eddychoy04 發表於 2015-3-15 01:39

qaz123 發表於 2015-3-15 01:15 static/image/common/back.gif
網上搵圖有...

{:6_200:} 剛剛又 check 過,原來真係有,之前太黑又係後面所以睇唔到。
不過我推盡,即係已 set 左 bypass 啦,即係又撞彩撞啱啦................冇事。{:6_201:} {:6_176:} {:6_184:}

eddychoy04 發表於 2015-3-15 01:40

louis001 發表於 2015-3-15 01:31 static/image/common/back.gif
Dali Ikon 7 +MKII, Vokal 2 係咪SET 返80HZ 會好的

我都唸緊,不過印像中 set 100 Hz 後冇咁 Boom.....{:6_183:}

louis001 發表於 2015-3-15 12:58

eddychoy04 發表於 2015-3-15 01:40 static/image/common/back.gif
我都唸緊,不過印像中 set 100 Hz 後冇咁 Boom.....

或者師兄可以再攪下個相位同擺位 可用80HZ FILE 慢慢試
因為HRS 袛有幾段測試攪 所以要靠幾樣方法去處理
1 前置喇叭擺位 試下前後左右移位試下 華DEE 師兄試過向後移冇咁BOOM
2 如十仔可移 可試移方向試 每45度轉移後再較十仔相位 睇下邊個位收音咪可以出到最大聲同一音量下
3 如十仔不能移 可用AMP 呃呎方法 因為相位調教原理其實即係等如低頻發聲速度及到達時間

其實袛要明白個中原理 慢慢作調教師兄一定可以搵到最好既聲音

eddychoy04 發表於 2015-3-15 13:31

louis001 發表於 2015-3-15 12:58 static/image/common/back.gif
或者師兄可以再攪下個相位同擺位 可用80HZ FILE 慢慢試
因為HRS 袛有幾段測試攪 所以要靠幾樣方法去處理
...

前置以移前減少 Boom,更前無可前,無得攪。
十仔以轉 45°,可以玩倒射.............{:6_176:}
呃尺都會玩下。

commail 發表於 2015-3-15 13:48

樓主的方法是把前右及前左的平均距離×2.71倍用來作為重低音的距離?
我把相位調較至30至40度時,發現80HZ聲音較接近在中間,但出現一個現象,就是坐下聽的音量較小,站立聽的音量大很多!
試過改變距離的結果也一樣,請指教。

eddychoy04 發表於 2015-3-15 13:57

commail 發表於 2015-3-15 13:48 static/image/common/back.gif
樓主的方法是把前右及前左的平均距離×2.71倍用來作為重低音的距離?
我把相位調較至30至40度時,發現80HZ ...

我之前有相同經驗,應是相位唔啱,調正相位後,"站"在皇帝位是比較模糊的;但"坐"在皇帝位就音場清晰哂,低音是兜心口打埋來的。另外前上置音量亦有影響,我試過加 1dB,Bass 會高一呎度發出。

pac 發表於 2015-3-15 14:28

eddychoy04 發表於 2015-3-15 01:40 static/image/common/back.gif
我都唸緊,不過印像中 set 100 Hz 後冇咁 Boom.....

不要純以單元大少去決定低頻量。有些六吋單元不及5吋好。要聽下或用儀器幫手再決定分頻點。
講到尾耳聽作實。
下下SET 80HZ分分鐘有D聲唔見左。
以師兄你的地方,小弟覺得100HZ較適合。
或者你也可以再慢慢試下{:6_128:}

commail 發表於 2015-3-15 14:29

我把前中左全部較了80HZ。
我的低音可以自由調較0至180的。
我無前上置,左右的距離是9.8呎,低音調至約26呎。
以上是否OK?
然後慢慢試相位?

pac 發表於 2015-3-15 14:36

commail 發表於 2015-3-15 14:29 static/image/common/back.gif
我把前中左全部較了80HZ。
我的低音可以自由調較0至180的。
我無前上置,左右的距離是9.8呎,低音調至約26 ...

要先較好phase。

commail 發表於 2015-3-15 19:04

我把各喇叭較去90HZ,AMP的LPF較90HZ,低音距離用前置*2.71。
把相位由0慢慢調至180,結果也是高位(站立)大聲,坐低細聲{:6_125:}
是否距離出錯!
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9
查看完整版本: 認錯

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。