MarkMak 發表於 2015-3-22 12:53

老秦 BQ3115D - 抵玩 15吋Subwoofer

自從買咗Foundation 之後,器材一直無大改動,因套機表現尚算OK,而且再升上去應該所費不菲,喺欠缺財力同動機下,D一年幾多都係"坐定定係度,乜都唔洗做"。

正當玩到悶悶哋,以為自己半退燒之際,喺機緣巧合下,需要託朋友幫忙攞套釘,被佢斷斷續續落毒講玩大尺吋嘅好處,之後上網睇返其他網友之前D post以及上網揾資料,再度返攞位尺寸, 15吋 subwoofer 同我隻玩開隻KK比唔會大好多,應該放得落有餘,所以搞到我都心思思。

兩星期前約好再去家訪D個朋友同另一位師兄度聽下,事前得知佢哋同轉用"秦朝" (又名"老秦') 嘅 subwoofer,心裹不禁滿有疑問:一來,佢哋都玩過唔少大品牌 subwoofer,為什麼會用一個本地唔出名嘅國內牌子?第二,D隻老秦據聞15吋都係賣港幣六千幾元,真係會有好嘢?需知自問對國貨並沒有好印象,而且,玩咗幾年AV,覺得貴嘢未必會係好嘢,而平嘢通常會較差。但諗多無謂,親自去聽吓就最實際。

結果我就送走咗KK,買咗佢返嚟:

國貨最令人不信任係品質,而D隻老秦外表我就收貨了。現時只得一款飾面 -黑色木紋面,圓角收邊,可以話比我之前隻KK更美觀。

而低音單元摸上去涼涼的,相信係用鋁盤

背面有phase,volume,cut-off frequency,balance in 及 out,RCA in,不過最特別有三組EQ可以調校,不但我唔識,所以無用到。(此相片由kairiip 師兄從供)

至於D隻十仔襟唔襟用,我真係唔知,不過,代理提供三年保養。

聲音方面,只入咗一個星期,現正在全力煲練中,不過試咗幾段戲,可以同大家分享一下聽感:

Batman 3 - Batman 俾班警察追入巷仔再揸架 The Bat 機出嚟,由著燈一刻起,到飛出嚟,再從頭頂飛過向後走,感覺到有相配翻架機體積嘅低音,由前面向前,飛上頭頂再向後走咗,相信只有大單元才俾到嘅量感。

一代宗師 - 梁朝偉同章子怡對打一段,拳來掌往,聽到快速及乾淨嘅低音,唔會慢及拖離帶水,快放快收。大單元最怕只有量,但會慢同唔識收,但D隻3115D無甘嘅感覺,相信係用鋁盤同份Amp 夠力水及控制力。

War of The Worlds - 隻機械怪從地下出嚟之前,整個地面裂開再扔起,低頻包到一地都係,搞到屋企好似地震一樣,唯獨可能隻十仔仲係好新,隻機械怪嘅叫聲感覺未夠深潜。

Transformer 3 - 睇D碟完全感受到D隻十仔嘅低頻係有打心口嘅,不過佢表達打心口嘅方式並唔係死鋤爛鋤,係有分細節同力度的,追擊槍有追擊槍應有嘅力度及勁度,拆樓嘅冲擊力與機械人被開槍轟穿身體嘅勁度亦所有唔同。

侏羅紀公園 1 -睇返侏羅紀 D 套戲,雖然係舊戲,但依然甘好睇。暴龍剛剛走脫嘅一段,因睇時已經係晚上,我都唔敢開到平時甘大聲,但仍然感受到暴龍踏步聲、呼吸聲及咆哮聲應有嘅力度,感覺力量係源源不絕的。

演唱會方面,因為我平日約有一半時間係演唱會的,所以都會十分看重聽歌嘅表現。D隻3115D睇戲時雖然係有打心口,但聽歌又唔覺佢硬繃繃,佢嘅鼓聲都幾有彈跳感,最緊要係唔慢,拖離帶水。

總結:D隻老秦3115D係一隻有速度、量感、細節同有打心口嘅 subwoofer。如果你想揾十仔而地方又放得落 (實體尺寸 - 包面網和散熱片: 450mm W x 490mmH x 540mmD),最重要係唔架意大陸牌子,不訪考慮吓佢。另一考慮因素就係價錢,我放咗隻KK換佢,重有幾K落袋 ....

fm31331 發表於 2015-3-22 13:36

十五吋{:6_168:} 威力,真係好勁!{:6_192:}

wadee 發表於 2015-3-22 13:46

師兄
真係有興趣
請問夠潛夠包圍感嗎?香港有門市?
謝謝

leo25 發表於 2015-3-22 13:50

好詳盡嘅報告 {:6_193:}

kairiip 發表於 2015-3-22 13:50

恭喜MarkMak師兄,老秦十仔真是平靚正,底音真是又底又實,量又大,真的好掂。我用了3月,現用來玩X-BOXONEBattle Hardline底音好正。^_^,我隻和你隻背面有D不同,我隻背有平衡入,單RCA入,你隻雙RCA入啊。
(Post76 Android 手機版送出)

MarkMak 發表於 2015-3-22 13:54

wadee 發表於 2015-3-22 13:46 static/image/common/back.gif
師兄
真係有興趣
請問夠潛夠包圍感嗎?香港有門市?

夠量所以有包圍感,但乾淨快放快收,唔會死woo爛woo。15吋我相信一定會潛,可能我隻仲係好新,煲耐D會再潛深D。門市好似未有,不過代理處有得試聽。

jeremymak 發表於 2015-3-22 14:03

追擊槍有追擊槍應有嘅力度及勁度,拆樓嘅冲擊力與機械人被開槍轟穿身體嘅勁度亦所有唔同{:6_149:}

MarkMak 發表於 2015-3-22 14:12

kairiip 發表於 2015-3-22 13:50 static/image/common/back.gif
恭喜MarkMak師兄,老秦十仔真是平靚正,底音真是又底又實,量又大,真的好掂。我用了3月,現用來玩X-BOXO ...

我後面背板係同你一樣的 (有平衡輸入同輸出,RCA 輸入),不過我十仔放得太貼牆影唔到後面先用官網副相{:1_352:}

kairiip 發表於 2015-3-22 14:28

MarkMak 發表於 2015-3-22 14:12 static/image/common/back.gif
我後面背板係同你一樣的 (有平衡輸入同輸出,RCA 輸入),不過我十仔放得太貼牆影唔到後面先用官網副相{:1 ...

啊,是呀十仔真的好重,我加了黑麻石現移不動呀,超重,如冇特别事真不想移重它。

buji 發表於 2015-3-22 14:36

攪到心又郁郁吓
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 老秦 BQ3115D - 抵玩 15吋Subwoofer

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。