導演 發表於 2009-10-1 12:38

有 d 想走部 5DII 轉 7D

因為 Canon 首部 1仔以下既 body 可以改 dial setting, 可以俾我人機合一 (以前一直做壞手勢, M Mode 但光圈 set 在 main dial 轉, 我由 T90 開始已是這樣), 同埋依家我無快機在手, 好唔慣

威廉 發表於 2009-10-1 12:46

i think so.. when i use 1ds before.. it was very very handy...

ricoy288 發表於 2009-10-1 16:14

始終FF 與 APS-C 都係唔同,睇師兄你自己想要嘜,且5DII唔使x1.6, 相信師兄手上有5DII & D鏡都係 for FF用啦,如果轉7D, 可能到時要買多支wide鏡,所以一轉有D野都要再買.{:6_136:}

iversonhui 發表於 2009-10-1 21:59

師兄, 講真, 就算7d點好法,都同ff冇得比~
係就係加左好多野,仲要係最強既aspc
但始終都係ff好,ff就係ff,唔駛x1.6,影多好多野,而且仲係你見到既,就影到既!
aspc要x1.6, 係因為塊cmos既大細問題, cut左上下,cut左右,所以你覺得wide or 遠左~

導演 發表於 2009-10-1 22:21

先多謝兩位師兄意見, 因為如果我得一部機, 答案好簡單, 一定係 keep 5DII, 但自己仲有部 1DsIII 做主力, 5DII 只係 back up 或有 d 位唔想換鏡才掛埋上身用, 又或者去旅行用. 而且操控唔就自己.
1.6x 係最大 concern, 如果 7D 係 1.3x, 對我來講跟本無需考慮, 我一定換了

ronaldlaw 發表於 2009-10-1 22:26

其實用支10-22mm1.6x機@10mm 同用17-40mmFF機@17mm 出黎既視角同透視感差幾遠呢?

導演 發表於 2009-10-1 22:49

無正式比較過, 但中短距離相信景深有一級光圈分別

iversonhui 發表於 2009-10-1 23:37

一級咁勁架!!!

danlam 發表於 2009-10-4 09:46

買埋部7D就唔駛煩啦!{:6_222:}
頁: [1]
查看完整版本: 有 d 想走部 5DII 轉 7D

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。