countryboyhk 發表於 2015-4-18 22:45

開 bbe 好聽,bass 要幾勁有勁,調音真係無得彈。不過,啱先官方公報左有新機 cowon plenue M, 細部左,仲飛走埋條蓋,我啱先放左 ak120, 等佢出。{:1_333:}

patrick@wong 發表於 2015-4-19 11:32

嘩……nice price wor....can think think

dogdotcom 發表於 2015-4-19 12:05

countryboyhk 發表於 2015-4-18 22:45 static/image/common/back.gif
開 bbe 好聽,bass 要幾勁有勁,調音真係無得彈。不過,啱先官方公報左有新機 cowon plenue M, 細部左,仲 ...

plenue M----->PCM1795
完全提唔起興趣{:6_152:}

patrick@wong 發表於 2015-4-19 13:46

I also prefer P1 more

kent~ 發表於 2015-4-19 15:56

終於有呢部機開箱,期待分享聽感....

WallerHomie 發表於 2015-4-19 16:13

我自己覺得P1立於AK120II與Calyx M之間,並唔係指價錢;
而係佢有比M更佳既分析力但劣於120II;佢既動態比120II強但劣於M;佢既音場闊度同結象亦與兩者相當。
佢粒1792A真係唔係浪得虛名,反而轉用1795既Plenue M要睇下佢點處理;
1795可以調好暖亦可以好中性,但唔係音響性高既晶片,聽過好幾部用佢既手提機都聽唔出精湛既地方。
Calyx M都只係用ES9018K2M,但比起用兩粒K2M既DX90,三頻演繹都更加精練。
終於有人開P1,恭喜哂!我都好鍾意P1個聲底。{:6_157:}

gary9413 發表於 2015-4-19 17:19

WallerHomie 發表於 2015-4-19 16:13 static/image/common/back.gif
我自己覺得P1立於AK120II與Calyx M之間,並唔係指價錢;
而係佢有比M更佳既分析力但劣於120II;佢既動態比1 ...

小試一天, 大至認同ching說法, p1動態確實強過ak120 II 及ak240, 另外低頻亦比AK結實有力, 並非加強bass, 而係實在感覺有力咗, 比我感覺更能發揮好akr03(我是用大耳筒模式), 呢一樣係第一個對p1嘅印象, 其他如分折力, 音色, 初步感覺良好, 憑記憶Ak240 高中,音色靚啲, 低頻動態就p1強啲, 不過要時間去聽多啲作準, 另外試過幾種effect, 個人比較喜歡 BBE MP ,總之P1比起價位接近嘅AK100II應該就完勝

cyrusp 發表於 2015-4-19 17:44

WallerHomie 發表於 2015-4-19 16:13 static/image/common/back.gif
而係佢有比M更佳既分析力但劣於120II;佢既動態比1 ...

現在玩左咁耐越黎越覺DAC CHIPS 只係可以參考,一塊DAC配合好的佈局走線真的不一定比雙DAC差,甚致ZX2是合成解碼連單獨

CHIPS都無也還是能播得有聲有色,反而我覺隨身播放第一要突破一定係電池供電(廢話).比粒9018你都要餵得飽先得

jackowai 發表於 2015-4-19 18:12

gary9413 發表於 2015-4-18 20:01 static/image/common/back.gif
唔使6.5k....

唔使6.5K又幾正喎,硬件係最好的了........

patrick@wong 發表於 2015-4-20 13:39

gary9413 發表於 2015-4-19 17:19 static/image/common/back.gif
小試一天, 大至認同ching說法, p1動態確實強過ak120 II 及ak240, 另外低頻亦比AK結實有力, 並非加強bass, ...

Agree...P1 is very dynamic sound before it is 10k price without lineout...i hestitate....now the price seems go to a more resonable range with can conside for just po portable use
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: COWON P1 (純開箱)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。