gikifk 發表於 2015-3-8 12:48

好似試線一樣,個個都跟紅頂白,明明條線硬聲,但總無人敢出聲,個主持埋來問我聽後有嘜感覺,我就話條線好硬,

聽小提琴絃樂就最感覺到,跟著就幾十人都話係{:6_194:}

fatboy88 發表於 2015-3-8 17:06

gikifk 發表於 2015-3-8 12:48 static/image/common/back.gif
好似試線一樣,個個都跟紅頂白,明明條線硬聲,但總無人敢出聲,個主持埋來問我聽後有嘜感覺,我就話條線好 ...

師兄一語道破何解這裡喇叭牌子永遠只得嗰一兩個{:6_158:}

ctscts888 發表於 2015-3-8 18:11

gikifk 發表於 2015-3-8 12:48 static/image/common/back.gif
好似試線一樣,個個都跟紅頂白,明明條線硬聲,但總無人敢出聲,個主持埋來問我聽後有嘜感覺,我就話條線好 ...

其實仲有D人去用隻眼去聽野⋯⋯⋯⋯
包括上網睇文字慾 / 睇Spec / 睇器材⋯⋯
Ha…Ha……

blackcolor 發表於 2015-3-8 23:05

係事實怕咩講喎師兄?{:6_136:}

做人太多忌諱,為人而活好辛苦!{:6_152:}

入返正題,師兄有咩高見其實點樣去衡量 av amp 力水問題?咩情況下先需要加後級?認真請教師兄!{:6_162:}

m.m.m.m.m. 發表於 2015-3-9 11:23

我都是5010前用家
是否需要加後級
有幾點要考慮
1/ 視乎喇叭型號
2/ cut80Hz / 行full range ?
3/ 地方大小

以我用安橋推89dB的JBL為例
4305(8"書架)可以生龍活虎
Array1000(10"座地)一厥不振

smokeyduck 發表於 2015-3-9 12:45

may i suggest to test it out first.

from my experience, my 2 channel had been running a record player, cd player, pre-amp, dedicated power-supply to preamp, and a power-amp.everything seems fine until i purchased one more power-amp (identical to my current power-amp) to make them work as bi-amp.i cannot believe the system had been missing something for so long.the bi-amp setup provide the detail and control that i have never think of.

沒有最好,只有更好。
一步到位?但一山還有一山高。

blackcolor 發表於 2015-3-9 14:37

smokeyduck 發表於 2015-3-9 12:45 static/image/common/back.gif
may i suggest to test it out first.

from my experience, my 2 channel had been running a record play ...

明白!簡單的即係「知足常樂」啦!{:6_136:}

對現有器材不滿意,可以係好事!{:6_122:} 但又可能只係心魔!{:6_138:}

自己有能力+覺得有需要,有地方.......... 咪試下升級囉!{:6_187:}

等同揸法拉利或者林寶都可以唔滿足,因為仲有 Bugatti 或者 Pagani.......... {:6_174:} (但最多只可以行百一!{:6_206:} 雖然跟住有會又人話係兩個世界。。。{:6_150:} )

總結師咁多位兄........ 即係如果單一部 av amp 覺得「唔夠」,就唔好只係睇「數字」!試下轉其他 amp 或者加後級,又或者換喇叭啦!{:6_142:} {:6_158:}

即係又係「沒完沒了」。。。{:6_243:} {:6_243:} {:6_243:}

{:6_205:} {:6_205:}

blackcolor 發表於 2015-3-9 14:38

m.m.m.m.m. 發表於 2015-3-9 11:23 static/image/common/back.gif
我都是5010前用家
是否需要加後級
有幾點要考慮

Thanks c hing !{:6_162:}

gikifk 發表於 2015-3-9 20:08

其實AV機,二三年又轉聲校,又加聲道,唔夠力都唔緊要,二三年都要換機{:6_238:}

blackcolor 發表於 2015-3-9 20:41

gikifk 發表於 2015-3-9 20:08 static/image/common/back.gif
其實AV機,二三年又轉聲校,又加聲道,唔夠力都唔緊要,二三年都要換機 ...

呢句好毒!{:6_121:} {:6_138:} {:6_222:} {:6_243:}

斗膽講師兄........ 呢一個 reply 係我呢個 post 裡面最毒既一個 reply !{:6_124:} {:6_153:}

So sad, but truth!{:6_150:}

頁: 1 2 3 [4] 5
查看完整版本: 請教 av amp 力水問題。。。

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。