wink22098 發表於 2015-3-15 21:08

Canon EF 50mm f/1.2 L USM 開箱~

一直想入一支定焦鏡影人像~ 原本有諗過支 CANON 35L 但又成日吹話出二代,同埋有支Sigma 35mm ART 頂住佢所以唔考慮 35L 了~我就唔差左再等多幾個月~放長雙眼睇下有無2代出~HA HA
今次先入手50L
如果要買35MM 呢段既鏡~我會揀Sigma 35mm F1.4 DG HSM ART 呢支因為我用過~平靚正~外形又夠COOL 成支蔡頭咁~可以用佢黎代替 CANON 35L
但一講到50MM 就非CANON莫屬~因為要F1.2 就只有用CANON原廠吧~非Sigma 50mm F1.4 DG HSMArt~能取代到的~

jason1969 發表於 2015-3-16 08:45

恭喜{:6_195:}

PP-HK 發表於 2015-3-16 10:47

上星期放風話50.2有第二代出喎, 反而35.4 2仲未見影。

banjo 發表於 2015-3-24 01:52

影D靚相上黎睇吓先啦.{:6_175:}

qq66 發表於 2015-3-26 11:51

見到師兄支50L,引到我流晒口水,我自己有35L,仲諗緊50L迮85L好{:6_150:}

earxeast 發表於 2015-5-3 11:21

qq66 發表於 2015-3-26 11:51 static/image/common/back.gif
見到師兄支50L,引到我流晒口水,我自己有35L,仲諗緊50L迮85L好

我用過85L,對焦勁慢,但影人勁正。

pig1129 發表於 2015-5-3 18:57

earxeast 發表於 2015-5-3 11:21 static/image/common/back.gif

85L我擁有緊, 無悔當年入手!

titus614 發表於 2015-5-5 12:05

恭喜師兄入手支好鏡頭!{:6_236:} 我一直都好想入支定焦, 想入呢支50/1.2又想等 35/1.4 II, 但Canon一直冇聲氣咩檔期出!留嚟買鏡頭d錢用吓用吓都就嚟用晒⋯{:6_168:}

titus614 發表於 2015-5-5 12:12

earxeast 發表於 2015-5-3 11:21 static/image/common/back.gif

支85L個夢幻感覺真係可以影靚人,豬扒都可以升呢, but 如果影動態嘢or 走嚟走去既小朋友真係要d技術同地方濶落d先捕捉到~試借朋友鏡頭玩過一陣子一係張張有頭冇腳,一係行後兩步但好多路人甲乙丙丁or唔想要既嘢入咗張相,我自己就投降唔識玩覺得想影張岩心水既相難過捕獲「發哥」{:8_368:}

earxeast 發表於 2015-5-5 21:53

titus614 發表於 2015-5-5 12:12 static/image/common/back.gif
支85L個夢幻感覺真係可以影靚人,豬扒都可以升呢, but 如果影動態嘢or 走嚟走去既小朋友真係要d技術同地 ...

絕對同意,當時我就係用嚟影我個小朋友,唔定時真係好難影,反而用小白兔仲易啲。
頁: [1] 2
查看完整版本: Canon EF 50mm f/1.2 L USM 開箱~

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。