聲海之音 發表於 2015-3-5 21:36

新手耳機同AMP選擇問題

本人岩玩左耳機幾個月左右 E加想買返隻擴來玩下..問題係用AMP推耳機好D 定買隻耳擴來推會比較好???

耳擴暫時對VentureCraft SounDroid Typhoon 呢隻有興趣 至於AMP =.= 真係要問問各位大大既建議
手上耳機有shure srh 940sennheiser hd 600akg k712 pro   

loadinglove 發表於 2015-3-5 22:30

做下功課先開post好冇?

聲海之音 發表於 2015-3-5 23:06

我暫時所知既係 AMP 推力較耳擴大 適用於 高階耳機 E.G. HD 800 T1 呢類型

咁至於我個情況暫時手上 難推既係HD 600同AKG 712 pro咁既話 用耳擴其實係米已經足夠???

jasonfoknxu 發表於 2015-3-5 23:10

聲海之音 發表於 2015-3-5 23:06 static/image/common/back.gif
我暫時所知既係 AMP 推力較耳擴大 適用於 高階耳機 E.G. HD 800 T1 呢類型

咁至於我個情況暫時手上 難推 ...

AMP = Amplifier = 擴
耳擴 = Headphone Amplifier
隨身 AMP 通常代表 隨身耳擴
VentureCraft SounDroid Typhoon = DAC + AMP
{:6_201:}
請搞清楚先~{:6_209:}

聲海之音 發表於 2015-3-5 23:16

jasonfoknxu 發表於 2015-3-5 23:10 static/image/common/back.gif
AMP = Amplifier = 擴
耳擴 = Headphone Amplifier
隨身 AMP 通常代表 隨身耳擴

=.=''原來係咁,我終於搞清楚..,請唔好怪我呢個無知既人><''

咁其實買VentureCraft SounDroid Typhoon 推唔推到我手頭上既耳機?? 定係再係試下其他牌子比較好{:1_247:}

Andykong 發表於 2015-3-5 23:55

問題係用AMP推耳機好D 定買隻耳擴來推會比較好? 唔好意思,呢句真係笑左,唔好意思! {:1_344:}

言歸正傳,現在比唔到建議,因為資料不足,太多可能性了,我試問幾個問題,希望幫到你組織你的情況:

(1)你用什麼做訊源? 音響級 CD 機? AV 用 bluray 機? 電腦? 手提播放器 DAP?

(2)你預算買耳擴的 Budget 是多小?

(3)你諗住買了耳擴後會再遂步升級 (要考慮 upgrade 時的接口) 還是諗住買左就有咁耐用咁耐聽下歌他算,唔打算再玩大 D

(4)你聽什麼類形音樂?Senn HD 600AKG k712 pro   這兩只耳機,你聽邊隻多?這兩隻耳機一隻高阻一隻似阻,調音一明一暗,好難搵一部耳擴發好兩對,有都唔平,你預左會有取捨!

聲海之音 發表於 2015-3-6 00:56

Andykong 發表於 2015-3-5 23:55 static/image/common/back.gif
問題係用AMP推耳機好D 定買隻耳擴來推會比較好? 唔好意思,呢句真係笑左,唔好意思!

言歸正傳 ...

1. 我用緊DX90 =.=''做PLAYER

2.budget 4000~5000左右

3.新手岩岩先開始玩..應該玩返一年左右先..睇下滿唔滿足到自己先!! 可以話暫時無咁快打算升級 要升應該再過幾年先
想了解多D呢方面既知識先!!

4. 多數聽流行曲 POP古典都會聽我多數聽AKG 712 PRO隻HD 600 買左3星期聽過2次咁多{:8_366:}
   如果照你咁講要1部完全推郁呢2隻既AMP 係難既話..咁我會放棄隻HD 600主要用940 同712 pro 呢2隻算=.=''

bcy007 發表於 2015-3-6 01:12

我認為POP對耳機要求不高{:6_228:}

Andykong 發表於 2015-3-6 18:18

聲海之音 發表於 2015-3-6 00:56 static/image/common/back.gif
1. 我用緊DX90 =.=''做PLAYER

2.budget 4000~5000左右

建議幾部耳擴當係開個頭,睇下邊樣中啦!

(1)KingRex HQ-1

這套是來自台灣的小耳擴,曾在國內的耳機展聽過,推低阻不錯,控制力有點瞄頭,當時是香港代理上廣州擺檔的,他報給我的靚價是剛好在你的 budget 之內!
http://www.kingrex.com/products.php?c=3

(2)Violectric HPA V200
呢部 out 了 budget, 新機7尾8頭,二手見過最低 4k,睇你好唔好彩了!V200 的優點是靚聲和配適高,而且細細部易擺易放,係個 gain 放在機背有些不順手!

(3)小不點 Mk9
我用緊 Mk6,是專針對低阻而設計的平衡膽耳擴,非常滿意,而 Mk9 是 Mk6 的單端版,$29xx RMB定價 唔怕玩膽的話是很高 C/P 的入門耳擴,旺角星際9樓有代理小不點 (我部 MK6 都係 9 樓買的),但有無 Mk9 demo 便不知了
http://erji.net/read.php?tid=1476790&fpage=0&toread=&page=1

(4) J.C Audio Freyr
這是大陸土炮石機,我都未聽過,但大陸機來說吧位老板另類,專玩單端線路而且調音以斯文見稱,和內地主的堆料平衡聲威力猛差不多是背道而馳,但我有兩網上朋友都他的 HA-800 用家,都大讚有料到,而這部 Freyr 是針低阻的純 A 線路,有尋寶興趣的話不妨考慮下!
http://www.erji.net/read.php?tid=1573429

聲海之音 發表於 2015-3-6 21:36

Andykong 發表於 2015-3-6 18:18 static/image/common/back.gif
建議幾部耳擴當係開個頭,睇下邊樣中啦!

(1)KingRex HQ-1

小不點係內地產品?? =.= 我對第一個kingrex有興趣..但要儲2~3個月錢先

kingrex 果隻要成套買的吧=.=''
頁: [1] 2
查看完整版本: 新手耳機同AMP選擇問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。