tamsiu 發表於 2015-3-30 01:20

[中置抉擇]耳仔收貨定睇牌子

屋企個中置用緊AUDIOPRO,
玩左成十年貨仔,覺得係時候換
人聲,DETAIL位,已經完全出唔到黎
今日行左成日,
第一次聽隻CASTLE中置就比佢震攝住左,
隻野行緊五單元(無記錯好似係)
中間有鋁高音,隻中置低下仲有兩個喇叭位出人聲
總之呢個價位黎講叫係好震撼
但奈何係冷門野,完全無人討論,唔敢買住
同日仲聽埋KEF R200, 傑士R62, audio physic
但係就無咩比得上CASTLE個隻震撼性
所以就想請教下各位師兄,
究竟係要耳仔收貨定係睇牌子買?

stjo 發表於 2015-3-30 01:28

樓主前置用緊乜型號喇叭?

tamsiu 發表於 2015-3-30 01:57

係DYNA AUDIO 書架喇叭黎
雖然要諗埋夾唔夾呢個問題,
但我諗我唔會考慮DYAN中置LU,
難推之餘,
聲底都麻麻

stjo 發表於 2015-3-30 02:03

我會考慮理二手價呢個因素,盡量在熱門品牌找心頭好。

tamsiu 發表於 2015-3-30 02:08

二手價呢個因素真係一語道破。。。。。。
牌子野始終係牌子野,
無得傾。。

gikifk 發表於 2015-3-30 06:58

又毒發添

sam12345 發表於 2015-3-30 09:24

耳仔收貨

樂在其中 發表於 2015-3-30 09:36

二手價的確係一個心理因素,不過我覺得最緊要係耳仔收貨,我怕你買左牌子野返去,但係對心目中隻喇叭聲音念念不忘,咁咪仲衰

tamsiu 發表於 2015-3-30 10:31

咁不如調返轉問
師兄們對castle喇叭有無咩評價

jojoland2 發表於 2015-3-30 10:56

緊係耳仔收貨啦!
好似樓主用一隻中置會用10年嘅話, 二手價可以不用太需介意
頁: [1] 2 3
查看完整版本: [中置抉擇]耳仔收貨定睇牌子

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。