Rakehell 發表於 2015-4-13 21:58

日本當地幾條大蛇及換蛇報告 (Oyaide/Acrolink/AQ Carbon)

早排走去左大阪幾日 ,梗係要行下D 音響電器舖朝聖~
細節無謂講太多 ,重點入貨如下 :

1) Oyaide Tunami Nigo V2 102 SSC特粗白水管喇叭線,2 條 + Jumper DIY, 5米.
2) Acrolink 7N 4030 MkII特粗黑水管電源線 , 2米.
3) Audioquest Carbon HDMI 2M.
4) Oyaide C004 鉑金IEC尾插
5) 其他唔等使尾插+墊材少許

Oyaide Tunami Nigo V2
代替Furutech SSC , 用上新自家技術使其導電率達 102.XX% ,勁唔勁唔講住 , 開蛇皮都開死人!!
白色蛇皮韌過鬼 , 之後仲要劏埋個橡膠身 ,開2對喇叭線2對 Jumper 線都開左兩粒鐘! Ding...
配埋Sine冷凍鉑金蕉 , 好彩蕉窿夠粗俾線入 , 搞掂.

(Reference : 之前用 Atlas Equator 2.0 Bi-wire 2出4)
Comment:
睇戲 : 高音唔尖 , 有力水 , 音場加闊 . 未煲已經有改善 , 聽得出既 , 但%唔多 ,未煲實屬合理.
聽歌 : 人聲結象都好左(DD), 低音聽得出有力左 , 重要既係靜 !明明隻歌之前聽 , 就算無底樂都一D都唔靜 , 而家noise唔係話無 , 但真係少左.   未煲情況下實屬有驚喜.

Acrolink 7N 4030 MkII
配Furutech銠頭 Oyaide鉑金尾 , IP2 鉑金屎. 開蛇比Oyaide易 ,Tunami 真係開到媽媽叉叉...
入 Amp Yamaha 3040 (4030 vs 3040 , 成日搞亂條線同部Amp...)

(Reference : 之前用紅腸 , same 頭尾屎) (無用Tunami for A/B Test purpose)
Comment:
睇戲 The Dark Knight: 第一 , 大力水手上身.Yahama 應付 9 個 Channel 真係會吃力! 用左 4030 第一個聽感係 : 生猛左 ! Surround 4 隻 Mirage 都有動態.音場闊左 ,包圍再冚D. 比紅腸有 10% 改善. 都係果句 : 而家未煲好 ,煲好仲得了既?

3) Audioquest Carbon HDMI
十九幾萬個師兄出過報告. 唔長氣啦.我之前用 Sony 果條出名既扁意粉. 而家升左去 Carbon , 插 BDP -> Plasma TV.
講明先 : 我係*唔信* HDMI (Digital signal) 會受條線影響既. 買返黎玩下諗住放二手.
一插入 TV , 睇 The Dark Knight.........
點解少左Noise架 ?! Sharp左, 流暢左 , 光左(dd), 無可能! 我唔信!
我做左件最蠢既事 , 就係想 A/B Test證明自己*有錯覺*.
結果 A/B Test 左兩次 (即睇 A -> B -> A -> B)
證明我無眼花 ! 真係少左 Noise ,Sharp左, 流暢左 , 光左.
呢條線將我對 Digital (All or nothing) 既 concept 推倒!而家打死都唔賣走條線.

4) 舊紅腸配MS頭 Oyaide C-079 尾 去Velodyne spl-1000u
(Reference : 之前用MAS A50 , Cryo MK頭, Wattgate 尾)
無咩好講 :大力, 生猛 !

報告完畢 ~

gikifk 發表於 2015-4-13 22:10

{:6_212:}靚野

臭鼬鼠 發表於 2015-4-13 22:25

咁就弊勒、過幾日我去東京仲諗住買多兩條sony線
依家睇完你個報告、中左毒

kc2wong 發表於 2015-4-13 22:30

人到去到日本囉,點解唔買埋oyaide 插,仲要用SINE插?
tunami散線幾錢呎?唔買廠線嘅?

Samson2011 發表於 2015-4-13 23:07

{:6_212:} {:6_212:} {:6_212:}

Rakehell 發表於 2015-4-13 23:08

kc2wong 發表於 2015-4-13 22:30 static/image/common/back.gif
人到去到日本囉,點解唔買埋oyaide 插,仲要用SINE插?
tunami散線幾錢呎?唔買廠線嘅? ...

我之前玩 Bi amp 有 16 隻 Sine 鉑金蕉 , 用得唔好徙.十幾隻鉑金 Oyaide 你估唔使錢咩. 好貴架...

Tunami 有 Nigo 同 Terzo 唔同級架喎.我果隻係 Nigo V2 , Yen 5180 per Meter.

kelvinchan 發表於 2015-4-13 23:29

Rakehell 發表於 2015-4-13 23:08 static/image/common/back.gif
我之前玩 Bi amp 有 16 隻 Sine 鉑金蕉 , 用得唔好徙.十幾隻鉑金 Oyaide 你估唔使錢咩. 好貴架...

Tun ...

師兄,請教下個004大約幾銀入手?{:8_395:}

kc2wong 發表於 2015-4-13 23:43

Rakehell 發表於 2015-4-13 23:08 static/image/common/back.gif

Tun ...

咁廠線都唔算貴好多,一對2M Tunami Nigo v2 蕉插38,000 yen
Nigo v2唔知係唔係算新,所以香港好似唔多人用,上個月我去日本原先都想買,但最後都冇買到,買咗其他野

Rakehell 發表於 2015-4-14 00:34

kc2wong 發表於 2015-4-13 23:43 static/image/common/back.gif
咁廠線都唔算貴好多,一對2M Tunami Nigo v2 蕉插38,000 yen
Nigo v2唔知係唔係算新,所以香港好似唔多人 ...

師兄真有米 , 38000 Yen 夠我買 7M 有突...{:6_139:}

HK 唔多人玩 Nigo , 更何況 Nigo V2 出左無耐... 我用過 Nigo 有感情 , 做白老鼠但好滿意{:6_193:}

Rakehell 發表於 2015-4-14 00:41

kelvinchan 發表於 2015-4-13 23:29 static/image/common/back.gif
師兄,請教下個004大約幾銀入手?

7100 Yen. 本身有一個架啦 , Yen紙平買多個俾部 Bluray.本身隻 C079 俾埋隻十仔. {:6_138:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 日本當地幾條大蛇及換蛇報告 (Oyaide/Acrolink/AQ Carbon)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。