ricoy288 發表於 2010-10-31 22:48

回復 180# lemonstar

仲未有時間去坐定定試,遲D 啦,一定會分享下.

ricoy288 發表於 2010-11-1 18:10

回復 180# lemonstar

今日試左隻Transformers 2 & Knowing. 入左後置後重新用auto setup度過晒,先發現原來幾日前隻十仔比我駁線時off左,
原來都唔記得on返佢. 做完後都係微調一下啦.

Transformers 2就睇左2段(柯柏文被打 & 尾段混戰) & knowing(撞機). 主要係試surround.
DS3 只可選擇單向or雙向用(只可2選1), 真係各有各好,要睇自己喜歡D嘜嚟泱定用邊種.
睇完呢幾段戲,覺得用單向量感會大D, 指向性一定係好D, 如Knowing 撞機爆炸場面,用單向好震撼,
D零件撞嚟果時同我前面set野好配合及連貫. 用雙向就音場闊左, 但感覺上音量細左, 如喜歡爆炸場面包圍
要好D就應選雙向.

而transformers 2 果2段戲, 有金屬撞擊聲,子彈聲,爆炸聲, 試晒, 都係雙向會冇甘大量感, 不過包圍感真係好正, 而且好似覺得
成個戰場拉闊左, 不過如想好似有野撞嚟要勁D就選單向.

仲有試左功夫熊貓,同師父用筷子搶包果段,呢段我就喜歡用雙向,因睇呢段我唔需要有量感.

以上只係小弟既感覺. 我由於擺位問題,對DS3單元係要向內少少,所以我聽到既唔等於你聽到既,不過我就是喜歡.

lemonstar 發表於 2010-11-1 20:20

回復lemonstar

今日試左隻Transformers 2 & Knowing. 入左後置後重新用auto setup度過晒,先發現原來 ...
ricoy288 發表於 2010-11-1 18:10 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

多謝ricoy兄既report
相信ds3一定有一定既質量同質素
若果唔係睇到師兄既post我都唔會又挑起條肋想換後置
(相信師兄仲記得我問過你關於685既事吧~)
而家ds3要6.xk, 而685 4.xk
我見外國avs嗰邊既買家有d會ds3做SL/R, 而686做SRL/R
你買時仲有冇嗰個中銀優惠呢?
吖, 另外你覺得ds3易唔易推呢?

fuman0123 發表於 2010-11-1 20:26

回復 182# ricoy288

我個人喜歡,包圍感多的……我以前都用單向,指向性無疑係明顯…但自轉用雙向後得到明顯包圍感!呢種感覺非常喜歡!
{:1_351:}

KEI 發表於 2010-11-1 20:26

恭喜晒{:6_195:}
ricoy兄 DS3 好以係單向or3向的
但係3向的時後中間個高音單元會冇聲
你試吓3向時中間個中低有冇聱
DS3真係幾好架{:6_193:}

ricoy288 發表於 2010-11-1 22:29

多謝ricoy兄既report
相信ds3一定有一定既質量同質素
若果唔係睇到師兄既post我都唔會又挑起條肋想換後置 ...
lemonstar 發表於 2010-11-1 20:20 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

我緊記得啦, 師兄套AV甘正,仲有D相都影得好靚. 果對cmc2靚到呀.

甘我米毒左你一次要換後置,

如果我sofa後面仲有位及玩7.1, 相信我都會DS3用雙向做SL/R, 而用686做SBL/R. 甘就正啦.
就算用DS3做SBL/R, 都只會用單向.
而我第一次聽DS3係在Fortress聽,佢果時都好似係用4隻DS3.
果時睇Transformers2, 真係好正. 包圍感好緊要得.
正如先前講686成11“深sofa貼牆就唔太好用, 而DS3就只有7“深,所以5.1時sofa貼牆都冇甘覺眼.
而你問易唔易推,真係唔知點答你,我一開始就用power amp推,所以好難講話易唔易推,但只
作為後置既,如power amp唔夠ch用甘只用av amp推後置DS3應該都不難, 而你已有power amp, 對你一定冇難度.

中銀卡有冇折真係唔肯定,因我都冇中銀卡.

ricoy288 發表於 2010-11-1 22:38

回復 184# fuman0123

多謝加分, 做surround 都係要包圍感,所以我都喜歡雙向,好彩DS3可以好容易就較到用單向或雙向,所以可按自己喜好去選擇.

ricoy288 發表於 2010-11-1 22:45

恭喜晒
ricoy兄 DS3 好以係單向or3向的
但係3向的時後中間個高音單元會冇聲
你試吓3向時中間個中 ...
KEI 發表於 2010-11-1 20:26 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

多謝師兄加分,試過啦,應該都係只可用單向或是雙向(說明書都係甘講).

ricoy288 發表於 2010-11-1 22:47

好多謝 chhantho兄加左甘多次分比我.

fuman0123 發表於 2010-11-2 00:00

回復 187# ricoy288

師兄……你個list後置重未改……快的加返新成員落去啦……{:1_351:}
頁: 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 [18] 19 20 21 22 23 24 25 26 27
查看完整版本: ricoy288的11.2組合(Yamaha,Sunfire,JL,Sony,B&W,MF, update P.47)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。