jamesbon 發表於 2015-4-13 21:01

9700 setting 問題

剛入手philips 9700 我用一條hdmi 入amp 再由amp 出TV, 有畫有聲, 但部amp show PCM,
我係9700 set hdmi main bitseam 就變左有畫無聲
試過用2條hdmi , main 出TV hdmi2位置, avr 入amp再由amp 出TV hdmi1 位置
咁我睇bd tv 應該選hdmi2 先見到畫面,但唔知點解無聲
但我將TV 選hdmi1 就有聲無畫
應該點set 先岩
個問題好複雜,thx Ching 們解答

wadee 發表於 2015-4-13 21:29

9700 hdmi 1去tv
9700 hdmi 2去av amp
9700 hdmi輸出選bitstream
甘就可以穩定甘播放同出到dts hd聲效

wadee 發表於 2015-4-13 21:32

Avr意思是用一條hdmi
訊號可以由amp去電視
又或電視回傳去amp

jamesbon 發表於 2015-4-13 22:05

都係唔得, 會唔會係amp setting 問題

norip999 發表於 2015-4-13 22:09

jamesbon 發表於 2015-4-13 22:05 static/image/common/back.gif
都係唔得, 會唔會係amp setting 問題

無理由架,
MAIN OUT去電視IN
另一條HDMI線去AVAMP 既IN
MAIN較唔出聲?
再較個BITSTEAM應該有聲。

jamesbon 發表於 2015-4-13 22:15

norip999 發表於 2015-4-13 22:09 static/image/common/back.gif
無理由架,
MAIN OUT去電視IN
另一條HDMI線去AVAMP 既IN

而家我9700 去電視input2
而本身amp output 係電視input 1
我選input2 係有畫面
但amp on screen setting 要選TV input1 先set 到
係咪正常?

wadee 發表於 2015-4-13 22:17

jamesbon 發表於 2015-4-13 22:15 static/image/common/back.gif
而家我9700 去電視input2
而本身amp output 係電視input 1
我選input2 係有畫面

正常呀

jamesbon 發表於 2015-4-13 22:27

搞掂,將部amp hdmi output off 左,一切正常, 但無左on screen setting

Samson2011 發表於 2015-4-13 23:25

我係用三條 HDMI 線,除咗
9700 - HDMI - TV 出畫
9700 - amp 岀聲

另外再加一條 HDMI 由 amp 嘅 Mon output 至 TV 睇 on screen setting,但個 remote 便要左按右按啦。

jamesbon 發表於 2015-4-14 00:32

Samson2011 發表於 2015-4-13 23:25 static/image/common/back.gif
我係用三條 HDMI 線,除咗
9700 - HDMI - TV 出畫
9700 - amp 岀聲

{:1_326:} {:1_351:} 真係好複雜,但部機聲畫的確唔錯
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 9700 setting 問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。