pkf1234 發表於 2015-4-16 12:38

狐滴兄,
耳機是買二手,我是單買XL 耳罩,你可以向店長議價.

Andykong 發表於 2015-4-16 14:00

大耳有分包耳 (Over Ear) 和壓耳 (On Ear),和密封 (Closed) vs 開放 (Open) 式設計,這兩個元素拼在一起,變成了 4 個 combination, 如要求隔音好的話,基本上只有包耳式的密封耳機可考慮的。

M100 的包耳式的密封耳機,他的隔音能力在這級別中只算中等,不是特別好,但你拿 M100和壓耳密封式 (e.g., Beyer T51p/DT1350, Momentum On Ear) 或包耳開放的 (e.g., Philips X1/X2) 比較,那當然是有優勢的!

M100 的另一優勢是輕考,方便攜帶,但耳罩差不多是包耳中最小的了,所以不是每個人都能適應,耳朵較大或較開 (即所謂兜耳) 的話會覺得唔舒服。用 XL 大耳擴套可解決問題,但又減小了便攜性!

考慮 DAP 直接的包耳式密封耳機,除 M100 外可考慮Beyer Custom Pro One, DT770 (32ohm), NAD HP50, Audio-Technica ATH-M50x, Momentum Over Ear等,這些都是接近價錢的。 M100 是偏 bass head 的 流行利器,高低也去得很盡但人聲微凹,我比較傾向人耳為主,所以最近買了對 NAD HP50,現正煲練中。

如可接反二手的 $2xxx,那可考慮收對 Sony Z1000, Beyer T70p, Foxtex HD600,不妨聽多一點才決定!

gahqm 發表於 2015-4-16 20:55

基本上 ching 係喺巴士上聽歌嘅話,要揀一啲比較隔音會比較好,我用過幾對耳筒 (M100, 1R, Z1000, L2, A5pro),除左 A5pro 同埋M100 之外,喺巴士度聽歌幾乎只會聽到中高音 {:1_257:},A5pro 聲會比M100 好,但係條線超樣衰(好似舊式電話主機咁)兼且條線唔能夠隨便換,而且用 default 果個耳套會有少少夾頭,而 M100 就好似 Andykong 兄咁講,人聲有少少凹,但配戴同埋外型都比 A5pro 好得多,我用果時佢未出 XL 耳套,所以唔知換左 XL 耳套時會唔會好啲,如果 ching 多數都係喺巴士聽歌嘅話,揀 A5pro 或 M100 呢一類耳機比較好,因為就算唔係 bass head,但首歌一啲 bass 都冇你都咪話幾冇癮下。

狐滴hp2210 發表於 2015-4-16 23:15

gahqm 發表於 2015-4-16 20:55
基本上 ching 係喺巴士上聽歌嘅話,要揀一啲比較隔音會比較好,我用過幾對耳筒 (M100, 1R, Z1000, L2, A5pr ...

師兄,絕對講出我心聲。
得啲中高音,無引之如重聽得好辛苦。
聽日再去聽吓對M100先。

Andykong 發表於 2015-4-16 23:40

gahqm 發表於 2015-4-16 20:55 static/image/common/back.gif
基本上 ching 係喺巴士上聽歌嘅話,要揀一啲比較隔音會比較好,我用過幾對耳筒 (M100, 1R, Z1000, L2, A5pr ...

咁 Custom Pro One 咪夾晒呢個用途? 4 級低音任你諷教,在巴士可以開大 D bass,到了室內又較細返!

http://img1.lesnumeriques.com/test/75/7571/custom_one_pro_bass_reflex.jpg
http://static1.i4u.com/sites/default/files/imagecache/main_image_large/images/2014/12/ces-las-vegas.jpg

ml55 發表於 2015-4-19 05:52

HTK@T 發表於 2015-4-16 00:15 static/image/common/back.gif
55兄 落毒la 講真一定要配XL耳罩 舒適度,包圍感都有所提升 隔音方面都算唔錯...

師兄,我都係比你毒咗先至換XL耳罩,{:6_125:}但真係好正好舒服,而且有一點樓主可以唸下,既然M-100可以出到比Dj用係的士高咁嘅環境度用,等於佢都係有把握係啲嘈吵嘅環境中都一樣可以比你聽到你自己想聽到嘅聲音,雖然唔係完全密封,但亦都唔會受外界干擾,亦可以同時接收到外界聲音同訊息,唔會完全封閉,(呢點係街頭會比較危險)而XL耳罩係更加提升舒適同配戴感,絕對係可以投資比M-100嘅配件。仲有一樣,個包包都唔錯,幾特別,唔會好大個,仲有啲蝙幅俠嘅味道,而且里面仲分格層可以放線同插頭。

jonathonpower 發表於 2015-4-21 09:47

ml55 發表於 2015-4-19 05:52 static/image/common/back.gif
師兄,我都係比你毒咗先至換XL耳罩,但真係好正好舒服,而且有一點樓主可以唸下,既然M-100可 ...

講開V-MODA....可能有少少離題...

我自己係V-MODA 粉已經有年幾兩年...

好同意樓上師兄講法, V-MODA 竟然係哀在個樣太靚....攪到D 人以為佢得個樣

唔知大家有無發覺, 我見O係條街度見到越來越多人用V-MODA...

個感覺好"滾動"...

因為.....我地呢班 "晨早入手左V-MODA 既人"...太有眼光了..哈哈

狐滴hp2210 發表於 2015-4-22 21:27

多謝咁多謝咁多位 , 驚我唔死{:9_406:}

ml55 發表於 2015-4-23 06:16

歡迎加入 M-100 大家庭 !{:1_253:}

ericcklau 發表於 2015-4-23 09:13

{:6_195:} 遲D可做CUSTOM PLATE 仲靚.{:6_193:}
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 想換大耳牛 V-MODA M100

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。