同一曲目, Warner Classic 都在出中平價版, 真是可以考慮入日本的Amazon入手.

今日我都去左MK, 本來 ...

接客應該有人在網上收風
知道一些即時行情
所以佢哋嘅碟有時係突然提價的

kl122002 發表於 2015-6-4 06:02

kongchai 發表於 2015-6-4 05:57 static/image/common/back.gif
接客應該有人在網上收風
知道一些即時行情
所以佢哋嘅碟有時係突然提價的 ...

...其實網上成日話D中文SACD 好貴好貴, 我直覺都係個老鼠窩搞出來. {:6_223:}
有D行家同我都質疑過, 佢的CD是不是行貨...

kongchai 發表於 2015-6-4 08:48

kl122002 發表於 2015-6-4 06:02 static/image/common/back.gif
...其實網上成日話D中文SACD 好貴好貴, 我直覺都係個老鼠窩搞出來.
有D行家同我都質疑過, 佢 ...

好似有 d 留言
一咪話要買有 no. 版本
直頭做勢炒起 d 碟

CDROMRW 發表於 2015-6-4 10:55

kongchai 發表於 2015-6-4 08:48 static/image/common/back.gif
好似有 d 留言
直頭做勢炒起 d 碟

對於我呢D只買唔賣,聽野優先嘅,no. 版對我真係毫無吸引力{:6_180:}

kl122002 發表於 2015-6-4 13:26

kongchai 發表於 2015-6-4 08:48 static/image/common/back.gif
好似有 d 留言
直頭做勢炒起 d 碟

其實之前都弄究過點樣印D金字上只無碼版cover, 又同一支生產線的問題 ...
只是D羊群心理始終是強少少...{:6_123:}

kl122002 發表於 2015-6-4 13:30

CDROMRW 發表於 2015-6-4 10:55 static/image/common/back.gif
對於我呢D只買唔賣,聽野優先嘅,no. 版對我真係毫無吸引力

唔知各位覺唔覺,
就係因為甘樣, 古典好少出 number版的事
只會由普通-->金-->XRCD-->SACD --->blu ray audio --> 電腦file {:6_138:}

但古典有個位強的地方是翻出極都有人入, 甘樣先至係真的比流行曲強的地方.

CDROMRW 發表於 2015-6-4 14:34

kl122002 發表於 2015-6-4 13:30 static/image/common/back.gif
唔知各位覺唔覺,
就係因為甘樣, 古典好少出 number版的事
只會由普通-->金-->XRCD-->SACD --->blu ray a ...

古典在香港點都係小眾人聽,市場又主要係歐美,人地先無我地咁儍各型各款、靚 No. 各一隻 {:6_183:}
大家睇吓乜野人出版 D 有 No. 或各款 CD 就知佢地係推廣音樂定推銷音樂囉!

不過, SACD 我 buy 0架 {:6_218:}
頁: 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 [56] 57 58 59 60 61 62 63 64 65
查看完整版本: 只講古典CD, 任何廠都可以 ^_^

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。