nannan 發表於 2015-4-3 00:40

{:6_157:}{:6_157:}{:6_157:}
(Post76 Android 手機版送出)

akira11092 發表於 2015-4-4 15:38

得悉 DD88 師兄今年又添加新器材, 並得其慷慨允許下能再到師兄家中作訪
繼去年添置 Sunfire 7401 後已經另細佬既羨慕又妒忌, 而是次升級分別有 :

1.) Pioneer BDP-LX88
2.) ELAC: WS 1645 for (Prensce Spkaker Channel)
3.) Mirage OMD 5 for (Surround Speaker Channel)

而今次到訪不止小弟, 另有一位業界著名超級調音師到場幫忙做 setting 再此亦要嗚謝呢位高人指教
因時間不早整個家訪只約一個小時多啲, 今次會著重講吓新部 bluray Player Pioneer BDP-LX88 對聲音嘅分晰力

畫質方面, 唔係機唔靚係我眼唔好啫, 咩細緻位呀, 好乾淨呀, 黑位夠黑唔灰浮呢啲形容詞我留返曬比你地用
但耳仔較眼晴好啲, 咁就只講聲, 記得多年前係 "通利毒氣室" 仲賣緊 Yamaha Z7 時睇過多次 "阿凡達"
當中一段戲 "男主角" 俾隻豹唔豹獅子又唔獅子嘅怪獸追再跳落河果段
好明顯聽到水流聲順序由 右後 → 左後 → 左前 → 右前 再繼續 右後 → 左後 → 左前 → 右前
係逆時針係頭殼頂度足足轉兩個圈 ! 令我影像深刻至今未忘 .......

而之前係 DD88 師兄 度亦聽過同一般戲 兩次架喇
當時 DD88 師兄 仲用緊 OPPO 105 及 另一對 Prensce 及 Surround Speaker 已經特登留心聽, 但都聽唔到呢個效果......
但今次用 用轉用以上三項新器材播返呢段戲, 竟然將當年係 "通利毒氣室" 水流聲逆時針轉個圈 Surround Sound 完全重現
已經好耐好耐無聽到呢個效果喇 ! 令我非常驚喜

可見 Pioneer BDP-LX88 係聲音上嘅處理勝過 OPPO 105, 而且距離不少
我好鐘意用打分嚟做比如, 如 OPPO 105 聲音上有 100 分, 咁我會俾 Pioneer BDP LX88 140 分
當然不僅器材上肯花錢就得

如器材無返咁上下, 如連基本設定知識都未搞得掂, 如無高手做設定, 呢兩圈水流聲
我敢講 10 個玩 AV 嘅凸 11 個都聽唔到, 攞返隻 "阿凡達" 呢般出嚟聽吓就知, 唔駛講咁多起碼我自已度都聽唔到先
今晚較機及淨係聽以上呢般戲已經足夠睇到 DD88 師兄升級係值得嘅, 由於師兄為人慷慨事後仲請小弟及調音師食晚飯
再次再次多謝 DD88 師兄熱情款待 ~ 謝謝

最後補充 : 如各位師兄因以上廢話買咗 Pioneer BDP-LX88, 咁唔該香港 Pioneer 計返回佣俾我呀, 無義務同你賣廣告架

dd88 發表於 2015-4-5 13:02

多謝akira ching 到我家試機及提供意見亦得到Patrick set 機旣幫助,得到滿意音效,非常感激
有機會下次可到我家試機

風仔風仔仔 發表於 2015-4-5 15:21

這對ON WALL ELAC, 會唔會有其他安裝方法.
就這樣掛上牆, 唔靚.

momolee 發表於 2015-4-5 15:45

有米人士{:6_178:}

wadee 發表於 2015-4-5 15:57

師兄好強!!

dd88 發表於 2015-4-5 16:21

風仔風仔仔 發表於 2015-4-5 15:21 static/image/common/back.gif
這對ON WALL ELAC, 會唔會有其他安裝方法.
就這樣掛上牆, 唔靚.

Ching 我亦讚同你説法,應該掛高2至3呎,但明線老細實吾批
所以好頭痛,有無好辨法,請提供{:1_342:}
頁: 1 [2]
查看完整版本: 羊年新開箱

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。