whitefang 發表於 2015-4-19 08:21

Andykong 發表於 2015-4-17 14:13 static/image/common/back.gif
終於可以友時間組織一下想問的問題了!

Mr. Speakers Ether

Dan用來推ether的前端部部都是高級貨
三揀一我會選LAu, 做出來的音場最立體, 三頻也是剛配得洽到好處

我同樣對LCD XC無任何好感
所以EL8 close比open好聲也出乎我意料
這個插的有點似lightning可以掉轉
會輕輕lock實但好似不是磁石
我也無法理解為何要棄用mXLR..

圖中Calyx M推緊K3003
用這幅圖只是因為把EL8影得比較清楚
EL8駁過幾套不同器材來試包括Liquid Carbon, Liquid Crimson, Deckard等
所以亦不存在推不好的問題, EL8應不難推, 最少一定易過HE500和560

關於Dharma D1000 maleo都答了
部Athena推HD800也合格, 不過如果除非是空間限制否則我不會花US$1500買這部amp

關於JH, 以前的系列全是stage monitor, 而Layla和Angie是Jude口口聲聲說是"reference/mastering studio"
stage monitor根據artist需要, 要重bass要重高音或要任何都說得通
但說到studio, mastering就另一回事了
把Layla說是studio/mastering, 就等同說beats是專業向耳機, 或 AK120 是professional USB DAC一樣荒謬無稽

whitefang 發表於 2015-4-19 09:37

Drunnktroop 發表於 2015-4-18 22:17 static/image/common/back.gif
燒友向?AK User向就真
JH13/13FP係兩代旗艦IEM既Benchmark,至今我都係咁諗既

自己作為AK用家, 試完Layla 和Angie後也是興趣全失

HE1000 配戴感很好不覺得重

Andykong 發表於 2015-4-19 09:51

whitefang 發表於 2015-4-19 08:21 static/image/common/back.gif
三揀一我會選LAu, 做出來的音場最立體, 三頻也是剛配得洽到好處

LAu 不是我最心儀的 Cavalli,但師兄介紹,會希望能聽到 LAu 配 Ether 才作最後決定!

Audeze 個新插頭,正如另一位師兄所講,和沒有 metal housing 的 USB 頭很相似,我對這種 USB 頭基本上當見唔到,用過一次就算,以後都堅持用標準的 USB 接頭,Audeze 轉用這頭,見到真的涼了一截! EL8 如能用 portable amp 也能推出輪廓,也是一個賣點,現在 portable 當道嘛!

http://image.made-in-china.com/2f0j00iZpEyQaWCjcd/Mini-Bookmark-USB-Flash-Disk-High-Speed-USB-3-0-Clip-USB-Memory.jpg

師兄一針見血,忍唔住想跟你大聲嗌一次!

把Layla說是studio/mastering, 就等同說beats是專業向耳機, 或 AK120 是professional USB DAC一樣荒謬無稽

{:6_174:} {:6_174:} {:6_174:} {:6_174:}

whitefang 發表於 2015-4-19 10:11

Andykong 發表於 2015-4-19 09:51 static/image/common/back.gif
LAu 不是我最心儀的 Cavalli,但師兄介紹,會希望能聽到 LAu 配 Ether 才作最後決定!

Audeze 個新插頭 ...

我心儀的Cavalli是Liquid Glass,
而且最後一水, 賣完就無, 但Alex如此飄忽實在估不到會否有LG2

其實LG也夾得很好, 但素質是LAu勝一酬

見師兄提過你自己投放左headfi資源有限
又打算入HE6, 入LG吧{:8_402:}

whitefang 發表於 2015-4-19 10:38

斯路 發表於 2015-4-17 00:34 static/image/common/back.gif
whitefang師兄呢個會場聽後感分享好毒 好多野都想試添。

Audeze EL-8插口位樣子真係別緻,不過易 ...

Audeze的mxlr的確是很好的接頭
我都想不到EL8頭有何特別好處....

斯路兄指的是應該EF1000
場中只有一部而且很多人排隊試, 實在無機會可以用EF1000試其他耳機

EF100 是這部
http://photo.jd-bbs.com/hifishow/2014-GZ%20HeadFi%20Show/part2/_D8E4066.jpg

901+EF100 推HE560算過得去
推HE1000有點難聽
EF100有USB DAC, 而dac部份米飯說是"just a very simple DAC circuit"
他如此形容自己的產品...因此我會解讀成「廢DAC」

Andykong 發表於 2015-4-19 11:53

whitefang 發表於 2015-4-19 10:11 static/image/common/back.gif
我心儀的Cavalli是Liquid Glass,
而且最後一水, 賣完就無, 但Alex如此飄忽實在估不到會否有LG2

原來己到了最後一batch? 無 LG2 也無妨,繼續出 LG 也很好啊,咁好的產品,接近無 competitor, 年年出一個 batch 去occupy 個 market segment 都好啊!

我最心儀的 CavallI 確是 LG, 最大的配適性,可以一機多耳機,素質和聽威都兼顧到,和我玩 headfi 的方向完全不謀而合。我當和兩位師分別分享過我的下個目標是同時用兩部耳擴: Ragnarok 和 LG, 這兩部一單端一平衡 ,可以同時接一部解碼 (如兩部平衡接同DAC 要拔插XLR),同樣是高配適性但一膽一石,聲音取向也大不相同,雙修這兩部是我的「花心」玩 headfi 的最理想 amplification solution.

最後一 batch 了,真的很心動!{:1_344:}

Andykong 發表於 2015-4-19 11:54

重發了!

iledi 發表於 2015-4-19 19:25

感謝Whitefang兄及Maleo兄精彩分享!

睇見HE1000 Ether都好有興趣添,而且本來都想玩多隻平板,想問下Audeze LCD-Z有冇消息呢?Thanks!

斯路 發表於 2015-4-20 09:19

whitefang 發表於 2015-4-19 08:21 static/image/common/back.gif

唔知whitefang師兄唔鐘意Audeze LCD-XC原因在於咩? 我只係試過一個鋼琴track,前端用上M2Tech唔知邊部解碼,加Bakoon HPA-21,單就呢個短短試聽我覺得還好,相比同場LCD-X令我更喜歡;但因為當時基於驅動以及財力因素,興趣不在平版耳機所以無再深究。至於EL-8唔難推好似都幾值得了解下,不過望落重量並非減去太多,未知配戴感如何?

對於AK,whitefang師兄講得好狠,不過我認同。另外一直對於jude講既說話都有好大保留,特別係佢拍片以後,感覺上佢好似街邊推銷員{:8_374:} 唔係好handle得到。

斯路 發表於 2015-4-20 09:28

whitefang 發表於 2015-4-19 10:38 static/image/common/back.gif
Audeze的mxlr的確是很好的接頭
我都想不到EL8頭有何特別好處....

雖然有用HiFiMAN播放器,不過對於佢地新方向已經脫晒節。不過諗落都岩,EF-1000對HE-1000。

之前試過下EF-6+HE-6感覺都唔算太對自己口味,EF-5/EF-2A亦印象唔太好。感覺上,HiFiMAN家解碼能力不如其放大有意思。睇黎EF-1000都唔算太易驅動得好呢。真係希望可以快少少試到。
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7
查看完整版本: CANJAM 2015 報告- 耳機篇

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。