ricoy288 發表於 2015-3-17 22:19

裝修未?
TV牆後面是否房?
是否主力牆?
未裝修再加上如牆後是房及不是主力牆,問下裝修師傅可否係牆電視櫃偷位,即打通電視櫃位既牆,可以偷到幾寸,甘個廳可以闊落D.

hifi架應都好大件下,就算你貼牆擺, 架與sofa 距離都係好少.
不知是否可行,等各位大哥比下意見...

mateddy 發表於 2015-3-17 22:39

ricoy288 發表於 2015-3-17 22:19 static/image/common/back.gif
裝修未?
TV牆後面是否房?
是否主力牆?

未裝修,仲 plan 緊,TV牆後面是房,應該唔係主力牆。

圖中的電視櫃應該會棄置,電視掛牆後應該只有矮櫃,約 40cm 深。其實普通矮櫃同 Hi-fi 櫃大分別嗎?

ricoy288 發表於 2015-3-17 22:52

mateddy 發表於 2015-3-17 22:39 static/image/common/back.gif

圖中的電視櫃應該會棄置,電視掛牆後應該只有矮櫃 ...

40cm深應唔夠位擺機,機後仲要留位插線

ricoy288 發表於 2015-3-17 22:57

mateddy 發表於 2015-3-17 22:39 static/image/common/back.gif

普通矮櫃同hifi櫃比.... 我唔G點答你,有ching話好大分別,我未玩過專業hifi架,所以冇得答,
不過如我係你既情況,我會嘗試諗下點使到個廳可以感覺闊落D先....

ricoy288 發表於 2015-3-17 23:03

你而家舊既電視櫃有幾深? 見你擺左av amp都冇突出嚟...

mateddy 發表於 2015-3-17 23:16

37cm,其實突左 2cm,不過膠腳係塊板上面,算數。
果個位仲要本來係正中間有塊板,唔夠高放 AMP,拆開仲要一番工夫。

ricoy288 發表於 2015-3-18 17:12

mateddy 發表於 2015-3-17 23:16 static/image/common/back.gif
37cm,其實突左 2cm,不過膠腳係塊板上面,算數。
果個位仲要本來係正中間有塊板,唔夠高放 AMP,拆開仲要 ...

有冇諗過直頭拆左幅牆, 用電視櫃間返佢, 我佑一幅牆應4-5"厚, 甘間, 個應又多左空間, 又可以有個大櫃放野.

ykluk 發表於 2015-3-18 17:45

HIFI櫃最大用途在於減少器材震動, 震動係HIFI/AV大忌, 好多睇唔到既震動其實都好影響出嚟既效果~~!! 想知有幾大影響, 試吓將器材放地下(如果係磚地唔係木地板), 然後用返實淨既金屬架支撐住喇叭去聽吓, 包你感覺到好有分別~~!! {:9_423:}

小弟試過去一位CHING到, 佢屋企器材線材靚又正, 但一隻又闊又舊既普通木櫃好明顯承唔到器材震到暈, 十幾萬器材真係比唔上擺得好既萬幾蚊器材~~!! {:8_395:}

ykluk 發表於 2015-3-18 17:51

ricoy288 發表於 2015-3-18 17:12 static/image/common/back.gif
有冇諗過直頭拆左幅牆, 用電視櫃間返佢, 我佑一幅牆應4-5"厚, 甘間, 個應又多左空間, 又可以有個大櫃放野 ...

咁又係一個好方法, 不過要留意個櫃要用返厚少少既夾板做, 唔係隔唔到音啲聲啲後面出咗去房又彈到周圍都係.....{:8_395:}

其實7呎X7呎都有環境鬥士玩法, 電視上牆, 然後度返啱SIZE搵師傅燒個鐵架, 去度SIZE訂做黑麻石做板面, 咁就可以跟返自己SIZE又可以做返個可以減震既架, 前置放2邊用返個金屬喇叭架(淘淘都係一千蚊搞掂), 掂晒~~!! {:9_407:}

mateddy 發表於 2015-3-18 19:25

謝謝兩位的意見。
一個人住,其實唔係好駛隔聲 {:1_253:}

知唔知邊度有呢類 sample 睇/介紹?
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: Hi-fi 櫃/布局請教

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。