jasonfoknxu 發表於 2015-4-3 22:59

尋人聲 CM 日記 4:1964 EARS V2、V3、V6 Stage 聽感分享

四月啦,終於忙完,雖然又有新野忙,但總算得閒番啲。既然今朝約左人,又見 1964 demo 到左,就順便去埋試 1964 EARS 同 Unique Melody(UM)。

我先講講我鐘意同要求嘅聲:(我口味幾特別)
人聲凸出、人聲前、人聲有感情、少 BASS、BASS 唔深、樂器/配樂後

試聽時用嘅設備:
HIFI E.T MA9 + 平衡卡
系統用 Rockbox(digital/pre-amp 音量係「-10」)

1964 推介我試 V2、V3 同 V6S,咁就試齊 3 款啦~今次唔記得影相...

1964 EARS V2 - 1964-V2 雙單元
一放入耳聽,我呆左一呆,聲比我想像中好,配合 MA9 人聲幾出,BASS 量適中,就算多 BASS 嘅 歌都唔會太多 BASS,深度亦唔算太深,好似幾啱我。整體都唔錯,而且又唔貴,所以 V2 已經成為我嘅候選名單之一。

1964 EARS V2 VS Ultimate Ears(UE)4 Pro
V2 同 UE 4 Pro 價錢差唔多,咁啱兩款都係候選名單內(兩隻都幾啱我),咁不如就簡單比較下啦。UE 4 Pro 聲底較清,BASS 較少較淺,人聲偏向凸出(配 MA9 更凸出),而 V2 聲底比較監聽,BASS 多少少同深啲,人聲輕微凸出(配 MA9 當然更凸出),兩款風格其實幾唔同...遲啲會再去試下~

1964 EARS V3 - 1964-V3 三單元
V3 同 V2 聲底好相似,感覺係 V2 嘅改版。同 V2 相比,V3 有更多 BASS 同嗰 BASS 深唔少,不過我都接受到。但係唔知點解我覺人聲相對 V2 變得冇乜感情,V2 就感情充足,V3 就平平冇奇,所以 V3 唔啱我,我唔會揀佢。

1964 EARS V6S - 1964-V6 Stage 六單元
唔知係咪因為試完 V3 後再試 V6S,感覺完全唔同,如果要講,我覺得似 V2 加 V3 加 Shure 混合版,有 V2 嘅風格、V3 嘅 BASS 再加强同 Shure 嘅人聲距離,配合 MA9 人聲好前,但可惜 BASS 多左同深左,雖然我都接受到,但始終有啲美中不足...不過 V6S 都加入左我嘅候選名單中。

Unique Melody - 竟然冇?
試完 1964 就想試下 UM 嘅 MAGE(4 單元)同 MIRACLE(6 單元),但點知 MAGE 原來係冇 DEMO,無奈...而 MIRACLE 就竟然賣左,冇得試。既然同 UM 冇緣,最後就決定放棄依個 brand。

目前人聲 CM 候選名單:
- UE 4 Pro
- UE VRM
- 1964 V2
- 1964 V6s

昔日日記 - 尋人聲 CM 日記系列:
尋人聲 CM 日記 3:UE 4 Pro、IERM、VRM 聽感分享
尋人聲 CM 日記 2:Rhines Stage 2 聽感分享
尋人聲 CM 日記:VE Stage 2 VS Westone ES5

goodabc2010 發表於 2015-4-5 09:05

師兄真係好有耐性{:6_136:}

jasonfoknxu 發表於 2015-4-5 11:42

goodabc2010 發表於 2015-4-5 09:05 static/image/common/back.gif
師兄真係好有耐性

冇乜咖啦,依個月或下個月試多一兩次就去訂啦{:6_143:}

P.S. 買完 CM 之後應該會退燒啦~{:6_150:}

goodabc2010 發表於 2015-4-5 11:55

jasonfoknxu 發表於 2015-4-5 11:42 static/image/common/back.gif
冇乜咖啦,依個月或下個月試多一兩次就去訂啦

P.S. 買完 CM 之後應該會退燒啦~...

有排你試喎師兄{:6_138:}

jasonfoknxu 發表於 2015-4-5 12:48

goodabc2010 發表於 2015-4-5 11:55 static/image/common/back.gif
有排你試喎師兄

其實唔算多
budget 我得 $6K - $8K{:6_125:}
Rhines/VE丶Westone丶UE丶1964 都試左啦{:6_152:}
JH 未試(下個禮拜去試)
UM丶canal work丶sensaphonics 冇得試
Heir丶CTM 未有
AAW丶LIVEZONE丶Lime Ears 香港冇
Noble丶Fitear 太貴

mokkakuen 發表於 2015-4-5 13:37

UM,Canal Work 同AAW 旺角都有得試

jasonfoknxu 發表於 2015-4-5 14:05

mokkakuen 發表於 2015-4-5 13:37 static/image/common/back.gif
UM,Canal Work 同AAW 旺角都有得試

UM 好似得 5 單同 6 單有得試,我反而想試 4 單{:6_136:}
Canal Work 同 AAW 邊度有?{:6_141:}

mokkakuen 發表於 2015-4-5 14:23

labkable 同 cryatal sound audio

mokkakuen 發表於 2015-4-5 16:46

題外話,
雖然Canal Work CW-L51a 同 AAW W500 都要一萬左右,
但兩者皆可自己調音,
實在非常有趣,
建議你兩者也試一下

jasonfoknxu 發表於 2015-4-5 17:42

mokkakuen 發表於 2015-4-5 16:46 static/image/common/back.gif
題外話,
雖然Canal Work CW-L51a 同 AAW W500 都要一萬左右,
但兩者皆可自己調音,

玩唔起...{:6_137:}
雖然有得調音好似幾好玩{:6_139:}
{:6_156:} 但其實我得 $6K budget,如果好正先會升到 $8K budget~{:6_140:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 尋人聲 CM 日記 4:1964 EARS V2、V3、V6 Stage 聽感分享

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。