EDED103 發表於 2015-3-9 11:44

OPPO 103D 改機內fuse: IP3鉑金屎 + 改 IeGO 銠IEC座

各位Ching,小弟是位超級新仔,早前已在103D電源線換IP3鉑金屎,較果一流! {:9_430:}
爬過文好多Ching話改機內fuse最直接,所以一於改改佢!{:8_362:}
其實咁改都唔係新鮮事,想請各位ching比下意見,有乜改善地方。
因小弟焊功唔了得,驚焊唔番個屎座,所以用左一個夾屎座嘅方法夾落個fuse cap嗰到,去圖先:{:6_122:}

夾爆粒原裝屎,原裝屎個頭尾仲響個fuse cap到好緊蚊唔開…{:8_369:}

入左個cheap cheap 屎座{:1_332:}

上下反轉用,下面夾fuse cap,上面放IP3,以增加 IP3嘅接觸面{:9_425:}

降落先~{:1_340:}

放上屎蓋,不過唔太緊{:1_260:}

又驚粒屎會左右彈射,所以都係索住先,之後再諗計⋯{:8_365:}

入埋 IeGO 銠IEC座,用番佢原裝純銀缐耳同摟鑼C,心理上好似好過古河嗰啲少少⋯{:8_386:}

不過機內線唔知換乜好,所以用番原裝線先⋯{:6_136:}

改後真係畫汁上提升不少,連皇后都睇得出有分別,總之一個字"掂"。{:8_403:} 因小弟家有小孩,聲音上不可能太大要求,只想改善畫面質素,請問咁樣改仲有乜改善空間呢,唔該請放毒!{:8_394:}

jason1969 發表於 2015-3-9 12:45

勁{:6_193:}

cmlee 發表於 2015-3-9 13:55

換埋iec座去pcb條接線

cmlee 發表於 2015-3-9 13:57

師兄。。好野。咁都比你諗到個屎坐上下返轉用{:6_193:}

plnl88 發表於 2015-3-9 14:51

師兄。。好野。咁都比你諗到個屎坐上下返轉用 x2 {:6_193:}
想畫質再好要同電視換電源線及拍屎了。

EDED103 發表於 2015-3-9 14:59

plnl88 發表於 2015-3-9 14:51 static/image/common/back.gif
師兄。。好野。咁都比你諗到個屎坐上下返轉用 x2
想畫質再好要同電視換電源線及拍屎了。 ...

電視電源線己用IP3鉑金了、睇黎都無咩空間可換{:8_365:}

EDED103 發表於 2015-3-9 15:04

cmlee 發表於 2015-3-9 13:55 static/image/common/back.gif
換埋iec座去pcb條接線

Ching有咩好提意呢?如換左條接線但又唔知條線点樣吉落去pcb個膠座到... {:9_419:}

ykluk 發表於 2015-3-9 15:11

唔焊甩條原裝fuse, 就咁將個fuse座放喺夾爆咗既fuse到, 咁除咗支IP3, 其他接觸物料如fuse座同舊fuse條線都仲喺度, 咁咪浪費咗支IP3~?? {:9_419:}

plnl88 發表於 2015-3-9 15:20

EDED103 發表於 2015-3-9 14:59 static/image/common/back.gif
電視電源線己用IP3鉑金了、睇黎都無咩空間可換

電視已用紅腸?

EDED103 發表於 2015-3-9 15:25

plnl88 發表於 2015-3-9 15:20 static/image/common/back.gif
電視已用紅腸?

未換啊... 如換紅腸換BDP定TV邊便較果大d呢?
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: OPPO 103D 改機內fuse: IP3鉑金屎 + 改 IeGO 銠IEC座

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。